Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Οι παρατηρήσεις του Τοπικού Συμβουλίου Αγ. Τριάδας

Στην ουσία ακυρώνουν τη ΣΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ αποδεικνύοντας το ανεφάρμοστό της

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για την παροχή γνωμοδότησης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Αγίας Τριάδας κ. Ηρακλής Μακρής, αν και μετέφερε την απόφαση του Τ.Σ. να ψηφίσει υπέρ της ΣΜΠΕ, εντούτοις κατέθεσε μία σειρά ενστάσεων και παρατηρήσεων που στην ουσία ακυρώνουν τα σχέδια του Ταμείου και αυτή την ίδια την τσιμεντοποίηση του χώρου.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γ. Τσαμασλής, υποσχέθηκε ότι οι παρατηρήσεις του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Τρι;aδας θα προστεθούν στη γνωμοδότηση που θα αποστείλει ο Δήμος στο ΤΑΙΠΕΔ, αν και πολύ φοβούμαστε ότι με τις μέχρι τώρα παλινωδίες του στο θέμα αυτό ο κ. Τσαμασλής, στις οβιδιακές μεταμορφώσεις και τις κωλοτούμπες του είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο για πρώτη ίσως φορά στην πολιτική του σταδιοδρομία θα φανεί συνεπής. Καθώς αν βάλουμε στη σειρά τα όσα "είπα-ξείπα" ακούσαμε από το στόμα του σημερινού δημάρχου, του χτεσινού αντιπεριφερειάρχη και του προχτεσινού αντινομάρχη του Π.Ψωμιάδη, αυτά μάλλον σχηματίζουν σιδhροδρομική γραμμή ασυνέπειας.

Και τώρα επί της ουσίας: Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που τονίζεται με έμφαση στην απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου της Αγίας Τριάδας είναι ότι "το υπάρχον σχέδιο,  δυστυχώς για εμάς σαν συμβούλιο δεν παρέχει αυτά που θα θέλαμε". Παρ' όλα αυτά στο τέλος ψηφίζει τη ΣΜΠΕ του ΤΑΙΠΕΔ με τη λογική του ότι "είμαστε υπέρ του γιατί το να παραμένει ένας σκουπιδότοπος δεν συμφέρει σε τίποτα".

Επιπρόσθετα το κοινοτικό συμβούλιο ζητάει τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου σε μεγαλύτερο από 5 μέτρα, ώστε να διαμορφωθεί τουλάχιστον σε 8 μέτρα συν πεζόδρομο, για να μπορεί να ενοποιηθεί κάποτε με τον υπάρχοντα παραλιακό δρόμο των Νέων Επιβατών και της Περαίας ώστε να αποτελέσει ενιαίο δρόμο.

Επίσης ζητάει τη διάνοιξη μιας κεντρικής οδού που θα ενώνει την Εξάστερου με την Αγίου Δημητρίου έτσι ώστε για λόγους πολιτικής προστασίας να υπάρχουν περισσότεροι δρόμοι διαφυγής σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών (πλημμυρών, σεισμών, πυρκαγιών.

Τρίτον, όσο αφορά το δημοτικό σχολείο που προτείνεται στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, η τοπική κοινότητα αντιπροτείνει να μην είναι δεσμευτικό για την περιοχή, καθώς καλύτερα για τους κατοίκους και τους μαθητές θα ήταν καλύτερα να δημιουργηθεί ένα λύκειο, προκειμένου να σταματήσουν τα παιδιά της Αγίας Τριάδος και των Νέων Επιβατών να πηγαίνουν σε σχολείο που ανήκει στον δήμο Θέρμης και πολύ μακριά από την περιοχή τους.

Τέταρτον, ζητάει διατηρηθεί η οικοδομική γραμμή και για τα κτίσματα που θα χτιστούν μέσα στο κάμπινγκ στα όρια των είδη υπαρχόντων στην περιοχή της "βίλλας Κίζα"- Δαιδάλου όπως φυσικά και τα συμφωνηθέντα ύψη.

Πέμπτο, αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου Αγίας Τριάδας είναι να φύγουν οι όροι "παραθεριστικές κατοικίες" και "κατοικίες" και ότι επιθυμία των κατοίκων σαν τοπικό συμβούλιο είναι να υπάρχει μόνο ο χαρακτηρισμός "τουριστικά καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση" και να αποφευχθούν να κατασκευαστούν βίλες οι οποίες απλά θα πουληθούν σε κάποια άτομα που απλά θα παραθερίζουν όποτε θέλουνε και δεν θα διαμένουν μόνιμα.

Όπως υπογραμμίζεται στην απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου: "θέλουμε ανάπτυξη επάνω στον τουρισμό και όχι αύξηση πληθυσμού για να αποκτήσει επιτέλους η Αγία Τριάδα μας την χαμένη αίγλη της. Αυτή που μας στέρησαν χρόνια ολάκερα. Καθώς είμασταν ο πρώτος προορισμός για τους Θεσσαλονικείς και καταντήσαμε τελευταίοι".

Επίσης ο πρόεδρος της Αγίας Τριάδας έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που θα προκύψουν στην περιοχή αν υλοποιηθεί το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ. Με το νερό που σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκεί το καλοκαίρι για τους κατοίκους και τις συχνές διακοπές του, με την αποχέτευση και τα δύο αντλιοστάσια της ΕΥΑΘ που υπάρχουν στο χωριό και τη δυσοσμία που αποπνέουν, αλλά και τα βυτιοφόρα που παράνομα αδειάζουν λύματα μέσα σ' αυτά και το δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας που δεκαετίες τώρα έχει επισημανθεί η ανάγκη διαπλάτυνσης του και τα σοβαρά προβλήματα που θα προστεθούν από τον επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο για να εξυπηρετηθούν οι πολυτελείς κατοικίες και το "πεντάστερο" ξενοδοχείο. 

Και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου και εκφράζει τις ανησυχίες και όλων των κατοίκων της Αγίας Τριάδας: "΅Ας ελπίσουμε να εισακουστούν κάποιες από τις προτάσεις μας για μια καλύτερη και πιο ενσωματωμένη επένδυση στο χωριό μας και όχι σε ένα περίκλειστο οικισμό για λίγους".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.