Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Κραυγή απόγνωσης και αγανάκτησης από τις γυναίκες της Αγίας Τριάδας

Αγία Τριάδα ΘερμαΪκού: Από τα σπάνια φαινόμενα. Χωριό χωρίς πλατεία και ελεύθερο χώρο. Το μόνο
σημείο είναι το κάμπινγκ που κι' αυτό θέλουν να το οικοπεδοποιήσουν και να το γεμίσουν με όγκους μπετόν-αρμέ
Κραυγή απόγνωσης και αγανάκτησης από τις γυναίκες της Αγίας Τριάδας: Δεν υπάρχει ούτε ένας ελεύθερος χώρος στο χωριό. Δεν υπάρχει πλατεία, δεν υπάρχουν χώροι πολιτισμού, άθλησης και ψυχαγωγίας, η μία και μοναδική παιδική χαρά είναι παμπάλαια, λείπουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ή Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Πονοκεφαλιάζουν οι μανάδες για το που θα αφήσουν τα παιδιά τους, κι αυτοί σχεδιάζουν να καταστρέψουν το μόνο ελεύθερο δημόσιο χώρο που υπάρχει και είναι το κάμπινγκ.

Μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα η Επιτροπή Πρωτοβουλίας "Σώστε το Κάμπινγκ" η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας Θερμαϊκού, Ερωφίλη Καλαϊτζάκη, περιέγραψε γλαφυρά την κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες όχι μόνο της περιοχής αλλά όλου του Δήμου Θερμαϊκού για να τονίσει με σημασία: "Το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας δεν το χαρίζουμε σε κανέναν".

Όπως είπε η κ. Καλαϊτζάκη απευθυνόμενη στους συνδημότες που παρακολουθούσαν την εκδήλωση:

 "Θέλω να σας αναφέρω εδώ - αν και αρκετές γυναίκες είναι μαζί μας σήμερα- για τη ζωή των γυναικών στο Δήμο μας. Είναι γυναίκες που τα όνειρά τους είναι λάφυρα πολλές φορές. Είναι γυναίκες που δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. Είναι γυναίκες που πολλές από αυτές δεν βρήκαν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς. Είναι γυναίκες που θέλουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και δεν βλέπουν να υπάρχουν χώροι. Άλλες πάλι, πιο μικρομάνες  θέλουν να τα πάνε στις παιδικές χαρές οι οποίες είναι εξαθλιωμένες.

Εγώ δεν είμαι γηγενής, είμαι όμως 20 χρόνια εδώ και βιώνω αυτή τη μορφή εξαθλίωσης. Θέλω λοιπόν να μιλήσω γιαυτές τις γυναίκες και μέσα από μένα είναι σα να μιλούν οι ίδιες. Οι ανάγκες τους είναι πολλές. Το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας λοιπόν δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Το δικαιούνται αυτές οι γυναίκες. Αυτές οι οικογένειες. Οι οποίες χρειάζονται ελεύθερους χώρους για να πάνε τα παιδιά τους στον αθλητισμό. Χώρους για παιδικές χαρές, καλύτερα σχολικά κτίρια και φυσικά πολιτισμό. Χώρους πολιτισμού που δεν τους έχουμε δει εδώ και χρόνια.

Δεν υπάρχει επίσης ένα πολιτιστικό κέντρο για να μαζευτούν εκεί οι νέοι μας. Ξέρουμε πολύ καλά όλοι μας τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό. Όταν οι νέοι δεν μαζεύονται σε χώρους πολιτισμού, μπορεί να κατευθυνθούν οπουδήποτε αλλού. Επομένως ο χώρος του κάμπινγκ πρέπει να περάσει στο Δήμο με κρατική χρηματοδότηση ώστε να καλύψει ανάγκες πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και αθλητισμού", είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας, μέλους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Ερωφίλη ΚαλαΪτζάκη.

Στο τέλος, διάβασε το ψήφισμα που εξέδωσε ο Σύλλογος Γυναικών Αγίας Τριάδας με τίτλο "Όχι στην τσιμεντοποίηση-εμπορευματοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, ναι στην ανάπλαση της περιοχής με κρατική χρηματοδότηση". Στο ψήφισμα αναφέρονται τα ακόλουθα:


ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Σύλλογος Γυναικών Αγίας Τριάδας Θερμαϊκού (μέλος της ΟΓΕ)

Την ώρα που ο λαός περνά δύσκολες συνθήκες, όπου καθημερινά, βιώνουμε το άγχος πώς θα τα βγάλουμε πέρα μ’ ένα μισθό ή ένα εισόδημα που δε φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες τις, ενώ μας κυνηγάει το τσουνάμι της ακρίβειας και δεν ξέρουμε τι να πρωτοπληρώσουμε, το ρεύμα, το ενοίκιο, το δάνειο, το σούπερ μάρκετ ή τις δραστηριότητες των παιδιών μας.

Την ίδια ώρα μας εξοργίζει αφάνταστα, που σ’ ένα δήμο χωρίς ελεύθερους χώρους άθλησης και πολιτισμού, με πάρκα σε άθλια κατάσταση, σ΄ ένα δήμο που το βλέμμα του είναι στραμμένο μόνο σε επενδύσεις με σκοπό την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, προετοιμάζουν την τσιμεντοποίηση και εμπορευματοποίηση εμβληματικών χώρων για την περιοχή , όπως αυτό του Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας.

Χρόνια τώρα, συναντάμε παντού τη μέθοδο της "απαξίωσης" και της "υποβάθμισης", ως εργαλείο για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.  Αφού τα προηγούμενα χρόνια Κυβερνήσεις – Δήμος – Περιφέρεια την προετοίμασαν, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση- οικοπεδοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (τη βαφτίζουν «αξιοποίηση») ενός σημαντικού τμήματος του παράκτιου χώρου, του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας. Είναι μια αρνητική εξέλιξη και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους από χαρά!

Οι παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν, είναι σε αντίθεση με την ανάγκη λειτουργίας του κάμπινγκ, ακόμα και της διεύρυνσης και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου της ευρύτερης περιοχής. Κινούνται στη λογική του περιορισμού και της συρρίκνωσης του, με εγκατάσταση χρήσεων μεγάλων εμπορικών ή τουριστικών επιχειρήσεων, περίκλειστης παραλίας, ακόμα και με εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων σε αυτή.  

Εμείς, ως Σύλλογος Γυναικών, τους λέμε , ότι θέλουμε να επενδύσουμε στον άνθρωπο και στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας :

⦁στην ανάγκη της μάνας που θέλει να ωθήσει το παιδί της στον αθλητισμό , σε χώρους παιχνιδιού , όπου δε θα χρειάζεται να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη

⦁στην ανάγκη της να φοιτά το παιδί της σ’ ένα σχολείο με την κατάλληλη κτηριακή υποδομή, 

⦁στην ανάγκη των νέων παιδιών που χρειάζονται ελεύθερους χώρους άθλησης 

⦁στην ανάγκη των νέων για ένα στέκι πολιτισμού όπου θα γίνονται εκθέσεις, εκδηλώσεις, θα συναντιούνται ,θα ανταλλάσουν απόψεις και θα γεύονται τη χαρά της συλλογικής δημιουργίας.

Εμείς οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος δεν ανεχόμαστε άλλη υποβάθμιση στη ζωής μας.

Διεκδικούμε: 

Καμία παραχώρηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

⦁Ανάπλαση της περιοχής με κρατική χρηματοδότηση με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για αναψυχή , πολιτισμό και αθλητισμό

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ανατρέψουμε τα σχέδια τους! Οι κάτοικοι της περιοχής, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την κατάσταση και έχουμε φωνή! Καλούμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους σε συντονισμό για να μην επιτρέψουμε το νέο έγκλημα που ετοιμάζουν. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.