Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Επεισόδια έξω από τη Βουλή, όπου ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο

Επεισόδια σημειώνονται και σήμερα στα σημεία συγκέντρωσης των αγανακτισμένων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ενταση και περιορισμένη χρήση χημικών υπήρξε στο μπλόκο των διαδηλωτών έξω από το σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός». Ένα άτομο αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Οπως έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ, όλα άρχισαν όταν περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Βασ.Σοφίας, στο ύψος του Ευαγγελισμού, αρνούμενοι να απομακρυνθούν, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Στόχος τους ήταν να εμποδιστεί η πρόσβαση των βουλευτών στη Βουλή για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση χημικών, παρ' όλα αυτά στο σημείο παραμένουν ακόμα αρκετά άτομα.
Σημειώνεται ότι από νωρίς η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στο Σύνταγμα, με σκοπό να διευκολύνει τη διέλευση των αυτοκινήτων των βουλευτών προς τη Βουλή.
Ένταση δημιουργήθηκε γύρω στις δέκα το πρωί και στη λεωφόρο Βασ.Κωνσταντίνου, στο ύψος του Καλλιμάρμαρου, όταν κι εκεί περίπου 100 διαδηλωτές επιχείρησαν να κλείσουν τη δίοδο προς τη Βουλή. Στις φλόγες τυλίχθηκαν κάδοι απορριμμάτων, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και τελικά οι διαδηλωτές υποχώρησαν προς της Βασ. Όλγας.
Με στόχο την περικύκλωση της Βουλής δεκάδες πολίτες από όλη τη χώρα συρρέουν από νωρίς το πρωί στα κύρια μπλόκα των «αγανακτισμένων», στο σταθμό του Μετρό «Ευαγγελισμός», στο Καλλιμάρμαρο και την πλατεία Συντάγματος εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου στις 14:00.
Στις 10:00, άρχισε η προγραμματισμένη νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ενώ στις 19:00 θα γίνει η συγκέντρωση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Οι διαδηλωτές που έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος συζητούσαν για τη σημερινή μεγάλη -όπως προμηνύεται- συγκέντρωση και για το πως θα κατευθύνουν τον κόσμο που θα συμμετάσχει. Την ίδια ώρα, στους γύρω δρόμους ειδικά συνεργεία του δήμου καθάριζαν την περιοχή που θυμίζει εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου μετά τα χθεσινά εκτεταμένα επεισόδια.
Τα έκτροπα άρχισαν χθες γύρω στις δύο μετά το μεσημέρι όταν ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να εκσφενδονίζει πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, ενώ οι κουκουλοφόροι έσπαζαν τα μάρμαρα της πλατείας για να επιτεθούν στα ΜΑΤ.
Η χρήση των χημικών σταδιακά γενικεύθηκε και μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος είχε μετατραπεί σε θάλαμο αερίων. Τα δακρυγόνα και οι έφοδοι των ανδρών των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών συνεχίστηκαν μέχρι τις 17:00 και προς στιγμή οι «αγανακτισμένοι» αποκλείστηκαν μέσα στην πλατεία περικυκλωμένοι από αστυνομικές δυνάμεις. Ωστόσο, σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα, οι διαδηλωτές κατάφεραν να απωθήσουν τους αστυνομικούς προς το πεζοδρόμιο της Βουλής, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια, λίγο μετά τις έξι, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και η συναυλία συμπαράστασης προς τους «αγανακτισμένους» (στιγμιότυπο στη φωτογραφία).
Επεισόδια σημειώθηκαν και τη νύχτα, με αντεγκλήσεις μεταξύ ομάδας συγκεντρωμένων και αστυνομικών μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Φωτιές και οδοφράγματα στήθηκαν στη συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων, ενώ σε εξέλιξη ήταν πετροπόλεμος και καταστροφές στην οδό Σταδίου και κεντρικά ξενοδοχεία. Η Αστυνομία προχώρησε και πάλι σε χρήση χημικών και βομβίδων κρότου κάμψης. Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, έως τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, είχαν γίνει 22 προσαγωγές, 15 συλλήψεις και είχαν τραυματιστεί 38 αστυνομικοί.
Σήμερα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν ήδη παραταχθεί στον περιβάλλοντα χώρο του κοινοβουλίου, ενώ στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος των ανθοπωλείων, έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης της ΕΛ.ΑΣ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.