Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

ΕΣΗΕΜΘ: "Όχι στην υποβάθμιση της ΕΡΤ3"

Κατάντησε ανταποκριτικό γραφείο της ΕΡΤnews 

"Η υποβάθμιση του ρόλου και της αποστολής της ΕΡΤ3 στην ενημέρωση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, η οποία έχει αναδειχθεί από την ΕΣΗΕΜ-Θ κατ' επανάληψη την τελευταία διετία, δυστυχώς έχει εδραιωθεί ως μια αρνητική πραγματικότητα για τον δημοσιογραφικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Η αποστολή του δημοσιογράφου και οι κίνδυνοι στα ΜΜΕ

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης ενώ κηρύσσει την έναρξη του Παγκόσμιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου. Δίπλα του στο πάνελ τα μέλη του ΔΣ ης ΕΣΗΕΜΘ (από αριστερά): Σταύρος Ρεπανάς, Σπύρος Κουζινόπουλος, Δημήτρης Γουσίδης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) Κένεθ Άστον, ο Χρήστος Λαμπρινός, ο Γεν. Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΠΟΔ) Μπόρις Ζαχάροφ, ο Γεράσιμος Δώσσας, ο Πολύκλειτος Λεφόπουλος και ο Γιάννης Νικολόπουλος

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία; Ποια η ευθύνη τους απέναντι στην κοινή γνώμη, αλλά και ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την εισβολή στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που προσπαθούν να ποδηγετήσουν την πληροφόρηση; Απαντήσεις στα καίρια αυτά ερωτήματα για την εποχή μας, είχε δώσει ο Χρήστος Σαρτζετάκης πριν 39 χρόνια, κηρύσσοντας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τότε, τις εργασίες του Παγκόσμιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που είχε οργανώσει στη Θεσσαλονίκη η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Πρόκληση η απόρριψη μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε "Μίκη Θεοδωράκη"

Ως πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της αγάπης τους για τον παγκόσμιας ακτινοβολίας συνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, αποτελεί η απόρριψη για δεύτερη φορά από την Επιτροπή του άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη».

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Η άγνωστη σφαγή στη Νότια Πέλλας

Το μνημείο στη Νότια Πέλλας για τα θύματα της φασιστικής βαρβαρότητας
του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ένα σχεδόν άγνωστο έγκλημα που διέπραξαν στα μαύρα χρόνια της Κατοχής οι Γερμανοί Ναζί και οι σύμμαχοί τους φασίστες Βούλγαροι κατακτητές, ήταν η σφαγή των κατοίκων της κοινότητας Νότια του νομού Πέλλας και των γύρω χωριών στα τέλη Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου 1944, καθώς και η καταστροφή των οικισμών.

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

Οι βομβαρδισμοί κατά της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του πολέμου

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Έναν από τους πιο άγριους και πολύνεκρους βομβαρδισμούς είχε γνωρίσει η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, τον πιο καταστροφικό ίσως που βίωσε η πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας στη μακραίωνη ιστορία της. Μία επιδρομή από αέρος, ανάλογη με αυτές που είχε ζήσει η πρωτεύουσα του Μακεδονικού ελληνισμού στη διάρκεια της επίθεσης των φασιστών του Μουσολίνι κατά της Ελλάδος.

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Οι ξεχασμένοι Έλληνες της Αζοφικής

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία με τη συνεχιζόμενη εδώ και δύο ακριβώς χρόνια αιματοχυσία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής και η αγωνία των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας για την τύχη τους, λόγω των ενεργειών της ακροδεξιάς Ουκρανικής κυβέρνησης Ζελένσκι, φέρνουν στην επιφάνεια την ιστορία του ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου αλλά και καθιστούν πιο έντονη την ανάγκη ουσιαστικής παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία του εκεί ομογενειακού ελληνισμού.

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

ΟΙ φοιτητές του ΑΠΘ, το πανεπιστημιακό άσυλο και η "εύφλεκτος ύλη"

Οι κρανοφόροι χωροφύλακες κυκλώνουν τους φοιτητές πριν την επιχείρηση κατά του πανεπιστημιακού ασύλου
του Σπύρου Κουζινόπουλου

Μία μικρή γεύση το πως αντιμετώπιζαν διαχρονικά το φοιτητικό κίνημα και γενικά τη νεολαία οι κυβερνήσεις της δεξιάς, μας δίνει η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων και η καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου δέκα μόλις μέρες πριν την επιβολή της δικτατορίας της χούντας και η αστεία δικαιολογία που είχε παρουσιαστεί από τον τότε πρωθυπουργό της κυβέρνησης της ΕΡΕ για να δικαιολογηθούν τα αστυνομικά αίσχη στο ΑΠΘ.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Η μεγάλη παραχάραξη της Ιστορίας και τα πλαστά "Σύμφωνα"

Το φαιδρά κατασκευασμένο "Σύμφωνο Λιβαδίου"
του Σπύρου Κουζινόπουλου
H περίοδος της Κατοχής, του Εμφυλίου και του ανώμαλου μετεμφυλιακού καθεστώτος που ακολούθησε, σημαδεύτηκε εκτός των άλλων από μία φοβερή προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και κατασκευής πλαστών «ντοκουμέντων», στην προσπάθεια να πληγούν το μεγαλειώδες κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, το ΚΚΕ και η Αριστερά γενικότερα. «Επιχειρήματα» που τα επικαλούνται ακόμη και σήμερα οι θιασώτες της ακροδεξιάς και του αντικομμουνισμού, με πρώτα και καλύτερα, όταν μεσουρανούσαν, τα στελέχη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Το φιλολογικό περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Νεανική Σκέψη» (1929) και ο Κώστας Δημάδης

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Την 1η Δεκεμβρίου του 1929, κυκλοφορούσε στη Θεσσαλονίκη ένα σπουδαίο για την εποχή προοδευτικό φιλολογικό περιοδικό, η «Νεανική Σκέψη», με αρχισυντάκτη έναν 15χρονο τότε μαθητή Γυμνασίου, που έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε ογκόλιθο της δημοσιογραφίας στη Βόρεια Ελλάδα, τον Κώστα Δημάδη.

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Πως συκοφαντήθηκε η δράση της πρώτης ανταρτοομάδας στην Ελλάδα

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μια από τις πιο χοντροκομμένες περιπτώσεις διαστρέβλωσης και παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας, ήταν και αυτή που διαπράχθηκε μεταπολεμικά με στόχο την κατασυκοφάντηση των πρώτων στην Ελλάδα ανταρτών που εμφανίστηκαν λίγους μόλις μήνες μετά την κατάληψη της χώρας στην περιοχή του Κιλκίς και αποτέλεσαν την ανταρτοομάδα “Αθανάσιος Διάκος”. Η οποία μαζί με την αντίστοιχη ανταρτοομάδα “Οδυσσέας Ανδρούτσος” που δρούσε στην περιοχή των Κερδυλίων Σερρών, υπήρξαν οι πρώτοι σε όλη τη χώρα αντάρτικοι σχηματισμοί.

Όταν παραχαράσσεται χονδροειδώς η ιστορία


Μία από τις δεκάδες ή εκατοντάδες περιπτώσεις πλαστογράφισης και παραχάραξης της ιστορίας και βιασμού της ιστορικής αλήθειας, υπήρξε η περίπτωση ενός ανύπαρκτου προσώπου που από κάποιους κατ΄επάγγελμα κατασκευαστές πλαστών ειδήσεων εμφανίστηκε όχι μόνο ως "υπεύθυνος του ΕΑΜ Σερρών", αλλά και να ποζάρει την περίοδο της κατοχής μαζί με Βούλγαρους αξιωματικούς στην είσοδο του Δημαρχείου των Σερρών.

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Μία συνάντηση με τον Φιντέλ πριν 20 χρόνια

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ήταν 24 Ιανουαρίου του 2004, πριν 20 χρόνια δηλαδή, όταν με τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που είχε μεσολαβήσει σχετικά, είχα τη μεγάλη τύχη να συναντήσω στην Αβάνα τον Φιντέλ Κάστρο και να έχω μία σύντομη συνομιλία μαζί του. 
Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που γνώρισα από κοντά τον μεγάλο επαναστάτη που έμεινε στην ιστορία για τους αγώνες του υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας της Κούβας και των υπόλοιπων λαών της Λατινικής Αμερικής. . 

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Το στρατόπεδο Τουρκεστάνων της Νέας Μηχανιώνας

Τουρκεστάνοι αιχμάλωτοι ντυμένοι με γερμανική στολή στη Γαλλία. Πηγή: Βundesarchiv
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένα σχεδόν άγνωστο γεγονός της περιόδου της Κατοχής, ήταν η ιστορία με το τάγμα των Τουρκεστάνων στρατιωτών του γερμανικού στρατού που στρατοπέδευε στην περιοχή των κοιμητηρίων της Νέας Μηχανιώνας και πολλοί από αυτούς στη συνέχεια διέφυγαν και κατατάχθηκαν αντάρτες στον ΕΛΑΣ.

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Το τραγικό τέλος ενός Ούγγρου πρωθυπουργού με Κοζανίτικη καταγωγή

Όταν αρνήθηκε να γίνει δωσίλογος και να υπηρετήσει τους Ναζί
 
του Σπύρου Κουζινόπουλου

Ο τρόπος που έζησε και πολιτεύθηκε ένας Ούγγρος πρωθυπουργός την περίοδο του μεσοπολέμου, δίνοντας τέλος στη ζωή του κατά τραγικό τρόπο όταν είδε να παραδίδεται η χώρα του στην αγκαλιά του Χίτλερ, αποτελεί παράδειγμα για τη στάση ζωής που πρέπει να ακολουθούν οι ασχολούμενοι με τα κοινά και την πολιτική διαχρονικά αλλά και στις μέρες μας. Και έχει ιδιαίτερη σημασία που ο πρωθυπουργός αυτός είχε ελληνικές ρίζες, με τη μητέρα του που κατάγονταν από την Κοζάνη.

Μαρτυρίες απογόνων Ναζί και δωσιλόγων στην Ελλάδα

Τα παιδιά των κακών της ιστορίας

Από την είσοδο των Ναζί στην Ελλάδα. Αν προσέξει κανείς καλά τα υψωμένα χέρια κάποιων από τους χωρικούς που φαίνονται να υποδέχονται τους εισβολείς θα διαπιστώσει ότι είναι υπερφυσικά και άρα η φωτογραφία παραποιημένη
Τον Οκτώβριο του 1944 οι Γερμανοί αποχώρησαν από την Ελλάδα. Ο πόλεμος δεν άφησε μόνο ήρωες αντιστασιακούς αλλά και δωσίλογους. Πως βιώνουν αυτή τη βαριά κληρονομιά οι απόγονοί τους; Η Deutsche Welle έκανε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τους απογόνους των Ναζί και των δωσιλόγων.

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Το ναυάγιο του «Χειμάρα»: ο ελληνικός «Τιτανικός»

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πριν 77 χρόνια, στις 19 Ιανουαρίου 1947, βυθίζονταν στα παγωμένα νερά του Νότιου Ευβοϊκού το επιβατικό ατμόπλοιο «Χειμάρα» που είχε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη. Ένας από τους ελάχιστους επιβάτες που σώθηκαν, ήταν ο κατοπινός  δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ντίνος Κοσμόπουλος. Το ναυάγιο του «Χειμάρα», αποκλήθηκε ο «Τιτανικός» της ελληνικής ακτοπλοϊας.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΑ

 

Παλάτι: Η προσπάθεια διάλυσης της Νεολαίας Λαμπράκη


του Σπύρου Κουζινόπουλου

Μία από τις δραστηριότητες του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, την περίοδο της βασιλείας του στην Ελλάδα, ήταν οι λυσσώδεις προσπάθειες που είχε καταβάλει κατά την προδικτατορική περίοδο για τη διάλυση της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, της μεγαλύτερης στα χρονικά νεολαιίστικης οργάνωσης της χώρας μετά την ΕΠΟΝ. Και μάλιστα για να πετύχει εκείνο το στόχο, ήταν φορτικότατες οι πιέσεις που ασκούσε στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου.

Οι Νέες Φυλακές Θεσσαλονίκης

Οι πολιτικοί κρατούμενοι στα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου
Πολιτικοί κρατούμενοι στο προαύλιο των Νέων Φυλακών Θεσσαλονίκης
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ένας από τους τόπους κράτησης πολιτικών αλλά και ποινικών κρατουμένων στη Θεσσαλονίκη από τα χρόνια του μεσοπολέμου αλλά και αργότερα, μετά την απελευθέρωση από τη Γερμανική Κατοχή, ήταν οι “Νέες Φυλακές” Θεσσαλονίκης που λειτουργούσαν στην οδό Κασσάνδρου συμπληρωματικά με τις φυλακές Επταπυργίου. 

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

'Ετσι καταληστεύθηκε ο εθνικός μας πλούτος από τους Ναζί

Το μεταφερόμενο γερμανικό τυπογραφείο που τύπωνε πλαστά μάρκα

Ένα άγνωστο γεγονός για το πως οι Γερμανοί είχαν καταληστεύσει τον εθνικό πλούτο της χώρας, την περίοδο 1941-1944, παρατίθεται στο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου "Σελίδες Κατοχής" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS. Πρόκειται για το μεταφερόμενο τυπογραφείο με το οποίο οι χιτλερικοί κατακτητές είχαν πλημμυρίσει την Ελλάδα με κατοχικά μάρκα, νομίσματα που δεν είχαν την παραμικρή αξία και με τα οποία ανέβασαν στα ύψη τον πληθωρισμό.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Η παρακολούθηση ενός στρατηγού πριν 88 χρόνια

Του Σπύρου Κουζινόπουλου

Η ιστορία με την παρακολούθηση μέσω "επισυνδέσεων" του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, καθώς επίσης πολιτικών, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιογράφων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν αποτελεί σημερινό μόνο φαινόμενο. Δεδομένου ότι υπήρξε  παρόμοιο περιστατικό πριν 88 χρόνια, όταν βρέθηκε να παρακολουθούνται από την τότε κυβέρνηση Μεταξά πολιτικοί αλλά και ο τιμημένος στρατηγός Θ. Μανέτας.

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024

Η θυσία για την πατρίδα Ελλάδα ενός ήρωα

του Σπύρου Κουζινόπουλου*

Η εκτέλεση από τους ναζί του διοικητή των Διεθνών Ταξιαρχιών Αναγνώστη Δεληγιάννη όταν αρνήθηκε να απαρνηθεί την ελληνικότητά του. Η πρόταση του Γερμανού αξιωματικού, ιδιαίτερα δελεαστική: «Υπογράφεις εδώ ένα χαρτί ότι γίνεσαι Βούλγαρος υπήκοος και σε λίγη ώρα είσαι ελεύθερος. Διαφορετικά σε περιμένει το εκτελεστικό απόσπασμα».

Όταν τα ελληνικά νιάτα διαμαρτύρονταν για την προίκα στους Γλύξμπουργκ

Η βασιλική οικογένεια Γλύξμπουργκ πλούτισε αναμφισβήτητα σε βάρος του ελληνικού λαού, όσο εξουσίαζε αυτή τη χώρα, χώρια βέβαια το τεράστιο πολιτικό κόστος από τα βασιλικά πραξικοπήματα τύπου Ιουλιανών, τις καθαιρέσεις πρωθυπουργών, την ορκωμοσία της χούντας και τόσα άλλα.

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Το δράμα των Καυκάσιων προσφύγων: ανείπωτη τραγωδία


του Σπύρου Κουζινόπουλου

Οι Έλληνες του Καυκάσου αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να έρθουν στην Ελλάδα, στις αρχές του 1920, με παρότρυνση του ελληνικού κράτους και της τότε κυβέρνησης Βενιζέλου. Μία ανοιχτή επιστολή που είχαν δημοσιεύει παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1921 μερικοί από τους σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς παράγοντες της Θεσσαλονίκης, έφερνε στο φως με τα πιο μελανά χρώματα τις εφιαλτικές συνθήκες υπό τις οποίες διαβίωναν εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους, δεκάδες χιλιάδες Καυκάσιοι πρόσφυγες. 

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Σταύρος Κιρμάνης, ο «Γουλιέλμος Τέλλος της Μηχανιώνας»

Οικογένεια της παλιάς Μηχανιώνας (1890)
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στα όρια του θρύλου, είχε αναχθεί στην παλιά Μηχανιώνα και γενικότερα στη χερσόνησο της Κυζίκου, η δράση του Μηχανιώτη λησταντάρτη οπλαρχηγού, Σταύρου Κιρμάνη και των παληκαριών του, οι οποίοι χτυπούσαν τους Τούρκους της περιοχής που καταπίεζαν και λήστευαν  Έλληνες της Μικράς Ασίας. Ενώ ήταν τόσο δεινός σκοπευτής, ώστε να τον αποκαλούν ως τον «Γουλιέλμο Τέλλο της Μηχανιώνας».

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Η προσπάθεια των Ναζί να λεηλατήσουν το Άγιον Όρος


Είναι γνωστό ότι οι χιτλερικοί κατακτητές, πέραν της καταστροφής που επέφεραν στη χώρα μας στη διάρκεια της Κατοχής, λεηλάτησαν και πολλές αρχαιότητες που τις μετέφεραν στην Γερμανία, όπου βρίσκονται ακόμα εκεί . Στο στόχαστρό τους ήταν και το Άγιον Όρος το οποίο προσπάθησαν να λεηλατήσουν, ώστε τα σημαντικότερα κειμήλια του να τα οδηγήσουν στο Βερολίνο.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Εμφύλιος: Ανεξίτηλες μνήμες

του Γιάννη Αικατερινάρη

Όταν μια δασκάλα στον Πολύγυρο, στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου, μου ζήτησε με χλευαστικό ύφος να τραγουδήσω ένα ..."κατσαπλάδικο" (!) τραγούδι, γύρισα στο σπίτι κλαίγοντας και το 'πα στη γιαγιά μου Μαριγώ, με την οποία μέναμε μαζί, γιατί τους γονείς μας τους ..."είχαν στείλει για διακοπές" σε Αιγαιοπελαγήτικο νησί, όπως άλλωστε και πολλούς άλλους από τον μικρό μας τόπο, την Χαλκιδικική...

Μία κινητοποίηση των επαγγελματιών του Θερμαϊκού πριν 91 χρόνια

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πέρασαν 91 χρόνια από μία δυναμική κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει προς τις αρμόδιες αρχές, στη Θεσσαλονίκη, οι πρώτοι μικροεπαγγελματίες της ανατολικής ακτής του Θερμαϊκού και που ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη οργανωμένη διαμαρτυρία των εμπόρων και επαγγελματιών της περιοχής.

Κορυφαίοι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης κατά των εκτοπίσεων

Γράφαμε πρόσφατα για τους αγώνες των δημοσιογράφων της Βόρειας Ελλάδας, μελών της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης για την ελευθεροτυπία, την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του δημοσιογραφικού κόσμου, τον πλουραλισμό και την υπεράσπιση των ύψιστων αγαθών της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Δημοκρατίας. Αφορμή, το τηλεγράφημα που απέστειλαν πριν 88 χρόνια στην τότε κυβέρνηση 44 δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΜΘ, ζητώντας να σταματήσει το απεχθές μέτρο της φυλάκισης και εκτόπισης για πολιτικούς λόγους.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

"Έφυγε" ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος Γερ. Μπετσιμέας

Μεγάλη απώλεια για το αριστερό, προοδευτικό κίνημα της χώρας ο θάνατος του εξαίρετου αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος Γεράσιμου Μπετσιμέα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Η πολιτική του κηδεία  θα γίνει αύριο Τετάρτη στη Λάρισα. Τον αποχαιρετά με θλίψη σε ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΑ 1967-1974 του οποίου υπήρξε μέλος.

Πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ο αιώνα

Πρόσφυγες, θύματα των πρώτων διωγμών το 1914-18 στη Μικρά Ασία, περιμένουν
να εγκατασταθούν στη Μυτιλήνη. (φωτ.:Αρχείο Σπυρίδωνος Σίμου)
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το ελληνικό κράτος δέχτηκε πρόσφυγες μετά από την ατυχή έκβαση αλυτρωτικών εξεγέρσεων στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και την Κρήτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν ηρεμούσαν τα πράγματα, αυτοί επέστρεφαν σύντομα στους τόπους τους.

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Η δημιουργία το 1963 στη Θεσσαλονίκη της "Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης"

Εξόρμηση και συγκέντρωση της ΔΚΝΓΛ Θεσσαλονίκης σε πόλη της Μακεδονίας
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Απάντηση στα καταπιεστικά μέτρα των κυβερνήσεων της δεξιάς και τα κατάλοιπα των δεινών του εμφυλίου πολέμου, αλλά πρωτίστως της δολοφονίας του Μαραθωνοδρόμου βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη, είχε αποτελέσει η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Ιουνίου 1963 της "Δημοκρατικής Κϊνησης Νεολαίας Γρηγόρης Λαμπράκης" η οποία λίγο αργότερα, μετά τη σύμπραξή της με τη Νεολαία της ΕΔΑ, αποτέλεσαν τη "Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκης. 

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η ΕΣΗΕΜΘ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στην καθιερωμένη εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ανήμερα τα Θεοφάνια. Τον αγιασμό στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης της ΔΕΘ-HELEXPO, τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος. 

Όταν η «Θεία δίκη» έχανε το δρόμο στην υπόθεση Λαμπράκη

Την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς του μοιραίου έτους 1967

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1967, πριν 57 χρόνια, εμβρόντητη η ελληνική αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη πληροφορούνται την απόφαση του κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης, που αποφαίνονταν ότι όσοι συνέργησαν στη διάπραξη της δολοφονίας του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης και βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς και στη συγκάλυψη της ήταν.... αθώες περιστερές. Η "Θεία δίκη" και η "ανεξάρτητη δικαιοσύνη" είχan χάσει το δρόμο και  στην περίπτωση αυτή όπως και σε μυριάδες άλλες…

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Τα Θεοφάνια στη Νέα Μηχανιώνα πριν 74 χρόνια

Θεοφάνεια του 1950 στη Νέα Μηχανιώνα: Η κατάδυση του Σταυρού
Σπουδαίο γεγονός, ήταν για την παλιά Μηχανιώνα, όπως εξάλλου και σήμερα, ο εορτασμός των Θεοφανίων και στην παλιά σκάλα του χωριού, ακόμη από τα πρώτα χρόνια που δημιουργήθηκε η Νέα Μηχανιώνα, συνέρρεαν όλοι οι κάτοικοι για να παρακολουθήσουν τον αγιασμό των υδάτων, όπως δείχνουν και οι 4 φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και είναι από την ανάσυρση του Σταυρού πριν 74 χρόνια. 

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Έθιμα των Θεοφανείων: Ο «Θρόνος» της Επανομής

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Με τον πιο λαμπρό τρόπο αλλά και με την τήρηση πατροπαράδοτων εθίμων, γιόρταζαν οι παλιοί κάτοικοι του σημερινού δήμου Θερμαϊκού τη μεγάλη εορτή των Θεοφανίων. Χαρακτηριστική περίπτωση, η ρίψη του Σταυρού στη θάλασσα από καϊκι που  αναβιώνει στη Νέα Μηχανιώνα αλλά και η αξιομνημόνευτη περίπτωση του στολισμένου με εσπεριδοειδή «θρόνου» που τηρούνταν στην Επανομή.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Η εκτέλεση του ήρωα Γεώργιου ΙΒάνοφ από τους ναζί

Πριν 81 χρόνια, στις 4 Ιανουαρίου 1943, στήνονταν στο εκτελεστικό απόσπασμα ο Ελληνοπολωνός ήρωας αγωνιστής της Αντίστασης κατά του ναζισμού, Γεώργιος Ιβάνοφ. Μια θρυλική μορφή που διακρίθηκε σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε και κυρίως τον αθλητισμό αλλά και την κατασκοπεία κατά των χιτλερικών κατακτητών.

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Ένα διάβημα μελών της ΕΣΗΕΜΘ πριν 88 χρόνια για τα ανθρώπινα δικαιώματα

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης που γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, στα 1923, στη διαδρομή του ενός αιώνα από εκείνο το σημαντικό ιστορικό γεγονός, έδωσε σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες όχι μόνο για την ελευθεροτυπία, την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του δημοσιογραφικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, τον πλουραλισμό, την αξιοπρέπεια και το ήθος. Αλλά επίσης σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του τόπου, ύψωσε στεντόρεια φωνή για την υπεράσπιση των ύψιστων αγαθών της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Δημοκρατίας.

Ένα Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Ν. Καζαντζάκη προς τους βορειοελλαδίτες

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Τις πρώτες ημέρες του 1946, η  "Εφημερίδα των Βαλκανίων" που εξέδιδε από το 1918 στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Καστρινός, δημοσίευε στην πρώτη της σελίδα και σε περίοπτη θέση ένα ευχετήριο μήνυμα για το νέο έτος προς τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, που απεύθυνε ο Νίκος Καζαντζάκης, ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως, κορυφαίος μας λογοτέχνης.

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

H σφαγή των ΕΛΑΣιτών ανταρτών την Πρωτοχρονιά του 1944

Βούλγαροι στρατιώτες μπροστά στα πτώματα ανταρτών του ΕΛΑΣ
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Την Πρωτοχρονιά του 1944, διαπράχθηκε στα βουνά της Δράμας ένα αποτρόπαιο ομαδικό έγκλημα από συμμορίες ακροδεξιών, υπό τις διαταγές ενός βρετανού ταγματάρχη, του Μίλερ, ο οποίος μάλιστα ήταν και σύνδεσμος στην Ελλάδα του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής. Ήταν η σφαγή σε μία χαράδρα του Τσαλ-Νταγ των ανταρτών του τμήματος «Ρήγας Φεραίος» του ΕΛΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Πρωτοχρονιά με «σούρβα» στην Επανομή του περασμένου αιώνα

Προετοιμασία για το γιορτινό τραπέζι στην παλιά Επανομή
Την Πρωτοχρονιά στην παλιά Επανομή, πριν ένα αιώνα και βάλε, με πρωτότυπα έθιμα και κυρίως τα «σούρβα», περιέγραψε σε ένα πολύ ωραίο κείμενό του ο γνωστός Επανομίτης λαογράφος και ζωγράφος  Χρήστος Ν. Παπαχρήστος*. Δεν αντέχουμε στον πειρασμό να μην το αντιγράψουμε. 

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Πρωτοχρονιά 1951: Οι συλλήψεις των φιλειρηνιστών νέων της Θεσσαλονίκης

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Λίγη ώρα πριν ο κόσμος αποχαιρετίσει το έτος 1950 για να υποδεχθεί το 1951, η Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό στην πόλη για να συλλάβει τα μέλη ενός ..... "σατανικού δικτύου κατασκόπων", όπως διατείνονταν, επικεφαλής του οποίου ήταν ένας 23χρονος νέος από το Παγκράτι Αθηνών, ο Νίκος Νικηφορίδης, και μέλη του καμιά εικοσαριά Θεσσαλονικείς μαθητές, οι περισσότεροι από αυτούς με κοντά παντελόνια.

Το παλιό κιτρινισμένο ποίημα για τον καινούριο χρόνο

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Ψάχνοντας τις προάλλες κάποια παλιά κιτρινισμένα τετράδια των μαθητικών μου χρόνων, ανακάλυψα σε κάποιο από αυτά ένα ποίημα για τον καινούριο χρόνο. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα  άπληστα πολλές φορές. Τόσες, ώστε κάποια στιγμή ονειρεύτηκα ότι ξανάγινα παιδί και βρέθηκα  δίπλα στους συμμαθητές μου, να καθόμαστε στα θρανία του δημοτικού σχολείου και να αντιγράφουμε από τον σχολικό πίνακα στα τετράδια μας το ποίημα, για να το μεταφέρουμε στο σπίτι και να το απαγγείλουμε στους γονείς και τα άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα.