Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Οδηγίες για την αφρικανική σκόνη

από τον πνευμονολόγο του ΕΔΟΕΑΠ


Η ύπαρξη αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα συνεπάγεται την αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με γνωστές αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης.

Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις είναι ότι  τα λεπτά σωματίδιά της μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.


Συμπτώματα

Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.


Προφυλάξεις

Αποφύγετε την έκθεση στο περιβάλλον. Εάν είναι δυνατόν, μην παραμένετε αρκετή ώρα σε εξωτερικούς χώρους. 

Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Στις περιόδους έξαρσης της αφρικανικής σκόνης, αερίστε λίγο το πρωί το σπίτι και στη συνέχεια κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά για να αποτρέψετε την είσοδο σωματιδίων σκόνης στο χώρο σας. Αν διαθέτετε, χρησιμοποιήστε καθαριστές αέρα ή φίλτρα για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Όταν βγαίνετε έξω, ειδικά σε συνθήκες σκόνης, σκεφθείτε να φοράτε μάσκα για να μειώσετε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης. Μείνετε ενυδατωμένοι.

Πίνετε άφθονο νερό. Οι ασθενείς που λαμβάνουν εισπνεόμενη αγωγή πρέπει να είναι πολύ συνεπείς στην αγωγή τους! Και  μην ξεχνάτε ότι η σκόνη αυτή μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό και το νευρολογικό σύστημα και να έχει επίδραση στις αλλεργίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.