Μειωμένος ο αριθμός των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη
Ένα ανησυχητικό φαινόμενο των απεργιακών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, ήταν η σχετικά μειωμένη με προηγούμενες απεργίες συμμετοχή των πολιτών, παρά τους πολύ σοβαρούς λόγους της απεργίας. Και παρά το γεγονός ότι μετείχαν χιλιάδες απεργοί, ο όγκος των συγκεντρωμένων ήταν σχετικά μικρότερος τόσο των προηγούμενων κινητοποιήσεων, όσο και των προσδοκιών που υπήρχαν, λόγω του γεγονότος ότι αφορούσε τις απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηλεκτρονικής έκδοσης του "Αγγελιοφόρου", ο αριθμός των διαδηλωτών άγγιζε περίπου τις 5.000, ενώ περί τις 2.000 ήταν όσοι βρέθηκαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Η μειωμένη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις δεν πέρασε απαρατήρητη, και αποτελούσε αντικείμενο σχολιασμών και αναλύσεων στα περισσότερα «πηγαδάκια» κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έξω από Εργατικό Κέντρο. «Πως είναι δυνατόν με τόσα μέτρα και με όλα όσα γίνονται στη χώρα να είμαστε τόσο λίγοι εδώ πέρα;» αναρωτιόντουσαν οι περισσότεροι, για να λάβουν τις ίδιες απαντήσεις: «Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί» ή «οι πιο πολλοί πιστεύουν πως έτσι κι αλλιώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα». Μάλιστα, η περιορισμένη συμμετοχή αποτέλεσε αντικείμενο συνθήματος που ακούστηκε αρκετές φορές: «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, αύριο θα ψάχνετε συντάξεις κι εργασία», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Η πορεία πάντως, είχε ένταση και παλμό και κυριαρχούσαν συνθήματα κατά της Τρόικας, της κυβέρνησης και της οικονομικής της πολιτικής, καθώς και κατά του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μερικά εκ των οποίων ήταν άκρως… τολμηρά.
Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες άτομα, άρχισε, εξελίχτηκε και ολοκληρώθηκε χωρίς να συμβεί κανένα απολύτως επεισόδιο. Οι διαδηλωτές και οι συμμετέχοντες στην απεργία που προκήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου, στην οδό Φιλίππου και γύρω στο μεσημέρι ξεκίνησαν την πορεία τους στο κέντρο της πόλης, που ολοκληρώθηκε μπροστά στο κτίριο της γενικής γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, στην οδό Αγίου Δημητρίου. Εκεί οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν, αφού τοιχοκόλλησαν το ψήφισμά τους στην είσοδο του κτιρίου, μιας και δεν θέλησε κανείς να το παραλάβει.
Ογκώδη τα συλλαλητήρια στην Αθήνα
Αντίθετα με τη Θεσσαλονίκη, ογκώδεις ήταν οι 3 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες προς τη Βουλή, με τις οποίες απάντησαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές, μαθητές και απλοί πολίτες στα αβάσταχτα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης.
Για περισσότερο από μία ώρα η Σταδίου και η Πανεπιστημίου είχαν ξεχειλίσει από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, δημιουργώντας την μαζικότερη κινητοποίηση των τελευταίων μηνών. Αστυνομικοί και χημικά έφτασαν μέχρι το μετρό όπου η κατάσταση ήταν αποπνικτική και βίαιη, αφήνοντας πίσω της δύο τραυματίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.