Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Δημοπρασία έργων τέχνης αφιερωμένη στην Επανάσταση 1821

Το μνημειώδες έργο του Αιμίλιου Προσαλέντη "Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο", λάδι σε καμβά 85×210 
Αφιερωμένη στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και την παλιγγενεσία, την Ανάσταση της Ελλάδος, είναι η εαρινή δημοπρασία του δημοπρατικού οίκου της Θεσσαλονίκης Hellenic Auctions, που θα πραγματοποιηθεί ζωντανά διαδικτυακά την Πέμπτη 27 Μαίου, με ώρα έναρξης 20:15 και όπου θα δημοπρατηθούν 106 έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων. Πρωτεύουσα θέση κατέχει το μεγαλειώδες μνημειακό ιστορικό έργο του Αιμίλιου Προσαλέντη "Η ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο" που θα βγει για πρώτη φορά σε δημοπρασία από τη δημιουργία του πριν από ένα και πλέον αιώνα.

Λύτρας Νικηφόρος (1832-1904) "Χτίζοντας τα ταμπούρια’"1886 Τέμπερα 47×34 εκ 

Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες μουσειακής αξίας έργο που αποτελεί σταθμό  στην Ιστορία του Έθνους και στην Ιστορία της Τέχνης. Μία κορυφαία αριστοτεχνική εικαστική αφήγηση του ιστορικού επεισοδίου που αφορά στην πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας, τη νύχτα της 6ης προς 7η Ιουνίου 1822. Αποτελεί μία από τις πιο επιδέξιες εικαστικές αποτυπώσεις του σημαντικού πολεμικού ναυτικού γεγονότος της Επανάστασης του 1821, κατά το οποίο ελληνικό πυρπολικό ανατίναξε τη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου που είχε καταστρέψει τη Χίο. Ένα αριστουργηματικό έργο του επτανήσιου Αιμίλιου Προσαλέντη, ενός εκ των κορυφαίων Eλλήνων ζωγράφων, γόνου της γνωστής οικογένειας καλλιτεχνών-ευγενών της Κέρκυρας.

                   Κόντογλου Φώτης (1895-1965) "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο γέρος του Μωριά και Ανδρέας
                    Μιαούλης ο νέος Θεμιστοκλής",  Αυγοτέμπερα σε ξύλο 30×27 εκ υπγρμ. περιγρμ. & χρνλγμ.
Ακολουθούν σπουδαία έργα, ένας θησαυρός τέχνης, μια σχεδόν ολοκληρωμένη αντιπροσωπευτική συλλογή της πορείας της νεότερης ελληνικής τέχνης των δύο περασμένων αιώνων. Μεταξύ των έργων του καταλόγου που θα δημοπρατηθούν περιλαμβάνονται αριστουργήματα των κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων σε τιμές σταθερά ρεαλιστικές, όπως π.χ έργα και των τριών "Λυτραίων", του πατέρα Νικηφόρου και των γιών του Νικόλαου και Περικλή Λύτρα. Επίσης, τρία πανέμορφα άγνωστα ως τα τώρα έργα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το συναρπαστικό "τραπέζι με φρούτα" του Παρθένη, καθώς και το υπέροχο έργο του Τσαρούχη "Δύο φίλοι".

                                            Κοντόπουλος Αλέκος (1904-1975) "1821-Η Ανάστασις της Ελλάδος" 

Ο Μαλέας και ο Παπαλουκάς εκπροσωπούνται από δύο πολύ σπουδαία έργα ο καθένας, ο Μιχάλης Οικονόμου με το  "σπίτι με τέντα στην ακρογιαλιά", ο Γαλάνης με ένα σπάνιο λάδι σε καμβά ενώ  ο Κεσσανλής με τα επιβλητικά του "Δένδρα" συνεχίζει να δικαιώνει όσους τον κατατάσσουν στους μεγάλους μας καλλιτέχνες.

Εξαιρετικά δείγματα υψηλής τέχνης θαυμάζει κανείς και στα έργα των Σπύρου Βασιλείου, Δημήτρη Γαλάνη, Σπυρόπουλου, ΘάνουΤσίγκου, Μυταρά, αλλά και των διεθνώς γνωστών Μπουζιάνη, Γαίτη και Γιάννη Κουνέλλη. Ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και σε δύο σημαντικά και σπάνια έργα, την "Διαδήλωση", του Παναγιώτη Γράββαλου και το "Τελευταίο Λιθογραφείον", ένα πολύ θαυμαστό έργο του Γρηγόρη Τουφεξιάν.

Ντορις (DORIS) Παπαγεωργίου (1896-1987) "Κανάρης και η φλεγόμενη ναυαρχίδα" 

Ο διευθυντής του δημοπρατικού οίκου  Hellenic Auctions, Θάνος Ευαγγελινός, σημειώνει στον κατάλογο της δημοπρασίας ότι η προσδοκία του είναι να υπάρξουν σύντομα οι ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες, προκειμένου να ξαναρχίσουν "ζωντανά" αυτές οι παρουσιάσεις έργων Ελλήνων δημιουργών. Καθώς, όπως παρατηρεί, "τίποτα, φυσικά, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ιερότητα και το δέος της φυσικής επαφής και εμπειρίας με ένα έργο τέχνης. Το χρώμα, η σύνθεση και η υφή ζωντανεύουν μπροστά σε ένα έργο, μοναδικά για τον καθένα. Αν και ο διαδικτυακός κόσμος προσφέρει πρακτικά και εμπορικά πλεονεκτήματα. Μπορεί να αυξήσει τα περιθώρια κέρδους στις πωλήσεις ή και στις μεταπωλήσεις, να επιτρέψει σε ένα παγκόσμιο κοινό να ‘βρίσκεται στην αίθουσα δημοπρασίας’ μαζί με όσους βρίσκονται εκεί μέσα ζωντανά, υποβάλλοντας προσφορές από το σπίτι και κυρίως αν το έργο έχει ελκυστική τιμή.  Παρ΄ όλα αυτά, η απώλεια της ζωντανής επαφής με το έργο δεν αντικαθίσταται αλλά μερικώς αναπληρώνεται".

Πληροφορίες και κατάλογος της δημοπρασίας στο  www.hellenicauctions.com,  Τηλ.+30 2310 227007 & 227799

"Η σύλληψη του Αθανάσιου Διάκου", Η αυθεντική χρωμολιθογραφία εκδόσεων ΑΠΕΡΓΗ 41×57 εκ


. Κογεβίνας Λυκούργος (1887-1940) "Αναφιώτικα" π.δ 1920 Υδατογραφία 


Αλταμούρας Ιωάννης (1852-1878) "Καράβια", 1878, Ακουαρέλλα 



Γύζης Νικόλαος (1842-1901) "Μάθημα χορού", Σχέδιο με κάρβουνο μολύβι & κιμωλία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.