"Κόλλησε" στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο ( ΕΠΣ) για το Thess INTEC, το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Περαία, καθώς το Ε’ Τμήμα (αριθμός 151/2022 της 12ης Οκτωβρίου) έκρινε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΣΜΠΕ) ελλιπή και ζητάει τη συμπλήρωσή της ή ακόμη την εκπόνηση νέας, ειδικότερης μελέτης.
Οπωσδήποτε η αρνητική γνωμοδότηση του ΣτΕ, πηγαίνει πίσω την έναρξη του έργου, σε μία περίοδο που η «Ε.Α.Ε.Π Thess INTEC A.E.», που είναι και ο φορέας υλοποίησης του μεγάλου project, «καίγεται» να πάρει την έγκριση και στη συνέχεια το Π.Δ. στα χέρια της, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει έγκαιρα να αξιοποιήσει τα 35 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και όπως όλοι γνωρίζουν, τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο, θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026.
Τώρα αναγκαστικά, η ΣΜΠΕ ( που αποτελεί μέρος του Ε.Π.Σ.) θα πρέπει να συμπληρωθεί ή να γίνει νέα μελέτη, η οποία θα πρέπει να ξαναπεράσει από τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.
Που «κόλλησε» η ΣΜΠΕ
Γιατί όμως «κόπηκε» από το ΣτΕ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Thess INTEC; Επειδή στη ΣΜΠΕ, σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν γίνεται καμία αναφορά στον υγρότοπο που υπάρχει στην περιοχή, στο ονομαζόμενο «παράκτιο έλος Περαίας», ούτε στα χαρακτηριστικά του, αλλά ούτε στα στοιχεία που αφορούν στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.
Οι σύμβουλοι παραπέμπτουν σε γνωμοδότηση επί της ΣΜΠΕ του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού και σε στοιχεία που υποβλήθηκαν κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης για να επισημάνουν ότι η περιοχή επέμβασης, δηλαδή έκταση 757 στρ., αποτελεί τμήμα του υγροτόπου “Παράκτιο Έλος Περαίας” στο οποίο υπάρχει η χαρακτηριστική χλωρίδα των Μεσογειακών αλιπέδων , Κοινοτικού ενδιαφέροντος, επίσης ορνιθοπανίδα, με τον εν λόγω υγρότοπο να αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα αναπαραγωγής παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών, καθώς και περιοχή όπου συγκεντρώνονται μεταναστευτικά και διαχειμάζοντα είδη.
Επίσης, η περιοχή αποτελεί μέρος της Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας.
«Ξέχασαν» τον υγρότοπο και την ορνιθοπανίδαΠαρά ταύτα, σημειώνεται στη γνωμοδότηση, «στη ΣΜΠΕ δεν γίνεται καμία αναφορά στον εν λόγω υγρότοπο με τα χαρακτηριστικά του, ούτε στα στοιχεία που αφορούν στην ορνιθοπανίδα της περιοχής. Επιπλέον, σε σχέση με την ορνιθοπανίδα, που κατ’ αρχήν αξιολογείται ως το σημαντικότερο στοιχείο πανίδας στην περιοχή, στη ΣΜΠΕ περιλαμβάνονται μόνο αναλυτικά στοιχεία από μελέτη της εταιρείας Fraport, που διαχειρίζεται τον γειτονικό αερολιμένα « Μακεδονία », για τα είδη και προσκρούσεις πουλιών στο εν λόγω αεροδρόμιο»!
Η ΣΜΠΕ δεν καταγράφει αξιόλογους φυσικούς σχηματισμούς, που να αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης διαχείρισης, και θεωρεί τις επιπτώσεις του σχεδίου ουδέτερες, όταν από την άλλη πλευρά αναγνωρίζεεται ότι «το μεγαλύτερο τμήμα (κεντρικό και βόρειο) της περιοχής παρέμβασης κατατάσσεται σε περιοχές «Απαγόρευσης δόμησης» με τεταρτογενή χαλαρά λεπτομερή που καλύπτονται από τέλματα, στις οποίες η απαγόρευση δόμησης είναι προσωρινή έως την εκτέλεση των απαραίτητων έργων αποστράγγισης και αποτροπής μελλοντικών συγκεντρώσεων υδάτων, με διαμορφώσεις και επιχώσεις των χαμηλών τμημάτων με κατάλληλα συμπυκνωμένα κοκκώδη υλικά, και με τις κατάλληλες υψομετρικές στάθμες και μορφολογικές κλίσεις.
Ειδική μελέτη για την αποκατάσταση του υγροτόπου
Κατόπιν των ανωτέρω, επισημαίνεται, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΣΜΠΕ και διατύπωσε την άποψη ότι «για να επαναξιολογήσει και να γνωμοδοτήσει εκ νέου … θα πρέπει να γίνει Ειδική Οικολογική Μελέτη και να συμπεριληφθή στην ΣΜΠΕ σχεδιασμός για την αποκατάσταση του υγροτόπου και διατήρησή του».
Το ΣτΕ επισημαίνει ότι στις γνωμοδοτήσεις τόσο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ όσο και της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας δεν λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη υγροτόπου, έστω και μη αναγνωρισμένου νομοθετικά, στην περιοχή επέμβασης.
Για το ΣτΕ όμως, όπως καταλήγει η γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος, «η ΣΜΠΕ παρίσταται ελλιπής και το προτεινόμενο σχέδιο πλημμελώς αιτιολογημένο. Ως εκ τούτου, το σχέδιο δεν προτείνεται προς το παρόν νομίμως. Θα πρέπει επομένως η εν λόγω μελέτη να συμπληρωθεί προκειμένου να περιληφθεί και ο ανωτέρω παράκτιος υγρότοπος με τη χλωρίδα και πανίδα (ιδίως ορνιθοπανίδα) αυτού στα στοιχεία του περιβάλλοντος που αξιολογούνται σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο (κατ’ αρχήν, βάσει των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων και εάν υπάρχει ανάγκη, βάσει ειδικότερης νέας μελέτης), να αξιολογηθούν εκ νέου οι επιπτώσεις του σχεδίου στο περιβάλλον και εν γένει ο σχεδιασμός, ειδικότερα δε η δυνατότητα υλοποίησής του, εν όλω ή εν μέρει, στην εν λόγω περιοχή με τα ίδια ή διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά. Εξάλλου, κατόπιν των ανωτέρω πρέπει να τηρηθεί εκ νέου η διαδικασία διαβούλευσης για την ΣΜΠΕ».
Συνεπώς, για να προχωρήσει το έργο, οι μελετητές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις παραπάνω παρατηρήσεις, να προσαρμόσουν τη ΣΜΠΕ σε αυτές προκειμένου να εγκριθεί , με ΠΔ, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο με το οποίο θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι όροι και περιορισμοί δόμησης, η περιβαλλοντική έγκριση του σχεδίου και η έγκριση Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής.
ΠΗΓΗ: GRtimes σε ρεπορτάζ Άννης Καρολίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.