Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Όταν πριν 63 χρόνια εγκαινιάζονταν η πλαζ-κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Πριν από εξήντα τρία χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1960, εγκαινιάζονταν και άρχιζε να λειτουργεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού η "τουριστική λαϊκή πλαζ" όπως επίσημα ονομάζονταν της Αγίας Τριάδας στα καταγάλανα νερά του Θερμαϊκού που περιλάμβανε μεταξύ των άλλων και το ομώνυμο κάμπινγκ το οποίο αποτέλεσε για δεκαετίες πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων Θεσσαλονικέων και άλλων βορειοελλαδιτών αλλά και τουριστών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Με την ευκαιρία των εγκαινίων η εφημερίδα Μακεδονία είχε παρουσιάσει, ενάμισι μήνα πριν την έναρξη λειτουργίας του ένα μεγάλο ρεπορτάζ, αναλύοντας τις υπηρεσίες που θα παρείχαν το κ;aμπινγκ και η οργανωμένη πλαζ αλλά και τις δυνατότητες που θα δίνονταν στους επισκέπτες τους για να απολαύσουν μοναδικές στιγμές ξεκούρασης, δροσιάς, ψυχαγωγίας αλλά και άριστης διαμονής.

Όπως προέτρεπε από την εισαγωγή ακόμη του ρεπορτάζ του ο συντάκτης της εφημερίδας Φίλιππος Κούκουνος "αν αποφασίσετε να κάμετε μπάνια ύστερα από ένα μήνα, θα κάμετε καλά να πάτε εις την νέαν τουριστικήν λαϊκήν πλαζ, η οποία κατασκευάζεται με έντονον ρυθμόν μεταξύ Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδος". Για να προσθέσει:

"Πρώτον θα ευχαριστηθήτε πολύ περισσότερον από κάθε άλλο μέρος. Έπειτα θα συμπληρώσετε το μπάνιο σας με διαφόρους άλλας διασκεδάσεις, διότι θα έχετε την ευκαιρίαν και τα μέσα να παίξετε μπάσκετ, βόλλεϋ, τένις ή να ασκηθήτε με πλήθος διασκεδαστικά συγχρόνως δε αθλητικά όργανα σωμασκίας. Και τρίτον θα σας στοιχίσει πολύ ολιγώτερον από όσο φαντάζεσθε".

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέθετε η εφημερίδα, η ν;eα τουριστική πλαζ, που αποτελούνταν από ένα συγκρότημα κτιρίων μοντέρνου ρυθμού, ήταν σε θέση να εξυπηρετεί από 2.500 έως 4.000 λουόμενους, "παρέχοντας εις αυτούς όλας τας ανέσεις του συγχρόνου πολιτισμού".

Τον τόνο στο κτιριακό συγκρότημα της πλαζ-κάμπινγκ, τον έδιναν τρία κυρίως κτίρια: το εστιατόριο, οι καμπίνες και το σνακ-μπαρ. Το εστιατόριο, υπερμοντέρνο και χωρισμένο σε δύο ορόφους έδινε τη δυνατότητα στους λουόμενους να γευματίσουν με όλη τους την άνεση, ενώ το σνακ-μπαρ ήταν για εκείνους που θα ήθελαν κάτι πρόχειρο, ένα σάντουϊτς, μία πορτοκαλάδα ή μια μπύρα.

ΟΙ καμπίνες καταλάμβαναν ένα μεγάλο μέρος της έκτασης και χωρίζονταν σε δύο τμήματα από 36 και 64 καμαρούλες που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα πολύ κόσμο.

Εκτός από αυτά τα τρία κτίρια, η τουριστική λαϊκή πλαζ διέθετε σταθμό πρώτων βοηθειών, υπηρεσία λιμεναρχείου, αποθήκες, τηλεφωνικό κέντρο, γυμναστήρια, γήπεδα βόλεi, μπάσκετ και τένις αλλά και όργανα γυμναστικής (μονόζυγα, πολύζυγα, σκάμματα για άλματα κ.α.

Για τα παιδιά υπήρχε ειδικός παιδικός κήπος, ενώ τέλος η πλαζ-κάμπινγκ διέθετε ένα στεγασμένο συγκρότημα μικροκαταστημάτων όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να προμηθευτούν τα εφόδια που ήθελαν.

Το κόστος κατασκευής της πλαζ Αγίας Τριάδας από τον εργολάβο Ι. Γεωργιάδη ανήλθε στο ποσό των 6.000.000 εκατομμυρίων δραχμών, ενώ την ευθύνη κατασκευής αλλά και εκμετάλλευσης στη συνέχεια του έργου την είχε ο ΕΟΤ.

Όπως σημείωνε με έμφαση ο συντάκτης της Μακεδονίας: "Η  ανοικοδομούμενη πυρετωδώς τουριστική λαϊκή πλάζ Αγίας Τριάδας θα αποτελεί ασφαλώς ένα από τα καλύτερα τουριστικά κέντρα της πόλεως και της χώρας, διότι είναι πολύ τελειωτέρα από την ομώνυμον πλαζ της Βουλιαγμένης, αλλά τούτο δεν είναι παρά ένα μικρόν μόνο μέρος στην μεγάλη συμβολή του έργου εις την τουριστικήν αξιοποίησιν της Θεσσαλονίκης".

Δυστυχώς αυτό το στολίδι του Θερμαϊκού, την πλαζ και το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, ανεύθυνες κυβερνήσεις το εγκατέλειψαν στην τύχη του και άφησαν εδώ και δεκαετίες να ρημάζει, για να έρχεται τώρα το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλώντας το "μπιρ παρά", προκειμένου να καταστραφεί αυτή η όαση πρασίνου, να κοπούν τα περισσότερα δέντρα της έκτασης και να ξεφυτρώσουν στη θέση τους άχαροι όγκοι μπετόν-αρμέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.