Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

"Γιατί είναι κρίσιμο να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας"

Ο καθηγητής του ΜΙΤ Κ.Δασκαλάκης μιλάει για την εκθετική αύξηση του κορωνοϊού
Η εξάπλωση του κορωνοϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση, γι' αυτό έχει κρίσιμη σημασία να μείνουμε όλοι στα σπίτια μας, επισημαίνει σε ανάρτηση του στο Facebook ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία ένα μύθο για να προειδοποιήσει πως τα κρούσματα της νόσου μπορεί πολύ γρήγορα να εκτιναχθούν, χωρίς καλά-καλά να το καταλάβει κανείς, τονίζει ότι «η εκθετική αύξηση είναι ύπουλο πράγμα. Το σκέφτεσαι λίγο και τα νούμερα φαίνονται μικρά. Αλλά τελικά θα σου τη φέρει».
Αν και «δεν είμαι γιατρός, βιολόγος ή επιδημιολόγος, αλλά η δουλειά μου στην επιστήμη των υπολογιστών είναι να δαμάζω τις εκθετικές αυξήσεις», όπως αναφέρει, υπογραμμίζει ότι «η εξάπλωση του κορωναϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση. Αρχίζει με ένα κρούσμα. Μετά από δύο-τρεις μέρες τα κρούσματα γίνονται δύο. Μετά από άλλες δύο-τρεις μέρες γίνονται τέσσερα. Έχει περάσει μια βδομάδα και φαίνεται υπό έλεγχο. Έλα όμως που αν περάσουν άλλες δύο βδομάδες, τα κρούσματα θα γίνουν περίπου 1.000 και αν περάσουν άλλες δύο-τρεις βδομάδες, θα γίνουν πάνω από εκατό χιλιάδες!»
Όπως λέει, «το ακόμα πιο ύπουλο είναι το εξής. Όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.000, ακόμα και εκείνη την μέρα να καθόμαστε όλοι σπίτι μας για δέκα μέρες χωρίς καμιά ανθρώπινη επαφή, παρόλα αυτά τα κρούσματα θα γίνονταν αρκετές χιλιάδες. Μα πώς; Ο λόγος είναι ότι όταν τα 1.000 έδειξαν συμπτώματα, είχαν ήδη μεταδώσει τον ιό σε άλλους».
«Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι τώρα περίπου 200. Αν καθόμαστε όλοι κλεισμένοι σπίτια μας, τότε σε ένα καλό σενάριο μετά από πέντε-έξι-εφτά μέρες τα κρούσματα θα έφταναν περίπου τα 1.000 μεγαλώνοντας εκθετικά μέχρι τότε, Αλλά μετά θα βλέπαμε τον αριθμό νέων κρουσμάτων να πέφτει, αν συνεχίζαμε στα σπίτια μας. Μετά από ακόμα δύο-τρεις βδομάδες, δηλαδή σε ένα μήνα από τώρα, ίσως και να είχαμε μηδέν καινούρια κρούσματα».
«Γι'αυτό», τονίζει, «προτρέπω όλον τον κόσμο να μείνει μέσα, εκτός αν η φύση της δουλειάς του ή ανωτέρα βία δεν το επιτρέπει. Προτρέπω τους εργοδότες να δώσουν ευελιξία στους εργαζομένους. Και προτρέπω το κράτος να τους βοηθήσει με τη σειρά του. Αν είσαι νέος και ωραίος, χωρίς συμπτώματα, πρέπει να μείνεις και εσύ σπίτι σου. Και να τη γλιτώσεις, με το να μην μείνεις μέσα, συνεισφέρεις στην εξάπλωση του ιού, συνεισφέρεις να φτάσει και να σκοτώσει άλλους, ίσως τους γονείς σου, ίσως τους παππούδες σου».
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη, οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις του «βασίζονται σε εκτιμήσεις ρυθμών για το πως εξαπλώνεται ο ιός και ποια είναι η επίδραση δρακόντειων μέτρων από άλλες χώρες. Είναι οι καλύτερες όμως εκτιμήσεις που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.