Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Τρ. Μηταφίδης: "Δικάζεται η Ιστορία της Θεσσαλονίκης"

Εκδικάστηκε χτες Τετάρτη  στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή των απογόνων του συνταγματάρχη Αθ. Χρυσοχόου, φρουράρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας επί ναζιστικής Κατοχής, για «προσβολή μνήμης νεκρού», κατά του μέλους του Δ.Σ. του ΣΦΕΑ  Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος δήλωσε στο δικαστήριο: "Δεν δικάζομαι εγώ, αλλά η Ιστορία της Θεσσαλονίκης".

Βασικό επιχείρημα των απογόνων Χρυσοχόου ήταν ότι ο Μηταφίδης και τα άλλα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) Αλέκος Γρίμπας και Σπύρος Σακέτας, εναντίον των οποίων έχουν κατατεθεί επίσης αγωγές με την ίδια κατηγορία, "τον κυνηγάνε επειδή ήταν γνωστός αντικομμουνιστής". Αντιθέτως, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο η καθηγήτρια Ιστορίας στο ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα, τα όσα ανέφερε ο Τρ. Μηταφίδης σε δημοσιεύματα και ραδιοφωνικές-τηλεοπτικές εκπομπές για την κατοχική δράση του Χρυσοχόου, ήταν τεκμηριωμένα. Για να προσθέσει ότι στην επιστήμη χρησιμοποιείται ο όρος συνεργάτες για όσους με οποιοδήποτε τρόπο πρόσφεραν υπηρεσίες στις δυνάμεις Κατοχής. 

"Οι αγωγές κατά των αντιστασιακών που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν εντάσσονται στην προσπάθεια στη Θεσσαλονίκη μετά το Ολοκαύτωμα να επιβληθεί και ιστορική «κάθαρση», δήλωσε ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Για να προσθέσει: «Αυτό που δικάζεται δεν είμαι εγώ. Όπως δεν ήταν πριν μόνο ο Σπύρος Σακέτας και ο Αλέκος Γρίμπας. Αυτή η δίκη, η δίωξη εναντίον μας, έχει ξεκινήσει με τους άλλους δύο, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκκρεμεί η απόφαση από τον περασμένο Οκτώβριο. Δικάζεται η ίδια η Ιστορία της πόλης, η προσπάθεια ιστορικής "κάθαρσης" σε αυτή την πόλη». 


Ο κ. Μηταφίδης τόνισε έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης ότι «είναι το λιγότερο προσβολή, στη δεύτερη πόλη του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη, μετά τη Βαρσοβία, να εξακολουθούν να υπάρχουν δρόμοι με τα κατοχικά φαντάσματα και να είναι "αγκαλιά" οι θύτες με τα θύματα σε αυτή την πόλη. Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αποδεκτό από εμάς, ό,τι κι αν κάνουν, όσες αγωγές κι αν ξεσηκώσουν εναντίον μας. Όπως βλέπετε, είμαστε εδώ όλος ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Γιατί την προσπάθεια αυτή την ξεκινήσαμε ως ΣΦΕΑ, στο πλαίσιο της αποχουντοποίησης και της αποκατάστασης της ιστορικής μνήμης μετά την πτώση της χούντας».

Αφορμή για τις αγωγές των απογόνων Χρυσοχόου, ογδόντα χρόνια μετά το τέλος της Ναζιστικής κατοχής και τα όσα κατά καιρούς γράφτηκαν για τον επί κατοχής ρόλο του,  αποτέλεσε η απόφαση μετονομασίας οδού που είχε το όνομα του Αθ. Χρυσοχόου σε οδό Αλμπέρτου Ναρ. Από τον κ. Μηταφίδη ζητείται αποζημίωση 100.000 ευρώ από κάθε έναν από τους δύο ενάγοντες.

Σημειώνεται ότι ο συνταγματάρχης Αθανάσιος Χρυσοχόου είχε διοριστεί από τις κατοχικές κυβερνήσεις ως Φρούραρχος της Θεσσαλονίκης, Γενικός Επιθεωρητής Νομαρχιών Μακεδονίας και Γενικός Διοικητής (υπουργός) Μακεδονίας, την περίοδο που εξοντώθηκε η πολυπληθής εβραϊκή κοινότητα της πόλης, εκτελέστηκαν περίπου 1.500 αντιστασιακοί και πολίτες και χιλιάδες ακόμη πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.