Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Όταν πριν 90 χρόνια διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι 13ο μισθό

Εφημερίδα Μακεδονία 30 Δεκεμβρίου 1927
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Όλος αυτός ο κουρνιαχτός που ξεσηκώθηκε με τη διάθεση του ποσού των 617 εκατομμυρίων ευρώ από το πλεόνασμα του 2016, προκειμένου να δοθεί ένα εορταστικό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά σ' εκείνους με τα 200, 300 ή 400 ευρώ σύνταξη, που δύσκολα καταφέρνουν να σταθούν στη ζωή, έφερε στη μνήμη τους αγώνες που έκαναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πριν από 90 χρόνια για την καθιέρωση του 13ου μισθού, αλλά και τον τρόπο που γκαγκστερικά τον αφαίρεσαν, όπως και τον 14ο μισθό οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υπακούοντας στα κελεύσματα της τρόϊκας. 

Τη διεκδίκηση αυτή, πέτυχαν να την κατακτήσουν με τους αγώνες τους, λίγα χρόνια αργότερα, μισθωτοί (κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι) και συνταξιούχοι, για να χαθεί όμως ο 13ος μισθός, στο πλαίσιο των άγριων περικοπών τους οποίους επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
Όπως διαβάζουμε στην "Εφημερίδα των Βαλκανίων" της 29-12-1927:
«Κατόπιν προσκλήσεως της Οργανωτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας των Δημοσίων Υπαλλήλων, συγκεντρώθηκαν σήμερον την 10ην πρωϊνήν εις το θέατρον «Πάνθεον», εγκαταλείψαντες τας εργασίας των, πλείστοι δημόσιοι υπάλληλοι, ίνα διαμαρτυρηθούν δια την μη παροχήν του 13ου μισθού εις αυτούς, ως και δια τον μη καθορισμόν του μισθού των σύμφωνα με τον τιμάριθμον.
Κατά την έναρξιν της συνελεύσεως  μετέβη εις το θέατρον «Πάνθεον» ο εισαγγελεύς Πρωτοδικών κ. Κωνσταντίνου όστις συνέστησε εις τα μέλη της διοργανωτικής επιτροπής όπως οι υπάλληλοι μετά την λήξιν της συνελεύσεως διαλυθούν και μη προβούν εις διαδήλωσιν μέχρι του Λευκού Πύργου».
Όπως αναφέρονταν στο ψήφισμα εκείνης της συγκέντρωσης, που εγκρίθηκε στο τέλος:
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, συνελθόντες σήμερον 29ην Δεκεμβρίου εις έκτακτον γενικήν συγκέντρωσιν και λαβόντες υπ’ όψιν την αρνητικήν απάντησιν της κυβερνήσεως εις τα δίκαια αιτήματά των περί αμέσου οικονομικής ενισχύσεως δι’ ενός μισθού και παγίας ρυθμίσεως αποδοχών βάσει σημερινού τιμαρίθμου (…)  καταγγέλουν προς τον κυρίαρχον λαόν την εγκληματικήν δια τα συμφέροντά των άρνησιν των εκάστοτε κυβερνώντων να παράσχουν εις τους υπαλλήλους στοιχειώδη μέσα της ζωής…»
Εφημερίς των Βαλκανίων, 29 Δεκεμβρίου 1927
Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, ανάλογες συγκεντρώσεις των δημοσίων υπαλλήλων είχαν πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην Αθήνα, τα Σέρρας, τη Βέροια, Καβάλα, τα Γιαννιτσά και τη Νιγρίτα.
Από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» της επομένης, 30 Δεκεμβρίου 1927, πληροφορούμαστε ότι «η αίθουσα του «Πάνθεον» ήτο μικρά να περιλάβει το πλήθος των προσελθόντων».

Από το 2009
Με την ευκαιρία πρέπει να θυμίσουμε ότι ακόμη από το 2009 (βλέπε Καθημερινή 25 Ιουλίου 2009), το ΔΝΤ ζητούσε από τη χώρα μας «να καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός για τους συνταξιούχους, δηλαδή τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας».
Τα αλήστου μνήμης πλέον «δώρα» Χριστουγέννων, Πάσχα, καθώς και το επίδομα άδειας, καθιερώθηκαν με τον Αναγκαστικό Νόμο 1771 του 1951, στην πολυτάραχη περίοδο μετά τον καταραμένο Εμφύλιο, όταν η ματωμένη και καταρρακωμένη Ελλάδα άλλαζε κυβερνήσεις κάθε τρεις-τέσσερις μήνες. Αποκλήθηκαν δε «δώρα», διότι πάντοτε οι πολιτικοί και η άρχουσα οικονομική τάξη θεωρούσαν τους εργαζόμενους επαίτες, που τους έριχναν πότε-πότε κανένα δώρο-ξεροκόμματο παραπάνω για να τους κατευνάσουν.
Όπως προβλέπονταν από τον Α.Ν. 1771/51, το «δώρο» δινόταν στους μισθωτούς κατόπιν εκδόσεως εκάστοτε κοινής υπουργικής απόφασης, παρόλο που ο νόμος ήταν αναγκαστικός!
Τριάντα χρόνια αργότερα, με το άρθρο 1 του Ν. 1082/80 το «δώρο» αυτό μετονομάσθηκε σε επίδομα εορτών Χριστουγέννων. Ακολούθησε δε η υπ’ αριθμόν 19040/81 απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που ρύθμιζε παγίως πλέον όλα τα σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού και χορηγήσεως των επιδομάτων εορτών κατ' έτος.

Από τότε και μέχρι την κατάργησή τους, αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στις μηνιαίες αποδοχές, ώστε να μη γίνονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κάθε φορά «μπαλάκι» στα χέρια ανάλγητων κυβερνήσεων, όπως αυτές που γνώρισε ο τόπος τα προηγούμενα τουλάχιστον χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου