Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Καθολική αποδοκιμασία για τη βεβήλωση του Εβραϊκού Μνημείου Καστοριάς

Καθολική και έντονη, υπήρξε από την κοινή γνώμη της Καστοριάς η βεβήλωση από "αγνώστους", ανήμερα των Χριστουγέννων,  του μνημείου που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των Εβραίων της Καστοριάς, τους οποίους οι ναζιστικές δυνάμεις μετέφεραν και εξόντωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπίρκεναου τον Μάρτιο του 1944.


Η μαρμάρινη πλάκα με τη λιτή επιγραφή στα ελληνικά και αγγλικά, που θυμίζει τη θηριωδία που υπέστη η εβραϊκή κοινότητα των 1.000 κατοίκων της ακριτικής πόλης, βρίσκεται στην οδό 15ης Μεραρχίας, στο σημείο όπου οι ναζί συγκέντρωσαν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης πριν από τη μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι 
άγνωστοι έβαψαν με μαύρο σπρέι τις δύο όψεις της πλάκας του μνημείου.

Ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, καταδίκασε το γεγονός και χαρακτήρισε ντροπιαστική τη βεβήλωση του μνημείου, που αποτελεί σημείο μνήμης των καστοριανών Εβραίων που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, έχοντας προηγουμένως προσφέρει στον πολιτισμό και την οικονομία της πόλης.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς
Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς τονίζει:
"Δε θα ανεχθούμε καμιά μορφή εθνικιστικής μισαλλοδοξίας από τους νοσταλγούς του ναζισμού.
Καταδικάζουμε απερίφραστα την βεβήλωση του Μνημείου ολοκαυτώματος των Εβραίων συμπολιτών μας οι οποίοι πέθαναν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Δηλώνουμε πως δε θα ανεχθούμε καμιά μορφή εθνικιστικής μισαλλοδοξίας από τους νοσταλγούς του ναζισμού και δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.
Η συγκυρία της κρίσης μπορεί να ευνοεί την ανάδειξη ακραίων κινήσεων και την προβολή φασιστικών ιδεών. Εξίσου, όμως, ενισχυτικός παράγοντας είναι και η στάση σιωπής και απάθειας. Γι αυτό καλούμε τον δημοκρατικό κόσμο να αντιδράσει σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις που αμαυρώνουν τη δημόσια ζωή και την ιστορική μνήμη του τόπου μας".
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Λίγο αργότερα, με τη συμβολή εθελοντών περιοίκων, το μνημείο αποκαταστάθηκε.

Ο αφανισμός της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς
Για το Ολοκαύτωμα των 1.000 περίπου Εβραίων της Καστοριάς από τους Ναζί, το Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς, αναφέρει το χρονικό εκείνων των συγκλονιστικών στιγμών:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.