Πριν από δέκα μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιούσε την ανθρωπότητα, με αφορμή την θανατηφόρα εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική, ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια «νέα φάση» στην οποία οι μεγάλες επιδημίες θανατηφόρων ασθενειών, θα αποτελούν κανονικότητα. Δυστυχώς οι κυβερνήσεις, δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους την προειδοποίηση αυτή, για να φτάσουμε σήμερα στα καταστροφικά αποτελέσματα του νέου κορωνοϊού.
Κανείς δεν νοιάστηκε για εκείνο το καμπανάκι του κινδύνου που έκρουε ο ΠΟΥ. Ίσως να σκέφθηκαν ότι στην αφρικανική ήπειρο, που μαστίζεται και έχει καθημερινά θανάτους από τον υποσιτισμό ή και ασθένειες όπως το AIDS, η ελονοσία, η χολέρα ή η φυματίωση, η υψηλή θνητότητα όπως αυτή που προκαλούσε ο ιός Έμπολα θα έμενε μόνο στη μαύρη ήπειρο και δεν θα εμφανίζονταν άλλοι ιοί στον υπόλοιπο πλανήτη, όπως συμβαίνει τλώρα με το νέο κορωνοϊό.
Κι όμως, το σήμα κινδύνου που εκπέμπονταν από τον Έμπολα ήταν αρκετά ισχυρό για να ταρακουνήσει τους πάντες και όχι μόνο την επιστημονική κοινότητα σχετικά με αυτή τη νόσο, δεδομένου μόνο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είχαν καταγραφεί μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2019 σχεδόν 3.400 κρούσματα της ασθένειας που προκαλεί αυτός ο ιός, με την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού να έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από δύο χιλιάδες ανθρώπους από τον Αύγουστο του 2018.
Ευτυχώς ο νέος κορωνοϊός που προκάλεσε πανδημία σε όλη την υφήλιο, αν και μεταδίδεται πολύ εύκολα, δεν έχει τα ίδια θανατηφόρα αποτελέσματα με τους ιούς Έμπολα και Μάρμπουργκ, που προκαλούν σοβαρές επιδημίες αιμορραγικού πυρετού, με κοινό χαρακτηριστικό την υψηλή θνητότητα, που κυμαίνεται σε ποσοστό 50–90%.
Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη επιδημία του ιού, που ξέσπασε στη δυτική Αφρική το διάστημα 2012-2014, επηρέασε τότε μόνο 28.616 ανθρώπους, κυρίως στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 11.310 θάνατοι.
Με αφορμή εκείνο το γεγονός, ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικλ Ράιν, δήλωνε: «Εισερχόμαστε σε μια νέα φάση επιδημιών μεγάλης επιρροής και αυτό δεν περιορίζεται στον ιό Έμπολα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΠΟΥ παρακολουθεί 160 περιπτώσεις επιδημιών σε όλο τον κόσμο από τις οποίες οι εννέα είναι κατηγορίας 3, το ανώτατο επίπεδο βάσει του οργανισμού.
«Δεν πιστεύω ότι είχαμε ποτέ στο παρελθόν μία κατάσταση στην οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τόσες πολλές έκτακτες ανάγκες ταυτόχρονα», σημείωσε ο Ράιαν, καταλήγοντας: «Αυτή είναι η νέα κανονικότητα. Δεν αναμένω να μειωθεί η συχνότητα αυτών των φαινομένων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Κι όμως όλες οι κυβερνήσεις, αγνόησαν εκείνες τις προειδοποιήσεις, ξοδεύοντας κεφάλαια και πόρους σε χίλιες-δύo άλλες δραστηριότητες και όχι στην έρευνα, την ιατρική επιστήμη και την ενδυνάμωση των δημόσιων συστημάτων υγείας της κάθε χώρας. Με συνέπεια να φτάσουμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, με το παγκόσμιο σοκ που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Θα διδαχτούμε τίποτα από αυτή την καταστροφή ή θα συνεχίσουμε, μετά το τέλος της πανδημίας να σφυρίζουμε κλέφτικα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.