Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες

Καθώς αυξάνονται ανησυχητικά οι ροές προσφύγων από τον Έβρο, δύο χώροι αλληλεγγύης και πολιτισμού, η "Ετεροτοπία" και η "Αlbatros" ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη τη συγκέντρωση ειδών άμεσης πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και πρωτίστως, τα μικρά παιδιά.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοί τους, υπάρχει άμεση και επείγουσα ανάγκη για κουβέρτες, sleeping bag, μαξιλάρια, σαμπουάν, αντικουνουπικά, απορρυπαντικά για το χέρι, γάλατα, τρόφιμα, είδη υγιεινής (πάνες, σερβιέτες κλπ), σεντόνια, υποστρώματα.
Τα είδη συγκεντρώνονται στην "Ετεροτοπία" (Πτολεμαίων 42 ) από τις 4μμ έως τις 9μμ και στο albatros (Πολυζωίδη 5 ) από τις 12 έως τις 6μμ
Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεσθε στην κυρία Μαρία Τοπαλίδου (6980478849).


Ανησυχία Βίτσα
Την ανησυχία του για τις συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές –προσφυγικές ροές στα νησιά και την τεράστια αύξηση των ροών στον Έβρο εξέφρασε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σημειώνοντας με νόημα πως οι είσοδοι παρουσιάζουν κατακόρυφη άνοδο το 2018 και μετά τη σύνοδο κορυφής στη Βάρνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, μόνον τον Απρίλιο υπήρξαν 2.168 νέοι είσοδοι, με τις περισσότερες εξ αυτών, που έφθασαν τις 1.180, να καταγράφονται στη Μυτιλήνη. Η πρωινή αναφορά που είχε, έκανε μάλιστα, λόγο για 206 εισόδους σήμερα στο συγκεκριμένο νησί.
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο σημειώθηκαν 7.594 είσοδοι με τον κ. Βίτσα να δηλώνει ανήσυχος για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο. «Με ανησυχεί, δεν με τρομάζει», είπε και για να δώσει μια τάξη μεγέθους είπε πως στο χρονικό διάστημα που στα νησιά έφθασαν 2.168 άτομα, στον Έβρο άγγιξαν τους 2700.


Ο πρόεδρος της Frontex 
Ο πρόεδρος της Frontex Φαμπρίς Λετζερί επεσήμανε μόλις προσθές πως οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι σημαντικά αυξημένες και εκτίμησε πως οι ροές θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα.
Τις τελευταίες τέσσερις με πέντε εβδομάδες, όπως σημείωσε ο Γάλλος επικεφαλής της Frontex, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της τάξης του 17%.
Όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild, υπάρχει σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία που καταφθάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία και από εκεί προωθούνται στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.