Το πρώτο στάδιο της αγωγής, την οποία κατέθεσαν απόγονοι του φρουράρχου Θεσσαλονίκης επί Κατοχής, Αθανασίου Χρυσοχόου, εναντίον τριών μελών του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών-ΣΦΕΑ (1967-74) και συγκεκριμένα των Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακέτα και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, συζητήθηκε το πρωί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Έξω από τα δικαστήρια, σε ένδειξη συμπαράστασης στους τρεις, παραβρέθηκαν μέλη του ΣΦΕΑ, πρώην αντιστασιακοί, πολίτες, κ.α. Η διαδικασία διήρκεσε λίγα λεπτά, με παρόντες τους τρεις εναγόμενους και τον συνήγορο τους, ενώ δεν παρέστησαν οι ενάγοντες.
Η αγωγή στρέφεται κατά των τριών για «προσβολή μνήμης νεκρού», με την κατηγορία ότι οι δύο πρώτοι, με επιστολή τους προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης (την οποία ανάρτησε ο τρίτος στο διαδίκτυο), κατά τη διαδικασία μετονομασίας δρόμου που έφερε το όνομα του Αθανάσιου Χρυσοχόου σε οδό Αλβέρτου Ναρ, «συκοφάντησαν τη μνήμη του», αναφέρoντάς τον ως «συνεργάτη» των κατοχικών δυνάμεων. Αξιώνεται δε, από τον καθέναν από τους τρεις, με απειλή προσωπικής κράτησης, αποζημίωση ύψους διακοσίων χιλιάδων ευρώ.
Σε δηλώσεις του ο συνήγορος των τριών αντιδικτατορικών αγωνιστών, επίσης μέλος του ΣΦΕΑ, Γιάννης Βασιλακάκης, παρέπεμψε σε ιστορικές αναφορές για τη δράση του Αθανασίου Χρυσοχόου την περίοδο της κατοχής.
«'Αλλαξαν τρεις κατοχικές κυβερνήσεις και αυτός παρέμεινε στη θέση του. Τυχαίο ήταν αυτό;» δήλωσε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικαλούμενος ιστορικές πηγές, έγγραφα και μαρτυρίες για το ρόλο του Αθανάσιου Χρυσοχόου στην κατοχή. «Η μνήμη είναι ζωντανή» πρόσθεσε ο κ. Μηταφίδης.
«Σε ηλικία ογδόντα ετών συρόμαστε πάλι στα δικαστήρια, οι θύτες ξαναπαριστάνουν τα θύματα» δήλωσε ο Σπύρος Σακέτας. Υπογράμμισε ότι η αγωγή εντάσσεται σε μια προσπάθεια «αναθεώρησης της ιστορίας» και «εξίσωσης των θυτών με τα θύματα», ενώ στρέφεται και ενάντια στην προσπάθεια «αποκάθαρσης» της μνήμης της πόλης, με την μετονομασία των οδών.
Δήλωση συμπαράστασης προς τους τρεις αντιδικτατορικούς αγωνιστές έκανε και ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Αμανατίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στα δικαστήρια.
Ο ΣΦΕΑ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι η επίκληση των εναγόντων για «προσβολή μνήμης» του Αθανασίου Χρυσοχόου «έχει επέλθει από την ίδια την ενεργό συνεργασία του με τους κατακτητές» και από «τις ίδιες, τις δικές του επιλογές». Δήλωση υποστήριξης προς τους τρεις, που μεταφράστηκε στα αγγλικά γαλλικά και γερμανικά, υπογράφουν και 190 προσωπικότητες, νομικοί, ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και οι εκπρόσωποι των ισραηλιτικών κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Στο κείμενο υποστήριξης, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι «σε μια δημοκρατική κοινωνία τα ζητήματα της Ιστορίας και της ιστορικής μνήμης δεν κρίνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.