Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης σε κτίσμα που βρίσκεται μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. Το θέμα εξετάστηκε πρόσφατα, σε σύσκεψη της ομάδας μηχανικών και μουσειολόγων, που συγκροτήθηκε με σκοπό την ωρίμανση των μελετών για την αποκατάσταση και επανάχρηση του κτίσματος. 

Πρόκειται για ένα σπάνιο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής της ύστερης, «εκσυγχρονιστικής», Οθωμανικής περιόδου της πόλης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.
Ήδη έχει εγκριθεί η αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου με κονδύλια του Επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑνΕΚ της χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. 
Τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, ο οποίος λειτούργησε και ως στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, επισκέφθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο αναπληρωτής πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Κάρστεν Μίλλερ (Carsten M?ller), συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, ιστορικούς της πόλης και τα μέλη της ομάδας μηχανικών και μουσειολόγων του Δήμου.  
Σύμφωνα με τον Δήμο Παύλου Μελά, η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο του γενικού ενδιαφέροντος του προξενείου και της γερμανικής κυβέρνησης για την ιδιαίτερη ιστορία του στρατοπέδου την κατοχική περίοδο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία της ανάδειξης τοπόσημων εγκλεισμού και μαρτυρίου της σύγχρονης ιστορίας, ενώ ο πρόξενος αναφέρθηκε και σε αντίστοιχα παραδείγματα της Γερμανίας εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση υποστήριξης του εγχειρήματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.