Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Να καθιερωθεί η 14η Σεπτεμβρίου ως εθνική εορτή τοπικής σημασίας στα Σέρρας

Η αίθουσα της εκδήλωσης πολύ ώρα πριν αυτή αρχίσει. Και όταν ξεκίνησε,
δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα από το πλήθος που την παρακολούθησε.
Η ανάγκη να επικαιροποιηθεί από το Δήμο Σερρών η ομόφωνη απόφαση την οποία είχε λάβει το πρώτο μετά την απελευθέρωση δημοτικό συμβούλιο Σερρών για την καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 ως εθνική εορτή τοπικής σημασίας για την πόλη των Σερρών, επισημάνθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης για την 80η επέτειο απελευθέρωσης από τη βουλγαρική φασιστική κατοχή, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της κεντρικής δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Ναζί της Θεσσαλονίκης

Οι δωσίλογοι και τα Τάγματα Ασφαλείας στη Μακεδονία

Σε αντίθεση με τα Τάγματα Ασφαλείας στην Αθήνα, όπου ήταν υπό τον έλεγχο του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη, στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκαν ένοπλα τμήματα τα οποία «λογοδοτούσαν» απευθείας στα Ες-Ες και την επιφορτισμένη για τη δίωξη του κομμουνισμού “Ειδική Ασφάλεια” της Αστυνομίας. Διέθεταν γερμανικό οπλισμό και συχνά γερμανική ενδυμασία και φυσικά χρηματοδοτούνταν από τους κατακτητές για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση όσων τους αντιστέκονταν.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Σήμερα Σάββατο η εκδήλωση για τα 80 χρόνια απελευθέρωσης των Σερρών

Εκδήλωση για την 80η επέτειο από την Γ΄ απελευθέρωση των Σερρών και το τέλος της Βουλγαρικής φασιστικής κατοχής 1941-1944, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα "Γ. Καφταντζής" της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, με πρωτοβουλία του Δήμου Σερρών, της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (ΕΜΕΙΣ), της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ), του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Η απελευθέρωση των Σερρών από τους Βούλγαρους κατακτητές

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1944 ο ηρωϊκός ΕΛΑΣ εισέρχονταν ελευθερωτής στις Σέρρες, τερματίζοντας  την τετράχρονη σκληρή φασιστική σκλαβιά
Από την είσοδο των ανταρτών του ΕΛΑΣ στην πόλη των Σερών
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σημαντική ημέρα η 14η Σεπτεμβρίου, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια  απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών από τη βουλγαρική φασιστική κατοχή. Η είσοδος των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις Σέρρες, εκείνη την ημέρα, κάτω από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις χαράς των πολιτών, σήμανε και το τέλος της σκλαβιάς, με τους Σερραίους να έχουν ποτίσει με ποταμούς αίματος το δέντρο της Ελευθερίας στα 3,5 χρόνια της Κατοχής.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ολοκαύτωμα Γιαννιτσών: Η τελευταία μεγάλη θηριωδία των Ναζί

Γερμανοί και ταγματασφαλίτες εκτελούν 112 κατοίκους και καίνε την πόλη

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, ενάμιση μόλις μήνα πριν το τέλος της Κατοχής και την αποχώρηση των Ναζί από την Ελλάδα, συντελέστηκε ένα απίστευτης αγριότητας Ολοκαύτωμα: Το μακελειό των Γιαννιτσών από τα γερμανικά στρατεύματα και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους. Μία θηριωδία, η οποία συμπεριλήφθηκε με τα μελανότερα γράμματα στο βιβλίο των εγκλημάτων που διέπραξαν οι χιτλερικοί δήμιοι στη χώρα μας κατά τη μαύρη περίοδο της τριπλής Κατοχής.

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Νώντας Σακελλαρίου: Ο γιατρός υπόδειγμα-Ο Άνθρωπος

Το Επιτελείο της Χ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Από αριστερά καθήμενοι:
Σακελλαρίου, Καστανάς, Παλαιολόγου, Κικίτσας, Σινανίδης, Στάϊκος
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Μία ξεχωριστή προσωπικότητα υπήρξε ο αγωνιστής γιατρός και πρωτίστως Άνθρωπος (με Άλφα κεφαλαίο), Νώντας Σακελλαρίου, η ζωή και η προσφορά του οποίου θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. 

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Γεώργιος Τσολάκογλου: Ο Εφιάλτης της νεότερης Ελλάδας

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είναι συστηματικές οι προσπάθειες που το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται από διάφορα κέντρα για την αναθεώρηση της σύγχρονης ελληνικής αλλά και παγκόσμιας ιστορίας. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχειρούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ξαναγραφεί η ιστορία, προκειμένου να εξαγνιστούν τα εγκλήματα των Ναζί και των κάθε είδους συνεργατών τους.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

"Όχι στον αποκλεισμό δημοσιογράφων και ΜΜΕ"

Τον αποκλεισμό δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης όπως η ΕΡΤ3, ο "Ριζοσπάστης", η "Αυγή", η "Δημοκρατία" και το "Ντοκουμέντο" από την υποβολή ερωτήσεων κατά την προχτεσινή συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καταγγέλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Υπογραμμίζοντας ότι τέτοιοι αποκλεισμοί δεν συνάδουν με την ελευθεροτυπία και είναι καταδικαστέοι.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Όταν οι Σερραίοι έσωζαν τη Θεσσαλονίκη το χειμώνα 1944-1945

του Σπύρου Κουζινόπουλου

H έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης και φιλαλληλίας που επέδειξαν οι Σερραίοι προκειμένου να σωθεί ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης από την πείνα και το κρύο, αμέσως μετά το τέλος της κατοχής, είναι ένα από τα πολλά θέματα που θα παρουσιαστούν με ντοκουμέντα στην εκδήλωση για την 80η επέτειο απελευθέρωσης των Σερρών από τη βουλγαρική φασιστική κατοχή. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:30 μμ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών με πρωτοβουλία του Δήμου Σερρών και άλλων τεσσάρων σημαντικών φορέων.

Ηρώ: 17 σφαίρες από τους Ναζί, όσα και τα χρόνια της

Η ηρωίδα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελέστηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1944 στην Αθήνα. Η αντιστασιακή δράση της ανακόπηκε με τη σύλληψή της τον Ιούλιο 1944. Αφού βασανίστηκε άγρια στο κολαστήριο των SS στην οδό Μέρλιν της Αθήνας, χωρίς να κατορθώσουν οι βασανιστές της να αποσπάσουν την οποιαδήποτε πληροφορία για τους συναγωνιστές της, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η εκτέλεση έγινε με 17 σφαίρες. Όσα και τα χρόνια της.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Οκτώ χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες στο δήμο Θερμαϊκού

του Σπύρου Κουζινόπουλο
Οκτώ χρόνια, συμπληρώνονται σήμερα από τις καταστρεπτικές πλημμύρες της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου 2016 που έπληξαν το δήμο Θερμαϊκού, προκαλώντας δύο ανθρώπινα θύματα και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές και τις  περιουσίες των δημοτών. Δυστυχώς όμως, οι κάθε είδους αρμόδιοι δεν φαίνεται να διδάχτηκαν τίποτα από τα αίτια που προκάλεσαν εκείνη την καταστροφή, οι πληγές της οποίας δεν έχουν κλείσει ακόμη εντελώς.

Κάποια εγκαίνια της ΔΕΘ πριν από 97 χρόνια

του Σπύρου Κουζινόπουλου
Εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μιας άλλης εποχής, ενενήντα επτά χρόνια πριν, τότε που η νεαρή ακόμη ΔΕΘ, γιόρταζε τη δεύτερη μόλις διοργάνωσή της, μετά την «πρεμιέρα» που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά με την έναρξη λειτουργίας της και ήταν απόλυτα επιτυχής, χάρη και στο ασταμάτητο τρέξιμο του ιδρυτή και πρώτου Γενικού Διευθυντή της, Νικόλαου Γερμανού. Εκείνη η διοργάνωση, είχε κινδυνεύσει να ματαιωθεί λόγω απεργιών αλλά και τα σχέδια ανατίναξής της από τρομοκράτες της εποχής, που ευτυχώς ματαιώθηκαν.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Το πληθυσμιακό άλμα της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη το 1908
του Σπύρου Κουζινόπουλου
H πρωτεύουσα του Μακεδονικού Ελληνισμού, η Θεσσαλονίκη,  ακόμη και όταν βρισκόταν υπό την κατοχή των πλέον διαφορετικών επιδρομέων, Bησιγότθων, Oστρογότθων, Nορμανδών, Σαρακηνών, Eνετών ή Οθωμανών, ποτέ δεν έχασε τη φυσιογνωμία της ως μεγαλούπολη. Σε μια περίοδο μάλιστα, που μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις παρήκμαζαν και μετατρέπονταν σε χωριουδάκια ή εξαφανίζονταν.

Ο Μακεδονικός Αγώνας στην Ανατολική Μακεδονία

Οι σκληρές μάχες στα Δαρνακοχώρια
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 28 Αυγούστου του 1904, ο αξιωματικός του Ελληνικού στρατού Παύλος Μελάς, με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας περνάει τα τότε σύνορα επικεφαλής σώματος εθελοντών και εισέρχεται στην περιοχή της τουρκοκρατούμενης Δυτικής Μακεδονίας, για να αναλάβει την ηγεσία του Μακεδονικού Αγώνα, προκειμένου να αποτραπεί η ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία, όπως επιδίωκε η Σόφια με τα τμήματα των κομιτατζήδων που έστελνε στη Μακεδονία για να αναπτύξουν τρομοκρατική δράση.

Δύο σφοδρές καταιγίδες στην Επανομή το 1924 και το 1965

         Το ιστορικό καφενείο του Γ. Γραμμένου όπου μέσα λειτουργούσε και κουρείο    
ΟΙ φοβερές καταστροφές που πέρσι τέτοιο καιρό έπληξαν τη Θεσσαλία, μας θυμίζουν δύο σφοδρές καταιγίδες οι οποίες όπως θυμούνται οι παλιοί κάτοικοί της, είχαν πλήξει την περιοχή της Επανομής στο παρελθόν, κυρίως το 1924 και το 1965, ευτυχώς με μικρή διάρκεια, περιορίζοντας έτσι τις επιπτώσεις.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα ιστορικό διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο πριν από 38 χρόνια

Η ελληνική αντιπροσωπεία στο ιστορικό 10ο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων.
Από δεξιά: Νίκος Καραντινός, Χρήστος Λαμπρινός, Βάσος Γεωργίου και Σπύρος Κουζινόπουλος
Πέρασαν 38 χρόνια από το ιστορικό 10ο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1986 στη Σόφια της Βουλγαρίας. Και όπου οι 300 αντιπρόσωποι από 121 χώρες, ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμα που είχαν υποβάλλει ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Λαμπρινός και ο Ταμίας της ΕΣΗΕΜΘ, Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη βόρεια Κύπρο.

Εκδήλωση για την 56η επέτειο δολοφονίας του Γιάννη Χαλκίδη

Εκδήλωση για την 56η επέτειο της στυγερής δολοφονίας στη Θεσσαλονίκη, από τα όργανα της φασιστικής χούντας, του αγωνιστή του αντιδικτατορικού κινήματος Γιάννη Χαλκίδη, διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974. Η εκδήλωση τιμής θα πραγματοποιηθεί  σήμερα Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7 μ.μ., στον τόπο της θυσίας του παλληκαριού, στην οδό Γιάννη Χαλκίδη 20, πρώην Κωνσταντινουπόλεως 164 A', δίπλα στη Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Γιάννης Χαλκίδης: Η δολοφονία ενός ήρωα από τη χούντα

Ο Γιάννης Χαλκίδης (με τα γυαλιά) στη 2η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης το 1964 (Αρχείο Σπ. Κουζινόπουλου)
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στις 5 Σεπτεμβρίου 1967, πέντε μόλις μήνες μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, όργανα της χούντας δολοφονούν εν ψυχρώ στην ανατολική Θεσσαλονίκη μία ηρωϊκή μορφή του αντιδικτατορικού κινήματος, τον νεολαίο αγωνιστή του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Θεσσαλονίκης, Γιάννη Χαλκίδη, τραυματίζοντας και τους άλλους δύο συναγωνιστές του, Γρηγόρη Παντή και Νάντη Χατζηγιάννη που κρύβονταν μαζί στη γιάφκα της οδού Φιλελλήνων 65.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδήλωση για την 80η επέτειο από την Γ΄ απελευθέρωση των Σερρών

Πέντε φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την Γ΄ απελευθέρωση των Σερρών και το τέλος της Βουλγαρικής φασιστικής κατοχής 1941-1944.

Η ιστορία της αντιδικτατορικής οργάνωσης Άνω Τούμπας

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1967, δημοσιεύονταν στις ελεγχόμενες από τη λογοκρισία της χούντας εφημερίδες η απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης με την οποία επιβάλλονταν εξοντωτικές ποινές σε επτά αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα από τη συνοικία της Άνω Τούμπας για τη δράση τους κατά των πραξικοπηματιών της χούντας και το βιασμό της δημοκρατίας.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

«Ο αέρας έφερνε τα βογγητά και τους θρήνους απ’ το Χορτιάτη»

Μία συγκλονιστική μαρτυρία για τις θηριωδίες των Ναζί  80 χρόνια από τη σφαγή
Ότι απέμεινε από το Χορτιάτη μετά το πέρασμα των Ναζιστών
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα 2 Σεπτεμβρίου 1944, κατά την οποία τα ναζιστικά τέρατα, έκαψαν ζωντανούς στο Χορτιάτη 149 κατοίκους του, δίνοντας στην ανθρωπότητα ένα ακόμη δείγμα της «νέας τάξης πραγμάτων» που ο ναζισμός και ο χιτλεροφασισμός ήθελαν να επιβάλουν στην ανθρωπότητα.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Τρία χρόνια από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την απώλεια του Μϊκη Θεοδωράκη (1925- 2 Σεπτεμβρίου 2021), ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και μια από τις  σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Του Μίκη όλων των Ελλήνων, του αγαπημένου προέδρου των Λαμπράκηδων, του τιμημένου το 1983 με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983, του ανθρώπου που θεωρούνταν ως ο μεγαλύτερος εν ζωή Έλληνας συνθέτης του 21ου αιώνα.