Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Μία προειδοποίηση της ΕΠΟΝ για το διαμελισμό της Μακεδονίας

Τιμώντας την 79η επέτειο ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Με τα πιο χρυσά γράμματα, καταχωρήθηκε στις δέλτους της Ιστορίας, ο  ξεσηκωμός που είχε σημάνει στην υπόδουλη στους Ναζί κατακτητές Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1943, μετά την ανακοίνωση των αρχών κατοχής για επέκταση της βουλγαρικής κατοχής σε όλη τη Μακεδονία. Όπως προκύπτει, τέσσερις και πλέον μήνες νωρίτερα, ακόμη από τον Μάρτιο εκείνου του έτους, το ΕΑΜ και η ΕΠΟΝ αποκάλυπταν τα σχέδια των κατακτητών και καλούσαν το λαό σε αντίσταση.

Μία είδηση, που δημοσιεύθηκε στην μυστική εφημερίδα της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά», στο 1ο της φύλλο με ημερομηνία 22 Μαρτίου 1943, προειδοποιούσε για την επικείμενη παράδοση από τους Ναζί και της υπόλοιπης Μακεδονίας στους Βούλγαρους φασίστες κατακτητές, προκειμένου να επεκτείνουν αυτοί την κυριαρχία τους και πέραν της Ανατολικής Μακεδονίας την οποία ήδη κατείχαν από τα τέλη Απριλίου του 1941, με την άδεια του Χίτλερ.
«Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία και τη Θράκη», ήταν ο τίτλος της σχετικής είδησης που είχε δημοσιευθεί στην τελευταία σελίδα της μαχητικής αντιστασιακής νεολαιίστικης εφημερίδας.
Όπως αναφέρονταν στο κείμενο:
«Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, οι πεμπτοφαλαγγίτες που παριστάνουν την «Ελληνική» κυβέρνηση, πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία με τη Βουλγαρική για την παραχώρηση της Μακεδονίας και της Θράκης στους Βούλγαρους φασίστες.
Πατριώτες! Η «Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων», βαράει σάλπισμα συναγερμού. Στις εθνικοαπελευθερωτικές διαδηλώσεις στις 25 του Μάρτη ας αντηχήσει παντού η εθνική φωνή: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΠΡΟΔΟΤΗ ΛΟΓΟΘΕΤΟΠΟΥΛΟ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ».  
Είναι γνωστή στη συνέχεια η δυναμική κινητοποίηση του ελληνικού λαού και τα ογκώδη μαχητικά συλλαλητήρια που είχαν πραγματοποιηθεί κάτω από τη μπότα των κατακτητών σε όλη τη χώρα, με συνέπεια την αποτροπή επέκτασης της σκληρής βουλγαρικής κατοχής στην υπόλοιπη Μακεδονία. Ήταν μία μεγάλη νίκη στα πιο δύσκολα χρόνια της ναζιστικής σκλαβιάς, με το αίμα πολλών αγωνιστών του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ να ποτίζουν το δέντρο της Ελευθερίας.

Διαβάστε περισσότερα για τις κινητοποιήσεις των αντιστασιακών οργανώσεων κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία:
https://farosthermaikou.blogspot.com/2018/07/blog-post_30.html
https://farosthermaikou.blogspot.com/2018/02/blog-post_19.html
https://farosthermaikou.blogspot.com/2016/07/blog-post_20.html
https://farosthermaikou.blogspot.com/2015/03/blog-post.html
https://farosthermaikou.blogspot.com/2016/04/75-1941-1944.html

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.