Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Ποιός ήταν ο πολιούχος της Επανομής άγιος Αργύριος


Από παλαιότερη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου
Αργυρίου στους δρόμους της γενέτειράς του Επανομής
 
Ποιος ήταν ο πολιούχος της Επανομής, ο άγιος Αργύριος, προς τιμή του οποίου γιορτάζονταν με λαμπρές εκδηλώσεις κάθε χρόνο τα «Αργύρια», εκτός από τα δύο τελευταία χρόνια λόγω κορωνοϊού; Επρόκειτο για έναν θαρραλέο νέο, έναν ήρωα με όλη τη σημασία της λέξης, που γεννήθηκε πριν 232 χρόνια στην Επανομή και με τη στάση του, τη θυσία του, δίδαξε προσήλωση στη χριστιανική πίστη αλλά και στην Ελευθερία.
Η βιογραφία του Αγίου Αργυρίου
Ο Άγιος Νεομάρτυρας Αργύριος, γεννήθηκε το 1788 στην Επανομή, από τον Αστέριο και τη Βασιλική, το γένος Ντουγιούδη. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Θεσσαλονίκη, όπου προσλήφθηκε από κάποιον ράπτη ως υπηρέτης.
Κατά τις ημέρες εκείνες κάποιος Χριστιανός από το Σοχό βρισκόταν κλεισμένος στη φυλακή του πασά της Θεσσαλονίκης, μη έχοντας να πληρώσει τα χρήματα που του ζητούσε ο πασάς, τον απειλούσε ότι θα τον κρεμάσει. Μπροστά στην απειλή του θανάτου ο φυλακισμένος αποφάσισε να αλλαξοπιστήσει. Το γεγονός αυτό χαροποίησε τους Τούρκους, οι οποίοι αμέσως τον έβγαλαν από την φυλακή και τον πήγαν σε ένα καφενείο με σκοπό να τον μυήσουν στη μουσουλμανική θρησκεία.
Ο Αργύριος, που είχε πληροφορηθεί το γεγονός, εισήλθε και αυτός στο καφενείο και άρχισε να τον  παρακινεί, για να επιστρέψει και πάλι στην Ορθόδοξη πίστη. Η στάση του αυτή προκάλεσε τόσο πολύ τους Γενίτσαρους, που όρμησαν επάνω του και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν, ενώ προσπάθησαν,  απειλώντας τον ότι θα τον σκοτώσουν, να τον αναγκάσουν να αλλαξοπιστήσει. Σαν βροντή ακούσθηκε η φωνή του Νεομάρτυρα: «Είμαι Χριστιανός και δεν αρνιέμαι την πίστη μου. Δόξα και τιμή μου ο Σταυρός του Χριστού. Επιθυμία μου είναι να αποθάνω για την πίστη και την αγάπη του Χριστού».

Ο ναός του Αγίου Αργυρίου στην Επανομή
Οι Τούρκοι τότε οδήγησαν τον Αργύριο στον κριτή, ενώπιον του οποίου προσπάθησαν και πάλι να τον μεταπείσουν μεταχειριζόμενοι πότε απειλές και πότε κολακείες και υποσχέσεις για δώρα και αξιώματα. Και όταν είδαν ότι οι προσπάθειές τους δεν είχαν αποτέλεσμα, ζήτησαν από τον κριτή να διατάξει την εκτέλεσή του. Αυτός, βλέποντας ότι ο Αργύριος δεν είχε διαπράξει κάποιο σοβαρό αδίκημα, προσπάθησε να κατευνάσει τους εξαγριωμένους Τούρκους και να τους πείσει πως δεν είναι δίκαιο να σκοτώσουν έναν αθώο άνθρωπο. Εκείνοι εξαγριώθηκαν και εναντίον του και έτσι ο κριτής διέταξε την διά απαγχονισμού θανάτωσή του.
Έτσι, σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών, το 1806 και ημέρα Παρασκευή, ο Άγιος Νεομάρτυρας Αργύριος οδηγήθηκε σε ένα τόπο λεγόμενο Καμπάν (σημερινό Καπάνι), στην κεντρική αγορά της πόλης, όπου και απαγχονίσθηκε, επισφραγίζοντας την ομολογία του στον Χριστό με τη θυσία του αίματός του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.