Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Πέρασαν κιόλας 49 χρόνια που έπεσε η χούντα...

του Ανέστη Αναστασιάδη

Σε λίγες ημέρες 24 του μηνός στο προεδρικό μέγαρο θα γίνει γνωστή εορτή πτώση της χούντας και επάνοδος της δημοκρατίας εδώ και 49 χρόνια. Σε αυτήν την εκδήλωση ασφαλώς θα έρθουν και οι αρχηγοί των σημερινών κομμάτων δεξιοί και ακροδεξιοί που πιστεύουν στα χρόνια της χούντας για να μας πουν και αυτοί "χρόνια πολλά".

Θέλω αυτή την μέρα να την χαρίσω και να θυμίσω λίγο σε αυτούς που έφυγαν από τη ζωή μετά από τις φυλακές της χούντας, άλλοι σε μικρές ηλικίες και άλλοι σε μεγάλες.
Πριν μερικές μέρες έγιναν εκλογές στο Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) στην Αθήνα και ψήφισαν περίπου 200 που απέμειναν από τους πολιτικούς κρατούμενους που ήταν κατά εκατοντάδες σε όλες τις φυλακές και εξορίες.
Όλοι αυτοί έφυγαν και ξεχάστηκαν και δεν ασχολείται κανένας για αυτούς που έφυγαν απλά η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφωνήσει το γνωστό λόγο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας για τα εγκλήματα στην Κύπρο και τους στρατιωτικούς εγκληματίες που έκαναν το πραξικόπημα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Εδώ στη Θεσσαλονίκη πέρασα πριν 3 μέρες μπροστά από τις φυλακές Επταπυργίου και είδα μία μεγάλη ταμπέλα που λέει "φεστιβάλ Επταπυργίου" και αναρωτήθηκα αν είναι δυνατόν.
Σε αυτές τις φυλακές πέρασαν οι κρατούμενοι, βασανιστήρια κλπ και σήμερα κάνουμε εκδηλώσεις, γελάμε, γλεντάμε και κάπου-κάπου θυμόμαστε και τα παλιά.
Στις φυλακές της Αίγινας που ήμασταν γύρω στις 200, δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο, να θυμίσω μερικά ονόματα που έφυγαν από την ζωή και που ήμασταν μαζί πολιτικοί κρατούμενοι στα κελιά.
Οι αγωνιστές που έφυγαν από τη ζωή είναι: Ο Γιώργος Σιπιτάνος από τη Θεσσαλονίκη, ο Τάσος ο Τάτσης δικηγόρος από την Πέλλα που έφυγε νωρίς, ο Αρχοντάκης Ανδρέας από τα Χανιά, ο Νίκος ο Χλωρός καθηγητής πέθανε σε μικρή ηλικία Θεσσαλονίκη, ο Αντώνης ο Γούλας Θεσσαλονίκη που ήταν και ο φίλος μας, έφυγε πριν 3 χρόνια.
Επίσης ο Λευτέρης Βερυβάκης, υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο Σπύρος Πλασκοβίτης, ο Κώστας Σοφούλης, ο Γεράσιμος Νοταράς, ο Σωτήρης ο Δέδες, ο μεγάλος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, οι αδελφοί Φίλια και τελευταία να θυμηθώ τον Αλέκο Παναγούλη, τον Γιάννη Ζερβόπουλο, τον Χρήστο και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον Ρούσο Βρανά, τον Γιώργο Μαγκάκη κλπ.
Έβαλα μερικά ονόματα γιατί δεν μπορώ να θυμηθώ τους πάντες που έφυγαν από τη ζωή μια και πέρασαν 49 χρόνια που έπεσε η χούντα και όσοι καταφέραμε και ζούμε ακόμα τα θυμόμαστε. Θυμόμαστε τα βασανιστήρια, τους γονείς που τρέχανε από φυλακή σε φυλακή, τα αδέρφια μας και όλα αυτά ξεχάστηκαν.
Σήμερα, όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το ΝΑΤΟ που ήταν υπεύθυνο 100% για το πραξικόπημα στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο και σήμερα αναρωτιόμαστε αν έπρεπε να είναι στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία, η οποία με Πρωθυπουργό τον Όλαφ Πάλμε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και πέντε αρχηγούς κρατών, είχανε κάνει μία ομάδα για την Ειρήνη και τη δημοκρατία και που οι περισσότεροι δολοφονήθηκαν, ο δε Ανδρέας Παπανδρέου τον κυνηγούσαν για να τον δικάσουν οι σημερινοί δεξιοί -Συριζαίοι κ κ..ε. κλπ
Από την μέρα που γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις εδώ και χρόνια στο προεδρικό μέγαρο, προσωπικά έχω πάρει όλες τις προσκλήσεις σαν καλεσμένος σε αυτήν την εκδήλωση.
Αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα να πάω γιατί πάντα θυμόμουν ότι αντί να γιορτάζουμε θα πρέπει να κλαίμε το δράμα που είχαμε κάνει στην Κύπρο με την Χούντα του Ιωαννίδη, όπου ένα 40% πέρασε στα χέρια των Τούρκων και χώρια εκατοντάδες συνάνθρωποι μας δολοφονηθήκαν από τους οι Τούρκους και δεν ξέρουμε πού είναι και εμείς εδώ γιορτάζουμε την πτώση της χούντας.
Θέλω να κλείσω με τον Ρούσο Βρανά πού μαζί δικαστήκαμε και μείναμε φυλακή. Ήταν φοιτητής της Νομικής στη Θεσσαλονίκη και που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών.
Τον επισκέφτηκα στα Νεκροταφεία των Χανίων μαζί με τον φίλο μου και αγωνιστή της δημοκρατίας Μαυρογένη Σταμάτη και κουμπάρο μου και με την Χαρούλα Αναστασιάδου, αλλά και ο Σταμάτης και αυτός μας έφυγε από τη ζωή εδώ και δύο χρόνια.
Πριν από λίγο μιλούσα με τον φίλο μου τον Νώντα Όχουνο που ήμασταν μαζί στην φυλακή και λέγαμε αν θα πάμε στην Αθήνα ή όχι αλλά η θερμοκρασία δεν μας αφήνει να το σκεφτούμε αν πάμε ή όχι θα το δούμε.
Αυτά τα λίγα ήθελα να πω όπως κάθε χρόνο κάτι λέω..
φιλικά Ανέστης Αναστασιάδης
Πρώην πολιτικός κρατούμενος φυλακές Αίγινας και Επταπυργίου.
Θεσσαλονίκης 15/7/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.