Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Μία πρόταση πριν 64 χρόνια για τη Νέα Μηχανιώνα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα: Μία πρόταση που πριν από 64 χρόνια είχε υποβάλλει ο τότε διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου της Νέας Μηχανιώνας, Α. Ρ. Ματίκας προς τον πρόεδρο της τότε κοινότητας. Προτείνοντας  τον καθορισμό ετήσιας «επετείου ιδρύσεως Νέας Μηχανιώνας». Πρόταση εξαιρετικά επίκαιρη, καθώς συμπληρώθηκε ήδη το 2023 ένας αιώνας από την ίδρυση της Ν.Μηχανιώνας.
Το έγγραφο, με ημερομηνία 21 Απριλίου 1960, απευθύνονταν προς τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Νέας Μηχανιώνας, με κοινοποίηση προς τον Επιθεωρητή της Α΄ εκπαιδευτικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινοτικής Αναπτύξεως Θεσσαλονίκης και τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο "Η ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ" που έδρευε στην Αθήνα.
Μάλιστα, ο διευθυντής του σχολείου,  υποδείκνυε ως καταλληλότερη εποχή την Άνοιξη, με τη διοργάνωση ενός Μαγιάτικου πανηγυριού προκειμένου «να μη ξεχνούμε το παρελθόν, αλλά να ζούμε το παρόν εργαζόμενοι δια το μέλλον».
Παιδιά της Ν. Μηχανιώνας το 1962, παίζουν στην πλατεία
Ορμώμενος από την επιτυχία που κάθε χρόνο έχει ο εορτασμός της μνήμης της Παναγίας, με τους χιλιάδες προσκυνητές που επισκέπτονται τη Ν. Μηχανιώνα και την ανάπτυξη εκείνες τις ημέρες της τουριστικής και εμπορικής κίνησης, ο διευθυντής του σχολείου είχε προτείνει την καθιέρωση ανάλογης γιορτής για την επέτειο ίδρυσης της Ν. Μηχανιώνας. Προκειμένου, όπως σημείωνε, να αποδίδεται «φόρος ευγνωμοσύνης εις εκείνους που οδήγησαν εδώ τους πρώτους κατοίκους και ακόμη εις εκείνους που ζυμώνοντας το χώμα με τον ιδρώτα τους, έχτισαν τα πρώτα σπίτια, την Εκκλησία, το Σχολείο, χάραξαν τους δρόμους».
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σύμφωνα  με τον Α. Ματίκα θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τα ακόλουθα:
«1) Δοξολογία εις τον Ιερόν Ναόν, διότι μας βοήθησε ο Θεός και η Μεγαλόχαρη και βρήκαμε, μετά την καταστροφή, αυτόν τον ωραίο τόπο και ριζώσαμε. 2) Κατάθεσις στεφάνων εις το Ηρώον προς τιμήν των αδελφών μας που έπεσαν αγωνιζόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος. 3) Κατάθεσις στεφάνου εις την προτομή του αειμνήστου Μαργαρίτη Ευαγγελίδη που τόσα έκαμε για όλους τους κατατρεγμένους και μας βοήθησε και βρήκαμε αυτή την τοποθεσία. 4) Ομιλία στην πλατεία του χωριού σχετική με την πρώτη εγκατάσταση, τις δυσκολίες και εν ολίγοις την ιστορία της Ν. Μηχανιώνας. 5) Τοπικοί χοροί της παλαιάς Μηχανιώνας, του Αυδημίου, Αγίας Παρασκευής κλπ. 6) Τραγούδια των διαφόρων χωριών. 7) Ελληνικοί χοροί από νεαρούς ψαράδες και κοπέλες του χωριου. 8) Ψάρεμα (κατόπιν συνεννοήσεως με το Λιμεναρχείο) από μία ή δύο ανεμότρατες ή Γκιρ-Γκίρια με τους Ναυτοπροσκόπους και αμέσως πούλημα σε χαμηλή τιμή στους ξένους, για μια εκδρομή των Ναυτοπροσκόπων ή άλλο σκοπό. 9) Το απόγευμα ποδοσφαιρική συνάντησις και αγώνες κλασσικού αθλητισμού στο γήπεδο. 10) Ενετική βραδιά με όλα τα Γκιρ-Γκίρια με μουσικές και ελληνικά τραγούδια. 11) Καύσις πυροτεχνημάτων που θα σημάνη και το τέλος του Πανηγυριού, επ’ ευκαιρία της επετείου της θεμελιώσεως της Νέας Μηχανιώνας.»
Και ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Μηχανιώνας έκλεινε ως εξής την πρότασή του: « Έτσι νομίζω ότι θα δώσουμε και μία ανοιξιάτικη έντονη κίνηση και προβολή της κωμοπόλεώς μας, αφού φυσικά προηγηθεί καλή εργασία και συστηματική οργάνωσις αυτής της εκδηλώσεως, στην αρχή μάλιστα της σαιζόν του παραθερισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.