Το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας λίγο πριν το κλείσιμο και την πλήρη εγκατάλειψή του |
Δέκα χρόνια δεν πάψαμε να φωνάζουμε ότι ο χώρος του εγκαταλειμμένου κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, πρέπει να περιέλθει στην αποκλειστική κυριότητα του Δήμου Θερμαϊκού. Προκειμένου, εκτός από την επαναλειτουργία ενός τμήματός του ως κάμπινγκ, για να αποδίδει έσοδα στα ισχνά δημοτικά ταμεία, να λειτουργήσει και ως πολυχώρος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που τόση ανάγκη έχει η περιοχή.
Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι εάν επιτευχθεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση και καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, τότε θα ακολουθήσει σίγουρα και το αντίστοιχο κάμπινγκ της Επανομής, που αντικανονικά περιήλθε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Ιδιωτικοποίησης, αν και με βάση δικαστικές αποφάσεις ανήκει στο Δήμο Θερμαϊκού. Ενώ πριν λίγους μήνες ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γ. Τσαμασλής διακήρυξε ότι ανάλογη τύχη με το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, δηλαδή "αξιοποίηση", δηλαδή καταστροφή, δηλαδή τσιμεντοποίηση θα έχει και η υπέροχη πευκόφυτη πλαζ Πάλιουρα, το γνωστό σε όλους τους Θεσσαλονικείς Κτήμα Καραγκιόζη.
Το αίτημα για τη δημοτικοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, ίσως φαντάζει σήμερα ακατόρθωτο, πολύ περισσότερο που το ΤΑΙΠΕΔ, μετά από παρότρυνση Τσαμασλή, κίνησε ήδη τη διαδικασία εκποίησής του. Όμως αν κάποιος αγωνίζεται για κάτι που είναι σωστό, λογικό και δίκαιο, κάποια στιγμή θα έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα μικρό ή μεγάλο. Το γεγονός ότι με τους αγώνες, χρόνια τώρα, της δημοτικής παράταξης "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" και της "Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού", τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, τις αφίσες και τις δυναμικές παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτράπηκε η οικοπεδοποίηση του κάμπινγκ, όπως ήταν ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι πρέπει να λέει αυτό.
Από την άλλη, τέθηκε το πλαστό δίλημμα στους κατοίκους της Αγίας Τριάδας αν θέλουν το κάμπινγκ σκουπιδότοπο, όπως σκόπιμα το άφησε να καταντήσει η δημοτική αρχή. Καθώς και το επιχείρημα ότι τάχα "η έκταση του κάμπινγκ ουδέποτε υπήρξε δημοτική", είναι βαθιά λανθασμένο. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης ανήκε στην Κοινότητα Αγίας Τριάδας. Η δημιουργία του κάμπινγκ, τη δεκαετία του ’60, στηρίχτηκε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση κοινοτικής τότε έκτασης και αγροτεμαχίων των κατοίκων της Αγίας Τριάδας, που ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις, βίαιη, όπως έγινε στα μαύρα χρόνια της χούντας.
Σημειώνουμε εδώ ότι από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) που το διαχειρίζονταν, το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας διέθετε 350 θέσεις, χωρητικότητας 1.200 ατόμων, ακτή για 6.000 λουόμενους, επτά συγκροτήματα κοινής χρήσης (ντους, τουαλέτες), εστιατόρια 200 τ.μ., δύο μίνι μάρκετ των 80 τ.μ., δύο καντίνες των 40 τ.μ., 17 οικίσκους, δύο κτίρια ταμείων, δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων και μισθωμένες εγκαταστάσεις εστιατορίου, πισίνας και υπαίθριου μπαρ. Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν, όταν το κάμπιγκ προσέλκυε επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.
Το τελευταίο σχέδιο που είχε εκπονηθεί για την αξιοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας ήταν του υπουργείου Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2003, αλλά έμεινε στα χαρτιά. Το σχέδιο προέβλεπε να λειτουργήσει το κάμπινγκ σε συνεργασία ΕΤΑ και τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Έτσι ο χώρος έφτασε στο σημερινό χάλι, την πλήρη απαξίωσή του, προκειμένου να ξεπουληθεί, όπως ακριβώς φοβούνται οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας, των Νέων Επιβατών και όλου του δήμου Θερμαϊκού.
Πρέπει να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που μαστίζουν τη Γηραιά Ήπειρο, τα κάμπινγκ γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθιση στη νότια Ευρώπη και κατακλύζονται από τροχόσπιτα, αυτοκινούμενα και σκηνές, ενώ για να κλείσει κανείς θέση πρέπει να περιμένει κανείς πολλές φορές καιρό στη λίστα αναμονής.
Η άποψή μας είναι ότι από την ώρα που έπαψε να ισχύει ο λόγος για τον οποίο έγιναν εκείνες οι απαλλοτριώσεις και δεν λειτουργεί πλέον το κάμπινγκ από δημόσιο φορέα, η έκταση πρέπει να επιστραφεί στο δήμο Θερμαϊκού, που είναι ο φυσικός διάδοχος της τότε Κοινότητας Αγίας Τριάδας. Και από το δήμο, να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Σ’ αυτή τη θέση, νομίζουμε ότι πρέπει να συσπειρωθούν όλοι: Ο Δήμος, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς και οι οργανώσεις της περιοχής, όλοι οι κάτοικοι. Το αίτημα να περάσει το κάμπινγκ στο δήμο Θερμαϊκού και μέσω αυτού να γίνει η όποια αξιοποίησή του προς όφελος του Δήμου και των δημοτών του, είναι επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.