Οι διαφημιστικές πινακίδες έφυγαν, όμως οι 4 καμουφλαρισμένες κεραίες παραμένουν |
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης, ανακοίνωνε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι η διοίκησή του είχε αποφασίσει να καταθέσει αγωγές ειδικά για το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται δίπλα στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Τριάδας. Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μαυρομάτη θα ακολουθούσαν ανάλογες δικαστικές ενέργειες και για τις άλλες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται δίπλα σε ευαίσθητους χώρους (σχολεία κλπ) και στις άλλες δημοτικές ενότητες.
Πέρασε ένας χρόνος από τότε, κι όμως η δημοτική αρχή δεν έκανε το παραμικρό για το θέμα αυτό, όπως δεν υπήρξε και καμία απολύτως ενέργειά της, πέρα από δυο-τρεις συναντήσεις με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίες για την απομάκρυνση των κεραιών που βρίσκονται δίπλα σε ευαίσθητους χώρους, όπως η κεραία της Αγίας Τριάδας, η γιγαντοκεραία στο γήπεδο της Επανομής, αλλά και το σύστημα γιγαντοκεραιών που καμουφλαρισμένα τοποθετήθηκε και λειτουργεί εδώ και μία τετραετία σε απόσταση αναπνοής από το Λύκειο, τα δύο Γυμνάσια, δημοτικά σχολεία και παιδικούς σταθμούς, αλλά και τη γήπεδο της Νέας Μηχανιώνας.
Αναπάντητα ερωτήματα
Ειδικά για το τελευταίο, που αποτελεί σύστημα τεσσάρων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας είχαι προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες διασμαρτυρίας, ενώ παραμένουν αναπάντητα τόσο από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όσο και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τα καίρια ερωτήματα:
1. Γιατί χρειάστηκε να καμουφλαριστούν οι κεραίες του σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας που στήθηκε στην ταράτσα κτηρίου επί της οδού Ρήγα Φεραίου της Ν.Μηχανιώνας; Τι ήθελαν να κρύψουν οι αρμόδιοι; Γιατί έπρεπε να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη; Γιατί ακόμη και σήμερα, ένα χρόνο μετά, εξακολουθεί να παραμένει το καμουφλάρισμα των κεραιών;
2. Γιατί, εκμεταλλευόμενη το απαράδεκτο νομικό καθεστώς, έπρεπε η εταιρία Cosmote να εγκαταστήσει αυτό το σύστημα κεραιών δίπλα ακριβώς στο Λύκειο, τα δύο Γυμνάσια, το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Νέας Μηχανιώνας, βομβαρδίζοντας με ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τους 1.000 και πλέον μαθητές;
3. Γιατί δεν ελήφθη υπόψη, όταν εκδίδονταν η σχετική άδεια ότι σε απόσταση διακοσίων μόλις μέτρων λειτουργούσαν ήδη οι τρεις γιγάντιοι μεταλλικοί πύργοι κεραιών των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας, με συνέπεια, σε συνδυασμό με το σταθμό βάσης της Ρήγα Φεραίου να δημιουργείται μεγάλη επιβάρυνση σε βάρος της υγείας των μαθητών αλλά και των περίοικων;
Από διαδήλωση γονιών και παιδιών για την κεραία της Αγγίας Τριάδας. |
Η θέση του δημάρχου Θερμαϊκού όσο ήταν αντιπολίτευση
Με την ευκαιρία θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, στις 26 Ιουνίου 2013, σε συζήτηση υπομνήματος των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας σχετικά με τις τρεις γιγαντοκεραίες που εκπε΄μπουν από την περιοχή των Κοιμητηρίων, δήλωνε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι «πρέπει να προστατευθεί η υγεία των πολιτών». Επισημαίνοντας παράλληλα ότι συνήθως οι μετρήσεις που γίνονται για την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, δικαιώνουν πάντα τις εταιρίες, που είναι και οι χορηγοί των εργαστηρίων μετρήσεων. Πρόσθεσε δε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών του δήμου θα πρέπει να είναι η απομάκρυνση των κεραιών μακριά από κατοικημένες περιοχές. «Πρέπει να προστατευθούν ευαίσθητα σημεία, όπως είναι τα σχολεία, ώστε οι κάτοικοι να μην αγωνιούν για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους», είχε καταλήξει ο κ. Μαυρομάτης.
Τελικά, όταν ο κ. Μαυρομάτης έγινε δήμαρχος Θερμαϊκού, όλα εκείνα τα "πρέπει" ξεχάστηκαν και πέρα από τις υποσχέσεις και τις θεαματικές συνανρτήσεις με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν έκανε καμία ενέργεια για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων από την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Η απάντηση στο ερώτημα 2 είναι νομίζω προφανής. Απο την στιγμή που κάθε μαθητής φέρει και ένα κινητό, και υπάρχουν αυξημένες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες που δεν μπορεί να καλύψει ο σταθμός βάσης των κοιμητηρίων, η εταιρεία προσθέτει μικρότερες κεραίες για να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιλαμβάνεστε ότι εκτός απο τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, μέρος της ευθύνης φέρουν και οι μαθητές που τους έχουν γίνει τα κινητά απαραίτητα, και οι καθηγητές που δεν τα απαγορεύουν ή έστω δεν βάζουν μηχάνημα μπλοκαρίσματος σήματος για να τους αποτρέψουν να τα έχουν μαζί τους, αλλά και οι γονείς που τους τα δίνουν στο σχολείο. Αλήθεια, δεν μπορούν να βρουν οι γονείς τα παιδιά τους στο τηλέφωνο του Δ/ντη αν είναι επείγουσα ανάγκη;