Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

"Οι σκελετοί στην ντουλάπα της εθνικοφροσύνης"

«Οι σκελετοί στην ντουλάπα της εθνικοφροσύνης», είναι ο τίτλος δισέλιδου ρεπορτάζ της Ευγενίας Χατζηγεωργίου στην εφημερίδα «Η Αυγή» της Κυριακής 30 Μαρτίου που αναφέρεται στην ανεύρεση των 33 σκελετών εκτελεσμένων του Γεντί Κουλέ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης των Συκεών, κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης της περιοχής αλλά και στις συνθήκες υπό τις οποίες στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα 400 περίπου κρατούμενοι κομμουνιστές στο κάτεργο του Επταπυργίου.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ: «Μνήμες ενός οδυνηρού παρελθόντος ξύπνησε η πρόσφατη ανεύρεση ομαδικών τάφων πίσω από το Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, μία περιοχή που εκτός από φυλακή-κολαστήριο για πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους, υπήρξε σημείο μαζικών εκτελέσεων κομμουνιστών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από τα έκτακτα στρατοδικεία κατά την περίοδο του Εμφυλίου. Η συναισθηματική φόρτιση για τους συγγενείς εκτελεσθέντων που δεν έμαθαν ποτέ που θάφτηκαν οι δικοί τους άνθρωποι και σήμερα αναζητούν απαντήσεις είναι μεγάλη, την ίδια ώρα που η υπόθεση επαναφέρει στην επιφάνεια στην επιφάνεια ένα καταχωνιασμένο κομμάτι της Ιστορίας».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιανός» και παρατίθενται δηλώσεις του συγγραφέα ότι εκατοντάδες άνθρωποι στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ιδέες τους και εκτελέστηκαν με την κατηγορία της απόπειρας διάδοσης ανατρεπτικών ιδεών, δηλαδή γι’ αυτά που πρέσβευαν. «Μάλιστα πήγαν άκλαυτοι, γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα στους συγγενείς τους να παραλάβουν τα οστά τους και να τα θάψουν, τους πέταξαν εκεί μέσα σε ομαδικούς τάφους. Πολλοί από αυτούς γυμνοί και ξυπόλυτοι, κι αυτό γιατί δινόταν η δυνατότητα στους ποινικούς κρατούμενους που έσκαβαν τους λάκκους για να παραχώσουν μέσα τα πτώματα των εκτελεσμένων, να παίρνουν ως ανταμοιβή τα ρούχα και τα παπούτσια των εκτελεσθέντων και να τα πουλάνε στη συνέχεια σε άλλους ποινικούς κρατούμενους».

Μιλώντας στο πλαίσιο του ίδιου ρεπορτάζ η διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Σταυρούλα Τσιολάκη αναφέρθηκε στο κύμα μαζικής βίας που εξαπέλυσε το αστικό κράτος με στυλοβάτες την παραδοσιακή Δεξιά αλλά και το φιλελεύθερο Κέντρο, όπως και πολλούς άλλους, για να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα της περιόδου μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Η ίδια μίλησε για το πλήθος των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για έναν ανώτερο σκοπό. «Δεν λύγισαν ούτε στιγμή. Πολλές φορές ακόμα και οι ίδιοι εκτελεστές λύγιζαν μπροστά τους».

Ακολουθεί φωτογραφία του ρεπορτάζ στην εφημερίδα Η Αυγή:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.