Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Σήμερα Σάββατο η εκδήλωση για τα 80 χρόνια απελευθέρωσης των Σερρών

Εκδήλωση για την 80η επέτειο από την Γ΄ απελευθέρωση των Σερρών και το τέλος της Βουλγαρικής φασιστικής κατοχής 1941-1944, πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα "Γ. Καφταντζής" της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, με πρωτοβουλία του Δήμου Σερρών, της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (ΕΜΕΙΣ), της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (ΕΔΙΑ), του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο δημοσιογράφος- συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος που θα παρουσιάσει και σειρά άγνωστων ντοκουμέντων για την απελευθέρωση της πόλης και του νομού Σερρών, ύστερα από την είσοδο των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

Την επόμενη της εκδήλωσης, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 π.μ., η Ε.Δ.Ι.Α. Μακεδονίας  διοργανώνει επίσκεψη - προσκύνημα στα μαρτυρικά Κερδύλια όπου στις 17-10-1941 μονάδες της Βέρμαχτ εκτέλεσαν όλο τον άρρενα πληθυσμό, ανάγκασαν τα γυναικόπαιδα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πυρπόλησαν τα Άνω και Κάτω Κερδύλια. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Ν. Κερδυλίων, που είναι αφιερωμένο στα θύματα της σφαγής των Κερδυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.