Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Όταν η Μητροπολιτική Θεσσαλονίκης έλεγε «ΟΧΙ» στο ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινγκ Αγ.Τριάδας

Από τη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης για το κάμπινγκ τον Ιούλιο του 2014
Ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Ιουλίου 2014 όταν η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσιζε να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να μην εγκρίνει την «στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» του ΤΑΙΠΕΔ που προέβλεπε την καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, την κοπή των δέντρων του και την κατασκευή εκεί συγκροτήματος πολυτελών εξοχικών κατοικιών και πεντάστερου ξενοδοχείου.

Ήταν μία συνεδρίαση που είχε προκληθεί μετά από αίτημα της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» η οποία πρώτη είχε ταχθεί κατά της εκποίησης του κάμπινγκ και της καταστροφής αυτού του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου στο δήμο Θερμαϊκού.

Είχαν διενεργηθε δύο μήνες πριν οι δημοτικές εκλογές το Μάϊο του 2014 και παρόντες στη συνεδρίαση ήταν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Αλεξανδρής και ο νεοεκλεγμένος τότε δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης καθώς επίσης οι επικεφαλής των περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων.

Παρουσιάζουν ενδιαφέρον τα όσα κατατέθηκαν από τους ομιλητές εκείνο το ζεστό μεσημέρι του Ιουλίου, δεδομένου ότι αυτά που ακούστηκαν, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και στις μέρες μας.


Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής

Παίρνοντας το λόγο ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Γιάννης Αλεξανδρής ενημέρωσε για το ομόφωνο ψήφισμα που είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού με το οποίο ζητούνταν να παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία του δήμου το κάμπινγκ, προκειμένου να αξιοποιηθεί επ ωφελεία του Δήμιου, των δημοτών και της εν γένει οικονομικής ζωής της τοπικής κοινωνίας. Ο κ.Αλεξανδρής επιπροσθέτως ανέφερε και τους πέντε αρνητικούς λόγους που προκύπτουν από τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για το κάμπινγκ. Αυτοί είναι:

1. Υπονομεύεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του δήμου Θερμαϊκού

2. Ο δήμος θα απωλέσει τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων

3. Η δημιουργία του «τουριστικού χωριού» από το ΤΑΙΠΕΔ θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στην περιοχή η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση

4. Δεν διαφυλάσσεται ο πνεύμονας πρασίνου της περιοχής

5. Θα υπάρξει απαγόρευση στην ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στην ακτή.

6. «Με αυτούς τους όρους η πρόταση είναι αντίθετη προς το δήμο και την κοινωνία του δήμου ΘερμαΪκού και ως εκ τούτου σας ζητούμε να μην εγκρίνετε την προτεινόμενη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής


Ο νεοεκλεγμένος τότε δήμαρχος κ. Μαυρομάτης

Με τη σειρά του ο τότε νεοεκλεγμένος δήμαρχος κ.Μαυρομάτης αναφέρθηκε κι αυτός στο ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κατά της καταστροφής του κάμπινγκ και κατέθεσε στο προεδρείο την αρνητική επίσης γνωμάτευση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης που σημείωνε ότι στην περίπτωση που στη θέση του κάμπινγκ δημιουργηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ το τουριστικό χωριό, τότε «θα υπάρξει μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη για την περιοχή». Ενώ επίσης κατήγγειλε ότι ενώ το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για την καταστροφή του χώρου ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2013, εντούτοις δεν υπήρξε η παραμικρή ενημέρωση του δήμου ΘερμαΪκού. Καταλήγοντας δε δεσμεύτηκε ότι η νέα δημοτική αρχή, θα προβεί σε τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής, ώστε να προβλέπεται πως ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως κάμπινγκ.


Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στον αγώνα που άρχισε η δημοτική παράταξη της οποίας ηγείται προκειμένου να μην καταστραφεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά αντιθέτως να περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου Θερμαϊκού. Επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» σχετικά με το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, δεν λαμβάνει ουδόλως υπόψη το γεγονός ότι με την καταστροφή του χώρου, προκειμένου να ανεγερθούν εκεί συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών, θα συντελεστεί ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα, καθώς θα κοπούν χιλιάδες αιωνόβια δέντρα.

«Όταν, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του ελληνικού κράτους, τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2020 θα σημειωθεί ραγδαία αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας που θα φτάσουν τα 25 εκατομμύρια ετησίως, ο αφανισμός ενός χώρου προσέλκυσης τουριστών, μόνο ως ανοησία μπορεί να θεωρηθεί», υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας».

Η καταστροφή αυτού του απαράμιλλης ομορφιάς χώρου, δεν αφορα μόνο τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού αλλά όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καθώς το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας αποτελεί το μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης, όαση και καταφύγιο των Θεσσαλονικέων για λίγες στιγμές ξεκούρασης και δροσιάς, είπε ο εκπρόσωπος της «Συμπολιτείας ΘερμαΪκού».

Όπως τόνισε ο κ. Κουζινόπουλος, «όσοι εμπνεύσθηκαν την καταστροφή του περιβαλλοντολογικού πλούτου της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθούν στη θέση του άχαροι όγκοι μπετόν-αρμέ, δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι ο θεσμός των κάμπινγκ γνωρίζει εκ νέου άνθιση σε όλη την Ευρώπη. Και με την κατάλληλη προβολή, θα μπορούσε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους να κατακλύζεται από τουρίστες. Πολύ περισσότερο που αυτό το κάμπινγκ στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής».

Σχετικά με το θέμα αυτό, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτης, συνεπικουρώντας τα όσα είπε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», ανάφερε τη δήλωση του δημάρχου Θάσου, ο οποίος σε συνέλευση της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα έσοδα ο δήμος του τα έχει από το κάμπινγκ της Θάσου το οποίο είναι υπερπλήρες.


Άλλες παρεμβάσεις

Ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Ζιώγας του ΚΚΕ, εναντιώθηκε στην ιδιωτικοποίηση και στη συγκεκριμένη μορφή αξιοποίησης του χώρου, ενώ ισχυρίσθηκε ότι και η παραχώρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι τίποτα διαφορετικό από την ιδιωτικοποίηση, αφού απαράβατος όρος είναι η εμπορική αξιοποίηση του χώρου (εμπορευματική εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, ανάπτυξη επιχειρηματικότητας μέσω του δήμου). "Όχι στη μετατροπή του δήμου σε επιχείρηση", είπε ο κ. Ζιώγας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Παντελής Κουκουλεκίδης, είπε ότι υπάρχει καθολική αντίδραση στο σχέδιο και το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα κενά για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και διαπλεκόμενα με τη δήθεν αξιοποίηση. "Το κοινωνικό μέτωπο στην περιοχή είναι αρραγές, αλλά πηγαίνουν σε μια εκχώρηση με… ονοματεπώνυμο", σημείωσε. Ζήτησε κινητοποίηση του κόσμου για να ανατραπούν τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο επικεφαλής περιφερειακής παράταξης Γιώργος Θεοδωρόπουλος, επισήμανε ότι "θα πρέπει να συνηθίσουμε στην παρουσία του 'μεγάλου αφεντικού' (ΤΑΙΠΕΔ) στις συνεδριάσεις μας στο εξής σε θέματα που το αφορούν και αισθάνεται ότι θίγεται". Το ΤΑΙΠΕΔ καταστρατηγεί το ΓΠΣ του δήμου Θερμαϊκού, παρότι υποστηρίζει ότι το σέβεται, τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος. "Εμείς απλώς γνωμοδοτούμε. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στα σχέδιά του. Και να πάρει την έκταση ο δήμος ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές θα μπουν. Το κάμπινγκ να είναι δημόσια περιουσία και να αναβαθμιστεί – εκσυγχρονιστεί για να αποδοθεί έστω με ελάχιστο αντίτιμο στους δοκιμαζόμενους πολίτες", συμπλήρωσε.

Την έντονη αντίθεσή του, εξέφρασε και ο περιφερειακός σύμβουλος Αδάμ Δράγας, διότι όπως είπε άλλος ο στόχος του ΤΑΙΠΕΔ, άλλος της τοπικής κοινωνίας. "Τον κυρίαρχο λόγο στα τοπικά θέματα τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Ανάπτυξη χωρίς τη συμφωνία των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να υπάρξει", είπε.

Η καταγόμενη από τη Ν. Μηχανιώνα αείμνηστη περιφερειακή σύμβουλος της διοίκησης, Γιάννα Τζάκη, επισήμανε ότι η παράταξη και συνεπώς η διοικηση είχε πάρει θέση και την είχε κοινοποιήσει στην κυβέρνηση υπέρ της παραχώρησης του κάμπινγκ στο δήμο και την τοπική κοινωνία για να το διαχειριστεί η ίδια. "Υπάρχει ειλημμένη προγενέστερη πολιτική απόφαση και δεν μπορούμε να μετακυλήσουμε την πολιτική κουβέντα στην υπηρεσιακή. Οι υπηρεσίες έκαναν άρτια τη δουλειά τους, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτό το κομμάτι. Η απόφασή μας είναι πολιτική", συμπλήρωσε.

Η τεχνική σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτα Τσολακάκη, που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση, προσπάθησε να υπερασπισθεί τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας ότι ο συντελεστής δόμησης είναι πολύ μικρός, διασφαλίζονται οι κοινόχρηστοι χώροι, προβλέφθηκε η σύνδεση με τη θάλασσα και η ελεύθερη πρόσβαση, ενώ έχουν γίνει προβλέψεις για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα (αμίαντος, διατήρηση βλάστησης κτλ.). Όταν όμως ρωτήθηκε από τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» να εξηγήσει «τι σόϊ σεβασμός στο περιβάλλον είναι αυτός, όταν προβλέπεται να κοπούν χιλιάδες δέντρα για να γίνουν τα συγκροτήματα από μπετόν-αρμέ», απέφυγε να απαντήσει.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.