Εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού "Παράλλαξη" για τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ
"Πολυτελείς κατοικίες, εμπορικό κέντρο και καταστήματα, ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και spa, θα περιλαμβάνει το τουριστικό χωριό, που πρόκειται να δημιουργηθεί στο χώρο του παραλιακού κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, μετά την πώληση του από το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους", αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού περιοδικού της Θεσσαλονίκης "Παράλλαξη", σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Φίλιππου Δεργιαδέ.
Όπως τονίζεται συγκεκριμένα στο δημοσίευμα:
"Αντί για σχολεία, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις και κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και αναψυχής, που λείπουν από την τσιμεντοποιημένη και γεμάτη πολυκατοικίες, παραλιακή ζώνη του δήμου Θερμαϊκού, η «αξιοποίηση» με τουριστικές εγκαταστάσεις του οικοπέδου φιλέτου των 176 παραλιακών στρεμμάτων, προβλέπεται από το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου που είχε εκπονήσει το ΤΑΙΠΕΔ, και το οποίο δεν απορρίπτει η νυν διοίκηση του οικείου δήμου.
Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, αρχικά εμφανίσθηκε θετικός ως προς την δημοπράτηση του χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου του Ταμείου Δημήτρη Πολίτη σε εκδήλωση τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Όπως είχε τονίσει ο κ. Πολίτης, σχετικά με το Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας «αν πάνε όλα καλά, έως το τέλος του 2022 θα ξεκινήσουμε τον διαγωνισμό».
Ακολούθησε αυτοψία κλιμακίου του ΤΑΙΠΕΔ στο χώρο, παρουσία του δημάρχου Γ. Τσαμασλή, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις του Ταμείου, τις οποίες χαιρέτισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κρίνοντας ως θετική εξέλιξη ότι από την έκταση των 176,6 στεμμάτων με την πυκνή δενδροφύτευση και τα 600 μέτρα του αμμώδους παραλιακού μετώπου, θα δομηθεί το 50%!.
Ωστόσο ο δήμαρχος Θερμαικού Γιώργος Τσαμασλής, εμφανίζεται προσεκτικός στις αναφορές του για την αξιοποίηση του χώρου, τονίζοντας ότι ο δήμος θα τοποθετηθεί με ολοκληρωμένο τρόπο και ανοιχτά, όταν γίνουν γνωστοί οι όροι του διαγωνισμού. “Πριν να έχουμε στα χέρια μας το τεύχος της δημοπράτησης δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συζήτηση» τόνισε χαρακτηριστικά. Οι πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ για τον ανοιχτό διαγωνισμό και πώληση σε ιδιώτες, προχωρά κανονικά και σύντομα μάλιστα ολοκληρώνεται και εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα ανοίξει τον δρόμο για την δημοπράτηση του οικοπέδου.
Επίσης σύμφωνα και με δημοσιεύματα που προωθούν την ιδέα της αξιοποίησης του χώρου, έχει αναπτυχθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή και ακούγονται και ονόματα πιθανών αγοραστών, όπως του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη.
Η «Πρωτοβουλία σώστε το Κάμπινγκ»Αυτή η κινητικότητα του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η προσεκτική στάση της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, έχει προκαλέσει την κινητοποίηση μεγάλης μερίδα των κατοίκων της παραλιακής ζώνης και των τριών κοινοτήτων του δήμου, της Αγίας Τριάδας, των Ν. Επιβατών και της Περαίας, που ζητούν ο χώρος να περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου και να αξιοποιηθεί με κοινωνικά κριτήρια.
Όπως τόνισε στην Parallaxi, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Σώστε το Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας», Σπύρος Κουζινόπουλος, η πώληση των 176 παραλιακών στρεμμάτων «θα είναι καταστροφή για το δήμο μας αλλά και για τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας χώρος πολύτιμος για μας και όλη τη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για τσιμεντοποίηση και καταστροφή ενός χώρου πρασίνου» Σημειώνει δε, πως ο δήμος Θερμαϊκού, έχει υποχρεώσει να απαιτήσει την επιστροφή των οικοπέδων αυτών στο Δήμο Θερμαϊκού, διότι για να φτιαχτεί το κάμπινγκ από τον ΕΟΤ «είχε γίνει απαλλοτρίωση εκτάσεων της κοινότητας Αγίας Τριάδας και κατοίκων». «Τώρα, από τη στιγμή που αυτό δεν υφίσταται, αυτές οι εκτάσεις πρέπει να επιστραφούν στον δήμο Θερμαϊκού», τονίζει και αναφέρει ως παράδειγμα το δήμο Δραπετσώνας, στην Αττική, που διεκδίκησε και αξιοποίησε το οικόπεδο του εργοστασίου των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, δημιουργώντας ένα χώρο αναψυχής και πολιτιστικής δράσης.
«Δεν έχουμε σχολεία, δεν έχουμε ούτε ένα χώρο συνεύρεσης» Σημειώνει επίσης, ότι ο δήμος Θερμαϊκού, στερείται βασικών υποδομών και τα 176 αυτά στρέμματα θα ήταν λυτρωτικά για το δήμο. «Δεν διαθέτουμε σχολεία, και τα παιδιά μας, του Γυμνασίου και του Λυκείου αναγκάζονται με το αστικό να πηγαίνουν στο δήμο Θέρμης, όπου βρίσκεται το σχολείο τους. Μέχρι σήμερα θρηνήσαμε δύο παιδιά από τροχαία δυστυχήματα. Είναι ντροπή για το δήμο να μη διαθέτει σχολεία», τονίζει και αναφέρει πως «η τοπική ομάδα ποδοσφαίρου διαθέτει ένα υποτυπώδες γήπεδο, δίπλα σε ρέμα και όταν βρέχει μετατρέπεται σε λίμνη».
«Αυτό που προτείνουμε, είναι ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί για σχολεία αθλητικές εγκαταστάσεις και αναψυχής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας, αλλά και όλη η παραλιακή ζώνη του δήμου, που είναι πυκνά δομημένη και χωρίς κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους» τονίζει. Αναφέρει δε πως η Πρωτοβουλία Κατοίκων «Σώστε το Κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας», το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε δράσεις και κινητοποιήσεις με στόχο να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση και να θέσει σε άλλη κατεύθυνση την αξιοποίηση του χώρου: Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα διοργανώσει δράση καθαρισμού του εγκαταλελειμμένου κάμπινγκ και στις 14 Δεκεμβρίου σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση θα καλέσει όλους τους φορείς και τα κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια και ανοιχτά για το μέλλον του Κάμπινγκ.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, πάνω από το 50% των 176 στρεμμάτων θα τσιμεντοποιηθεί – οικοδομηθεί.
Γ. Μαυρομάτης: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα από το ΤΑΙΠΕΔΑπό το χώρο της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο δήμος Θερμαϊκού, πρέπει να μπει μπροστά και να ηγηθεί μίας κοινής προσπάθειας, ώστε ο χώρος να μην εμπορευματοποιηθεί αλλά να αξιοποιηθεί με όρους κοινωνικούς και υπέρ της τοπικής κοινωνίας. «Πρόκειται για τον πνεύμονα πρασίνου της περιοχής με χιλιάδες δένδρα. Ναι να το αξιοποιήσουμε, αλλά να μη βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα από το ΤΑΙΠΕΔ και στο τέλος από το οικόπεδο, ο δήμος να πάρει ψίχουλα, δηλαδή μισό σχολείο», τονίζει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και της παράταξης «Θερμαϊκός Νέα Πορεία», Γιάννη Μαυρομάτης.
Όπως επισημαίνει, η δημιουργία του τουριστικού χωριού στην περιοχή θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις καθώς θα προκαλέσει αναταράξεις και στην τοπική οικονομία. «Τα εμπορικά καταστήματα και κέντρα που σχεδιάζουν, θα πλήξουν τους τοπικούς μικρούς καταστηματάρχες της περιοχής», τονίζει και αναφέρει ότι αυτή η έντονη ανοικοδόμηση θα πλήξει και την αγορά ακινήτων. Υποστηρίζει δε, πως ο διαγωνισμός που δρομολογείται θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένος, βάσει του ενδιαφέροντος που υπάρχει, γεγονός που το συνδέει με την προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να περάσει, στο παρελθόν, στους όρους του διαγωνισμού και την παραχώρηση και της παραλιακής ζώνης, κάτι όμως που στην πορεία τελικά έχει αποσυρθεί.
«Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, μέλος του οποίου ήταν και ο κ. Τσαμασλής, η οποία μιλά για αξιοποίηση του χώρου υπέρ του δήμου και όχι υπέρ των ιδιωτών» τονίζει ο κ. Μαυρομάτης και καλεί τον δήμαρχο Θερμαϊκού να ταχθεί στο πλευρό των δημοτών που αντιδρούν στην πώληση του ακινήτου.
Θ. Τζέκος: Κόκκινη γραμμή το κτίσιμο κατοικιώνΟ δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Θερμαϊκός Συμμετέχω» Θεόδωρος Τζέκος θεωρεί ότι η μετατροπή του κάμπινγκ και οικιστική περιοχή με τη δημιουργία συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, θα αλλοιώσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα που θα πρέπει να εκλάβει το ακίνητο των 176 στρεμμάτων. «Για μας το κτίσιμο των κατοικιών και των ξενοδοχείων είναι κόκκινη γραμμή. Αυτό δεν θα αναβαθμίσει την περιοχή μας αλλά αντίθετα θα σημάνει υποβάθμιση.
"Η τσιμεντοποίηση του τελευταίου πράσινου της περιοχής μας δεν είναι αναβάθμιση» τονίζει και σημειώνει πως «αν θέλουν ξενοδοχείο υπάρχει δίπλα το ξενοδοχείο Σαν Μπίτς το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και το οποίο μπορεί να ανακαινιστεί». «Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να μείνει το κάμπινγκ σκουπιδότοπο και να αφεθεί να ρημάζει. Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει το κέρδος και εμείς να αξιοποιηθεί υπέρ της κοινότητας», τονίζει και σημειώνει ότι «οι αντιδράσεις των κατοίκων μπορούν να αλλάξουν αυτό σχεδιασμό της τσιμεντοποίησης».
Το Κάμπινγκ με τα μάτια του ΤΑΙΠΕΔΝα σημειωθεί πως το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα άκρως προνομιακό παραλιακό οικόπεδο που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Όπως αναφέρει, “το παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας, έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ. και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιές και εγκαταλελειμμενες εγκαταστάσεις, υποδομές και διαμορφώσεις camping.
Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου λόγω της εγγύτητάς της με τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική και της εύκολης προσβασιμότητάς της προσελκύει επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το ακίνητο προσφέρεται για ανάπτυξη χρήσεων Τουρισμού-Αναψυχής ή/και Παραθεριστικής Κατοικίας. Τοποθεσία Το ακίνητο έχει άνετη οδική πρόσβαση από τον άξονα Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας επί του οποίου διαθέτει μέτωπο 320 μ. Το ακίνητο απέχει 24 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 14 χλμ από το αεροδρόμιο Μακεδονία και 60 χλμ από τις παραλίες της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Η ακριβής θέση και τα όρια του ακινήτου απεικονίζονται στο χάρτη Google.
Στο ακίνητο υφίστανται πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις (κτίσματα εστίασης, αναψυχής, οικίσκοι διαμονής και υποδομές εξυπηρέτησής κατασκηνωτών) της Ακτής και του Camping Αγίας Τριάδας κάποιες από τις οποίες έχουν κριθεί κατεδαφιστέες και αναμένεται να κατεδαφιστούν στο προσεχές χρονικό διάστημα Να σημειωθεί πως ο χώρος δημιουργήθηκε ως οργανωμένη πλαζ το 1960, με την ονομασία «Τουριστική πλαζ Αγίας Τριάδος». Ήταν από τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές των Θεσσαλονικέων, που την επισκεπτόταν κατά χιλιάδες. Στην πορεία η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και το κάμπινγκ φιλοξενούσε χιλιάδες τουρίστες και από το εξωτερικό. Στην ακμή του διέθετε 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων, και φιλοξενούσε στην ακτή μέχρι 6.000 λουόμενους.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://parallaximag.gr/epikairotita/sto-sfyri-vgainei-to-kampingk-tis-agias-triadas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.