Κυριακή 21 Απριλίου 2024

"Θάνατοι στη Χούντα": Ένα εξαιρετικό βιβλίο

Παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Απριλίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

To εξαιρετικά ενδιαφέρον επίκαιρο βιβλίο του Δημήτρη Βεριώνη "Θάνατοι στη χούντα - δολοφονίες, αντιδικτατορική δράση, ύποπτοι θάνατοι κατά την περίοδο 1967-1974" παρουσιάζεται αυτή τη Δευτέρα 22 Απριλίου 20234, ώρα 7 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου). 

Την παρουσίαση οργανώνουν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 και οι εκδόσεις Τόπος.

Για το βιβλίο του Δημήτρη Βεριώνη θα μιλήσουν:

-Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας

-Βασιλική Λάζου, διδάκτωρ Ιστορίας

-Ελένη Πασχαλούδη, διδάκτωρ Ιστορίας

και ο συγγραφέας.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης.

50 χρόνια μετά την πτώση της χούντας για πρώτη φορά παρουσιάζονται λεπτομερώς όλες οι περιπτώσεις των θανάτων που συνδέθηκαν με το καθεστώς. Θάνατοι λόγω αντιδικτατορικής δράσης, "αυτοκτονίες", "ατυχήματα", "εξαφανίσεις". Θάνατοι συνέπεια κακουχιών από τις εξορίες και πολυάριθμες ακόμη φημολογούμενες περιπτώσεις ανώνυμων και επώνυμων προσώπων παρουσιάζονται αναλυτικά σε αυτή την πολυετή προσωποκεντρική έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Δημήτρης Βεριώνης, υπάρχουν στο βιβλίο του 247  κατονομασμένες περιπτώσεις θανάτων για τους οποίους ευθυνόταν ή κατηγορήθηκε το καθεστώς και οι κύκλοι του. Πάνω από 250 συνεντεύξεις οικείων προσώπων, 290 φωτογραφίες, άγνωστα ή δημοσιευμένα αρχεία και μαρτυρίες αποτυπώνουν για πρώτη φορά τις ιστορίες των θυμάτων της χούντας, συνολικά και εξατομικευμένα.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου, η ιστορική αλήθεια αναζητά τις πραγματικές της διαστάσεις μέσα στις ανείπωτες προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα, στα "ψιλά γράμματα" και σε όσα αφέθηκαν στη σιωπή. Διερευνώνται υποθέσεις γνωστές ή κρυμμένες στην αφάνεια που περιμένουν να δικαιωθούν από την ιστορική μνήμη. Σημειώνοντας παράλληλα: "Με την έρευνα αυτή επιστρέφουμε στους ανθρώπους που τους χρωστάει η Ιστορία. Αυτή ήταν η ζωή τους και αυτός ο θάνατός τους". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.