Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Μανώλης Γλέζος: Καθολική αναγνώριση από όλο τον πολιτικό κόσμο της προσφοράς του

Πανελλήνια συγκίνηση για το θάνατο του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζο. Θλίψη από όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας αλλά και αναγνώριση του μεγάλου πατριωτικού έργου που επιτέλεσε στη διάρκεια της ζωής του ο καταξιωμένος αγωνιστής της Αριστεράς και του κοινωνικού κινήματος.

Ανάμεσα στις πρώτες δηλώσεις που έγιναν, ξεχωρίζουν αυτές της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Βουλής Κ.Τασούλα κ.α. Αναλυτικά:


Η πρόεδρος της Δημοκρατίας
Για έναν γενναίο άνθρωπο, σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ασυμβίβαστο υπερασπιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης και αγνό πατριώτη, κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.
Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος επισημαίνει:
"Ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας.
Στην οικογένειά του και όσους συμπορεύτηκαν μαζί του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια".


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
"Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη", τονίζει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του με αφορμή τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.
Η ανάρτηση μάλιστα συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Πρωθυπουργού από συνάντησή του με τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και επί χρόνια βουλευτή.
Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρει:
"Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας.
Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.
Υπήρξε, όμως, ταυτόχρονα, και ένας γλυκός άνθρωπος. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ… 


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει στο μήνυμά του για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου:
Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής.
Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής.
Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ.
Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του.
Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους.
Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!


Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας
«Σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού», χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και υπογραμμίζει ότι ο θάνατός του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη.
«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη ένα σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού με πολυσχιδή εθνική, κοινωνική, κοινοβουλευτική και πολιτική δράση τα τελευταία 80 έτη», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και σημειώνει: «Ο Μανώλης Γλέζος κατάκτησε από πολύ νέος μια θέση στην ελληνική ιστορία, πρωταγωνιστώντας μαζί με τον Λάκη Σάντα σε μία εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με την τόλμη τους να κατεβάσουν τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του ιερού βράχου της Ακρόπολης, τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941, αποτέλεσαν πανευρωπαϊκά πρότυπα δράσης απέναντι στη ναζιστική θηριωδία.
Ο Μανώλης Γλέζος στη μακρά δημόσια πορεία του υπερασπίστηκε με θάρρος, γενναιότητα και κόστος τις αρχές και τις ιδέες του. Με δυναμισμό πρόβαλε στην μακρά πολιτική διαδρομή του τις απόψεις του, κοσμώντας τα έδρανα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση ενός αιτήματος που ενώνει όλους τους Έλληνες. Μάλιστα, μέχρι πέρυσι συνεργαζόταν με τη Βουλή για θέματα ενημέρωσης, αλλά και διεκδίκησης των οφειλών.
Ο θάνατός του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε σήμερα στην ιστορία των σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του


Ο αποχαιρετισμός από το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της Αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού.
Την περίοδο της Κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον "Ριζοσπάστη". Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.
Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της "Αυγής", που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.
Το 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του Κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στο Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.
Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


O πρ. Πρόεδρος Βουλής Νίκος Βούτσης
Ο αγαπημένος μας σύντροφος Μανώλης δεν είναι πια μαζί μας. Δεν υπήρξε απλά ένα σύμβολο της Αντίστασης και μία ενεργή πολιτική φιγούρα με συνεχή παρουσία στους προοδευτικούς χώρους που στρατεύτηκε πάντοτε από το μετερίζι της Αριστεράς. Ο Μανώλης Γλέζος πήγαινε στις τάξεις των σχολείων που τον προσκαλούσανε για να ακούσουν τα βιώματα και τη διδαχή του. Ταυτόχρονα συνέγραφε και μας άφησε πολλά βιβλία σε ένα ευρύ πεδίο θεματικών και πέραν της πολιτικής και της Αριστεράς.
Ιδιαίτερα όμως ήταν παρών στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των απαράγραπτων ελληνικών απαιτήσεων για τις γερμανικές επανορθώσεις στο όνομα των εκατοντάδων χιλιάδων εκτελεσμένων και θυμάτων από τις πολλαπλές κακουχίες που υπέστη ο ελληνικός λαός στην Κατοχή.
Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και μετά τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του ’15, συνεργαστήκαμε στενά τόσο για την έκδοση από τη Βουλή των βιβλίων του και την παρουσίαση τους, όσο και ιδιαίτερα για να φτάσουμε στην ιστορική απόφαση της Ελληνικής Βουλής με την οποία ενεργοποιήθηκε η ρηματική διακοίνωση της Ελληνικής Κυβέρνησης προς το Γερμανικό Κράτος για τις γερμανικές επανορθώσεις.
Η χώρα μας και η Αριστερά χάνουν ένα μεγάλο άνθρωπο, αγωνιστή για τη Δημοκρατία, την κοινωνική αλλαγή και τα δικαιώματα των λαών. Έναν αγωνιστή που αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε σε όλον τον κόσμο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
Συλληπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
"O Μανώλης Γλέζος, τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω και να με δεχθεί στο σπίτι του, ήταν μια μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής", σημειώνει ο κ. Δένδιας. "Η στάση του ενέπνευσε όλους μας, πέρα από ιδεολογίες και κόμματα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του". 


Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Χρέος της Αριστεράς απέναντι στην ιστορία της, χαρακτηρίζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την τιμή στους αγώνες του Μανώλη Γλέζου τον οποίο αποχαιρετά δηλώνοντας ευγνωμοσύνη για τη συμπόρευσή τους.
"Αντίο σύντροφε Μανώλη Γλέζο
Αντίο στο σύμβολο της αντίστασης όλων των Ελλήνων κατά του ναζισμού.  Αντίο στη γενναιότητα και τη μαχητικότητα σε καιρούς ζοφερούς για τον τόπο.  Αντίο στη νεανική σου ορμή σύντροφε που σε κράτησε ενεργό μέχρι τέλους, ζωντανό παράδειγμα για πολλές γενιές.
Ευγνώμονες για τη συμπόρευσή μας, θρηνούμε την απώλειά σου και θα τιμάμε τη μνήμη σου και τους αγώνες σου. Είναι χρέος της Αριστεράς απέναντι στην ιστορία της. Είναι χρέος όλων των Ελλήνων απέναντι στην ιστορία του τόπου", αναφέρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 


O Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα
"Μια απώλεια όχι μόνο για τους Έλληνες" έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρνεστ Ράιχελ. Επισήμανε ότι "η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.