Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

"Αναστενάζει ξανά ο Γεντί Κουλές..."

 Δισέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" για τους σκελετούς των Συκεών 


Υπό τον τίτλο «Αναστενάζει ξανά ο Γεντί Κουλές», η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής 30 Μαρτίου 2025 δημοσιεύει στις σελίδες 38 και 39 εκτενές δισέλιδο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ματίνας Ηρειώτου που αναφέρεται στους 33 σκελετούς εκτελεσμένων πίσω από τις διαβόητες φυλακές Επταπυργίου, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονταν οι εκτελέσεις την περίοδο του Εμφυλίου πολέμου αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται   για την εξέταση των οστών προκειμένου να εντοπιστεί η ταυτότητά τους και να βρεθούν συγγενείς τους ώστε μετά από περίπου 80 χρόνια να μπορέσουν να ενταφιαστούν κανονικά.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά «η αποκάλυψη του κρυμμένου μυστικού της Θεσσαλονίκης, φέρνει στο φως και λεπτομέρειες από την αγριότητα που συνόδευε τις εκτελέσεις, βάσει των αποφάσεων του Έκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης». Παραθέτοντας δηλώσεις του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη ότι το γυναικείο παπούτσι που βρέθηκε στους ομαδικούς τάφους, είναι το μόνο αντικείμενο που εντοπίστηκε και δηλώνει το φύλο του θύματος. Και όπως λέει ο δήμαρχος: «Δεν βρέθηκαν υπολείμματα ρούχων, αφού πολλούς τους πετούσαν στους πρόχειρους λάκκους γυμνούς, αφαιρώντας τους έτσι και την αξιοπρέπεια μετά θάνατον.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην πολύχρονη έρευνα για το Επταπύργιο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου, καρπός της οποίας υπήρξε η έκδοση του βιβλίου του «Γεντί Κουλέ, η Βαστίλη της Θεσσαλονίκης» που κυκλοφορεί από προχθές από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ. Ο οποίος για να καταδείξει την απάνθρωπη άρνηση των αρχών εκείνης της εποχής να παραδώσουν στους συγγενείς τους τα οστά των 400 περίπου εκτελεσμένων των φυλακών Επταπυργίου, αναφέρει την περίπτωση του 23χρονου Νίκου Νικηφορίδη, η σορός του οποίου πετάχτηκε σε λάκκο, μαζί με άλλων έξι που εκτελέστηκαν μαζί στις 5 Μαρτίου 1951. Όταν η μάνα του παλικαριού ζήτησε με επιστολή της προς τη βασίλισσα Φρειδερίκη να της επιτραπεί να μεταφέρει τα οστά του παιδιού της στο Παγκράτι που ήταν ο τόπος καταγωγής, άρχισε μία διελκυστίνδα παραπομπών: Το παλάτι έστειλε το αίτημα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αυτό το διαβίβασε στο Γ’  Σώμα Στρατού, που το παρέπεμψε στην 87η Στρατιωτική Διοίκηση, για να δοθεί τελικά η απάντηση από τον διοικητή της στρατιωτικής φυλακής Επταπυργίου Παντελή Κιντζονίδη ότι καθώς θάφτηκε ο Νικηφορίδης μαζί με άλλους σε ομαδικό τάφο, δεν μπορεί να βρεθεί εκ των υστέρων η ταυτότητα των νεκρών.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.