Κυριακή 17 Μαρτίου 2024

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Βορεια Ελλάδα

Αποκριάτικες εκδηλώσεις διοργανώνονται σήμερα και αύριο όπως κάθε χρόνο σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα αλλά και για λίγο να ξεχάσουν τις σκοτούρες και τα προβλήματα. Και δεν είναι μόνο τα παραδοσιακά καρναβάλια της Ξάνθης, της Κοζάνης και της Νάουσας που προσελκύουν το ενδιαφέρον, καθώς, αποκριάτικες γιορτές θα πραγματοποιηθούν στην Επανομή και σε άλλες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

Το Επανομίτικο καρναβάλι:
Σήμερα 
Κυριακή 17 Μαρτίου στις 19:00 στο Νέο Πάρκο Επανομής θα ξεκινήσουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων και θα ακολουθήσουν τα άρματα. Η συγκέντρωση όλων των πληρωμάτων των αρμάτων θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 στο χώρο όπισθεν της Δημοτικής Αγοράς της ΕπανομήςΑποκριάτικα άρματα, γκρουπ καρναβαλιστών, πρωτότυπη, επίκαιρη και «πονηρή» θεματολογία, κοστούμια και περίτεχνες στολές, μουσική, χορός και εκπλήξεις περιμένουν τους επισκέπτες του Επανομίτικου Καρναβαλιού, 

Για την Καθαρά Δευτέρα, ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης έχει προγραμματίσει μουσικές εκδηλώσεις, για το πέταγμα του χαρταετού, που θα συνοδεύονται από παραδοσιακά έθιμα και νηστίσιμα εδέσματα στον Κέδρινο Λόφο, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας, στο Άλσος της Νέας Ελβετίας και στο χώρο του παλιού 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας.

Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, την Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, στο δημαρχείο Πανοράματος, οι μικροί δημότες και επισκέπτες θα μπορούν να διασκεδάσουν με εμψυχωτές και ξυλοπόδαρους, κλόουν, με θεατρικά παιχνίδια και με παντομίμα σε ένα ξέφρενο αποκριάτικο πάρτι.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα,
με τα «Κούλουμα 2016» να ξεκινούν από τις 11.00 το πρωί στο Πάρκο Γαλανού στο Πανόραμα. Υπό τους ήχους της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα προσφέρονται νόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για τα μικρά και τα… μεγαλύτερα παιδιά.

Στην Καλαμαριά, με τα παραδοσιακά Κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα ολοκληρώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Από τις 10:30 το πρωί στο χώρο θα μοιράζεται φασολάδα, λαγάνα και όλα τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία παραδοσιακής μουσικής, ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πετάξουν τον χαρταετό.
Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών: Σταθερός κάθε χρόνο στο ραντεβού του με την παράδοση που θέλει την Καθαρά Δευτέρα να γιορτάζεται με παρέα, νηστίσιμα εδέσματα, μουσική και χορό είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, στήνοντας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες ένα μεγάλο γλέντι.
Στο Σοχό, την Κυριακή εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την Καθαρά Δευτέρα παρασκευάζονται γλυκές πίτες και μοιράζονται στη γειτονιά.

Στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα
Στην Ξάνθη, η γιορτή θα ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή με τη μεγάλη παρέλαση και το «Κάψιμο του Τζάρου» στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.
Την Καθαρά Δευτέρα, θα αναβιώσουν οι Μουντζούρηδες στον Πολύσιτο Ξάνθης, ο Θρακιώτικος Γάμος στον οικισμό Μυρωδάτο και η Καμήλα στη Σταυρούπολη.
Στην Κομοτηνή, την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ο δήμος προγραμματίζει το πέταγμα του χαρταετού στο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από δωρεάν φασολάδα, λαγάνα, χαλβά και άλλα εδέσματα.
Στην Καβάλα, διοργανώνεται το τριήμερο σειρά καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Την Καθαρά Δευτέρα, πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή στο πάρκο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Όλοι είναι προσκεκλημένοι να υποδεχτούν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής και να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, χορούς και τραγούδια.
Στη Νάουσα, οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, αναβιώνοντας και φέτος το δρώμενο. Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, τα μπουλούκια θα πάρουν την «άδεια» από το δήμαρχο, ενώ στις 5 το απόγευμα θα βγει το προσωπείο και ο χορός θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.
Την Καθαρά Δευτέρα θα ακολουθήσει η ελεύθερη πορεία των μπουλουκιών στην πόλη, ενώ τα Κούλουμα θα γιορταστούν στα Ανθέμια, στο Γιαννακοχώρι καθώς και στις περιοχές «Ρουντίνα» της Επισκοπής και «Ροδίνα» του Αγγελοχωρίου».
Στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας επιστρέφει και πάλι το καρναβάλι. Για σήμερα Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων.
Στη Χαλκιδική, καρναβαλικές εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν αποκριάτικες παρελάσεις και πέταγμα χαρταετών, θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο στον Πολύγυρο, στο Στρατώνι και στα Σήμαντρα.
Στην Κοζάνη, θα «ζωντανέψει» το έθιμο του Φανού, το οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Ακολουθούν φωτιές και σε άλλα 13 σημεία.
Στο δήμο Σερβίων - Βελβεντού, το Σάββατο, στις 8:30 το βράδυ, θα γίνει η μεγάλη γιορτή των Φανών, ενώ την Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, στα Σέρβια θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών. Θα απονεμηθούν βραβεία στους καλύτερους και θα ακολουθήσει το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Την Καθαρά Δευτέρα, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν χαρταετό στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων στη λίμνη Πολυφύτου, εκεί όπου ο δήμος θα προσφέρει λαγάνα, φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.
Στην Καστοριά, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες», και γύρω τους στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.