Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Αλχημείες της διοίκησης Ζέρβα για τη μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Ναρ

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης διατυπώθηκε αίτημα  των τριών εναγόμενων από τους απογόνους του Αθ. Χρυσοχόου αντιστασιακών Α.Γρίμπα, Τ.Μηταφίδη και Σ.Σακέτα να αποσυρθεί το θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που αφορούσε στην απόδοση του ονόματος του Αλμπέρτου Ναρ σε πάρκο που θα δημιουργηθεί μελλοντικά απέναντι από το υπό κατασκευή Μουσείο του Ολοκαυτώματος. 

Η  Διοίκηση Ζέρβα, τόσο κατά την έναρξη της συνεδρίασης όσο και κατά τη συζήτηση του θέματος αρνήθηκε να το αποσύρει, επικαλούμενο σχετική "επιθυμία της οικογένειας" του Αλ. Ναρ. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί της "επιθυμίας της οικογένειας" ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που ακύρωσε τη μετονομασία του δρόμου, που καλούσε το δήμαρχο να τιμήσει τον Αλ. Ναρ με άλλο δρόμο.

Το αίτημα των τριών αντιστασιακών για απόσυρση του θέματος για "κομβικούς δικονομικούς και ουσιαστικούς λόγους", καθώς εκκρεμεί έφεσή τους στο ΣτΕ, υποστήριξαν με ένταση οι δημοτικοί σύμβουλοι Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Έλλη Χρυσίδου και Γιώργος Αβαρλής. Μάλιστα ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στο ποιόν του Συνταγματάρχη Αθ. Χρυσοχόου, που έχει επανέλθει το όνομά του στο δρόμο με τις ευλογίες της διοίκησης Ζέρβα.

Τελικά με τις ψήφους των προσκείμενων στον Ζέρβα πέρασε η εισήγηση της διοίκησης να αποδοθεί το όνομα του Αλμπέρτου Ναρ σε πάρκο που θα δημιουργηθεί μελλοντικά απέναντι από το υπό κατασκευή Μουσείο του Ολοκαυτώματος.

Στο αίτημα των τριών αντιστασιακών αναφέρονταν ότι η ονοματοδοσία δρόμου με το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου είχε αποφασιστεί το 1971 από το παράνομο, διορισμένο από τη Χούντα Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Ενώ σημειώνονταν ότι η απόφαση του Διοικητικό Εφετείου Θεσσαλονίκης που ακύρωσε την αφαίρεση του ονόματος Χρυσοχόου από τον συγκεκριμένο δρόμο, στηρίχτηκε σε μια επιλεκτική αξιολόγηση των στοιχείων της ιστορικής έρευνας, γεγονός που επισήμανε με ανακοίνωσή του και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Και υπενθυμίζονταν ακόμη πως  παρά τη γνωμοδότηση-σύσταση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας γνωμοδότησε δια περιφοράς (!) και με αντιδεοντολογικό τρόπο κατά της μετονομασίας της οδού σε Αλμπέρτου Ναρ, αγνοώντας τα ήδη υπάρχοντα πλούσια ιστορικά στοιχεία (σχετική βιβλιογραφία, ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια ιστορικών, δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ) τα οποία επισημαίνουν τον ρόλο του Αθανάσιου Χρυσοχόου κατά την περίοδο της Κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.