Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Προσφυγή «Συμπολιτείας» στην Περιφέρεια για τον Ποταμό

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης κατά της απόφασης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού για την παραχώρηση από το Δήμο στην «Τουριστική Επιχείρηση Θερμαϊκού Α.Ε.» (ΤΕΘ Α.Ε.) μιας έκτασης-φιλέτο 23,5 στρεμμάτων στην πιο τουριστική περιοχή, την παραλία του Ποταμού Επανομής, κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».

Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας» Σπύρος Κουζινόπουλος,  Θοδωρής Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας, με την προσφυγή τους   καταγγέλουν τη μεθοδολογία με την οποία εγκρίθηκε στην τακτική συνεδρίαση  της 18ης Φεβρουαρίου 2015 η παραχώρηση και τις παρατυπίες που διαπράχθηκαν και ζητούν την ακύρωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ήρθε αιφνιδιαστικά στο δημοτικό συμβούλιο ως «έκτακτο» και «κατεπείγον», με μία μονοσέλιδη εισήγηση του προέδρου της ΤΕΘ Α.Ε., λίγα μόλις λεπτά πριν την  έναρξη της συνεδρίασης και χωρίς να αναφέρει το λόγο που ήταν «έκτακτο».  Γεγονός που ανάγκασε τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της «Συμπολιτείας» να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι υπέρ της παραχώρησης, ψήφισαν εκτός από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Τσαμασλή της μείζονος αντιπολίτευσης!

Η καταγγελία
Όπως καταγγέλουν στην προσφυγή τους οι τρεις σύμβουλοι της «Συμπολιτείας»:
1.    Αυτό το τόσο σοβαρό θέμα ήρθε απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής Διαβούλευσης, χωρίς συζήτηση και απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 73 του «Καλλικράτη» έχει αποφασιστικό ρόλο σε θέματα καθορισμού χρήσεων γης, οικιστικής οργάνωσης κ.α.
2.    Δεν τηρήθηκε το άρθρο 67, παράγραφος 8 του νόμου 3852/2010 ΦΕΚ τεύχος Α 87, που ορίζει ότι σε ειδικά θέματα που αφορούν τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, προσκαλούνται οι πρόεδροι των κοινοτήτων και «σε περίπτωση μη πρόσκλησης, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άκυρη».
3.    Δεν ενημερώθηκε ούτε κατ’ ελάχιστο επί του θέματος, δεν συνεδρίασε και δεν έλαβε καμία απόφαση το Τοπικό Συμβούλιο της Επανομής.
4.    Κατά την εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ως εκτάκτου, με τον διακριτικό αριθμό Κ5, δεν έγινε καμία ενημέρωση για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης από το Δήμο Θερμαϊκού στην ΤΕΘ Α.Ε.
5.    Δεν δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους το τοπογραφικό της παραχωρούμενης έκτασης, αλλά και σημαντικά απαραίτητα έγγραφα όπως:
α)Η απόφαση του Δ.Σ. της ΤΕΘ Α.Ε. για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 275.000 ευρώ και την αποδοχή της παραχωρούμενης έκτασης.
β) Εάν υπήρξε έγκριση από τη Διεύθυνση Εμπορίου για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την ΤΕΘ Α.Ε.
γ) Το χρονικό διάστημα για το οποίο παραχωρείται από το Δήμο στην ΤΕΘ Α.Ε. η συγκεκριμένη έκταση του Ποταμού Επανομής.
δ) Η απόφαση για την κατάτμηση του υπ΄αριθμ. 5045 αγροτεμαχίου του αγροκτήματος της δημοτικής ενότητας Επανομής του δήμου Θερμαϊκού, έκτασης 1.222.222 τ.μ., από το οποίο προήλθε το ακίνητο των 23.569 τ.μ.
ε) Η απόφαση ορισμού των Ορκωτών Εκτιμητών
στ΄) Η οικονομοτεχνική μελέτη που συντάχθηκε
ζ) Η αποτίμηση της χρήσης της συγκεκριμένης έκτασης που έγινε στις 23/1/2015 από τους Ορκωτούς Εκτιμητές κ. Λεωνίδα Θεοχάρη και Γεώργιο Λάμπρου.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα στοιχεία αυτά, που εκείνη την ημέρα δεν δόθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του θέματος, όπως οι αποφάσεις του Δ.Σ. της ΤΕΘ Α.Ε. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης, αλλά επίσης η μελέτη βιωσιμότητας και η έκθεση των ορκωτών αποτιμητών, παραδόθηκαν στον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» Σπύρο Κουζινόπουλο, μία εβδομάδα μετά, ενώ είχε κατατεθεί η προσφυγή  και αφού χρειάστηκε να υποβληθεί έγγραφο αίτημα των τριών συμβούλων στη διοίκηση του δήμου.


Πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» τάχθηκαν υπέρ της παραχώρησης της εκμετάλλευσης των πέντε αναψυκτηρίων που υπάρχουν στον Ποταμό Επανομής στην ΤΕΘ Α.Ε., προκειμένου να αποκτήσει έσοδα, όχι όμως και της έκτασης των 23,5 στρεμμάτων, θεωρώντας ότι με την παραμονή της στο Δήμο, στο καλύτερο τουριστικά φιλέτο του Θερμαϊκού, διασφαλίζεται ο καλύτερος έλεγχος στη διατήρηση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.