Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Συνένωση δυνάμεων στο δήμο Παύλου Μελά για τις εκλογές

Εννέα δημοτικοί σύμβουλοι εκ των οποίων και τρεις επικεφαλής παρατάξεων ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν μια νέα αυτοδιοικητική παράταξη στον δήμο Παύλου Μελά.

"Η ανάγκη συμπόρευσης και συνένωσης των προοδευτικών δυνάμεων στον Δήμο Παύλου Μελά, οδήγησε σε μία μεγάλη πολιτική και αυτοδιοικητική σύμπραξη. 9 δημοτικοί σύμβουλοι, εκ των οποίων 3 επικεφαλής παρατάξεων, που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και εκλέχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο με 4 διαφορετικές  παρατάξεις, με αναφορά στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, πήραν την πρωτοβουλία και απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά για τη δημιουργία μιας ανοιχτής, δημοκρατικής, προοδευτικής συμμαχίας στο Δήμο Παύλου Μελά» αναφέρουν στο μήνυμά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι ( με αλφαβητική σειρά) Αβραμίδης Ιάκωβος, Μυρίδου Όλγα, Μοσχούλας Γιάννης, Ορφανίδου Ελένη , Παπαδόπουλος Αλέξης, Παυλίδης Νίκος , Σταμπουλής Τάσος , Στολτίδης Γιώργος , Φραγκοπούλου Σίσυ.
Μάλιστα οι δημοτικοί σύμβουλοι έδωσαν στη δημοσιότητα και το κείμενο των αρχών της νεοσύστατης παράταξης στο δήμο Παύλου Μελά

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΩΝ
«Όσοι υπογράφουμε το παρόν κείμενο αναγνωρίζουμε την ανάγκη δημιουργίας μιας Ανοιχτής, Πλατιάς, δημοκρατικής, προοδευτικής Δημοτικής Συμμαχίας στον Δήμο Παύλου Μελά. Η αναγκαιότητα αυτής της προοδευτικής συμμαχίας σήμερα φαντάζει μεγαλύτερη από ποτέ. Η μονόπλευρη παγκοσμιοποίηση χωρίς την αντίστοιχη θεσμική συμμετοχή των κοινωνιών στις αποφάσεις και στην διανομή του παγκόσμιου πλούτου, και παράλληλα ο οικονομικός ανταγωνισμός με νέους μεγάλους παίκτες στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι όπως η Κίνα, Ινδία, Ρωσία κλπ οδήγησαν σταθερά σε μεταφορά πλούτου από τα φτωχότερα στα πλουσιότερα κοινωνικά στρώματα, σε πολιτικές λιτότητας και σε φτωχοποίηση και συρρίκνωση του κράτους προνοίας παγκόσμια. Στη χώρα μας μάλιστα, με τις ιδιαίτερες διαχρονικές πολιτικές παθογένειες που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, η φτωχοποίηση ήταν βίαιη και μαζική.
Η συνεπακόλουθη ριζοσπαστικοποίηση αυτών των κοινωνικών στρωμάτων όμως, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό έγινε κυρίως στη βάση μιας εθνικιστικής και ακροδεξιάς ιδεολογίας που πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις για την δημοκρατία και τους θεσμούς. Μέσα σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό, έχοντας απέναντι έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό με εθνολαϊκιστικά στοιχεία από τη μια και μια λούμπεν ακροδεξιά από την άλλη, η συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί μια αδήρητη αναγκαιότητα, στην οποία με αυτή μας την προκήρυξη ανταποκρινόμαστε.
Είναι αλήθεια ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες θεσμό διοίκησης και τον δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος. Για τον λόγο αυτόν η Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι θεσμός δημοκρατίας, αποκέντρωσης, λαϊκής συμμετοχής και ανάπτυξης. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος και η ενίσχυση των διαδικασιών διαβούλευσης και συμμετοχής (δημοψηφίσματα, λαϊκές συνελεύσεις κλπ) ενδυναμώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δεν μας εμπνέει το Δημαρχοκεντρικό σύστημα που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια τόσο στον Δήμο μας όσο και συνολικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι αυτό θεωρούμε αναγκαία τη συζήτηση και τον πλουραλιστικό διάλογο με όλες τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που έχουν την ίδια αντίληψη.
Θέλουμε να ανοίξουμε μια δημόσια συζήτηση προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε, από κοινού με την τοπική κοινωνία, θέσεις για τα παρακάτω ζητήματα:
1)Αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών και της τοπικής κοινωνίας των ελεύθερων δημόσιων χώρων όπως τα πρώην στρατόπεδα. Η απόδοση του Παύλου Μελά είναι αναμφισβήτητα η δικαίωση μιας πολύχρονης διεκδίκησης της κοινωνίας των πολιτών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί με την απόδοση και του Καρατάσου. Η αξιοποίηση των χώρων αυτών θα αλλάξει άρδην το τοπίο στην περιοχή. Θα δημιουργήσει υπεραξία και θα αναδείξει αναπτυξιακές δυνατότητες για ολόκληρο τον Δήμο. Συζήτηση θα πρέπει να γίνει επίσης και για τις απαραίτητες αστικές αναπλάσεις που μπορεί να αφορούν πλατείες, παιδικές χαρές και εν γένει κοινόχρηστους χώρους.
2)Είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στον διαχωρισμό στην πηγή, την δημιουργία διακριτών ρευμάτων (μέταλλο, χαρτί, πλαστικό), η κομποστοποίηση των οργανικών και η ελαχιστοποίηση του υπολείμματος προς τελική απόθεση.
3)Ο Δήμος μας εντάσσεται στην περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου με πρωτοβουλία του Δήμου μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμισή της καθώς θα παρακολουθεί τις περιβαλλοντικές οχλήσεις, τις πηγές που τις δημιουργούν και που σε συνεργασία με περιβαλλοντικούς συλλόγους θα επεξεργάζεται και θα εισηγείται πολιτικές αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
4)Κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα είναι η κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη. Η δημιουργία και ανάπτυξη δομών-υπηρεσιών-δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των αστέγων, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, η ομαλή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η δημιουργία δικτύων και ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι θέματα που μια προοδευτική δημοτική αρχή οφείλει να τα έχει ψηλά στην ατζέντα της.
5)Μια προοδευτική δημοτική αρχή οφείλει να ενισχύσει τις υποδομές παιδείας, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού και να διασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ομάδων του πληθυσμού στις διάφορες υπηρεσίες χωρίς εξαιρέσεις.
6)Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελούν τα θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Στόχος η εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου δράσης για την απασχόληση σε συνεργασία με τους τοπικούς κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Η ανάδειξη της κοινωνικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην ανεργία των νέων, οι οποίοι είναι πιο δεκτικοί στην κοινωνική καινοτομία.
7)Τέλος η συζήτηση πρέπει να συμπεριλάβει τα θέματα διοίκησης και οικονομικών του δήμου. Ενότητες αυτής της θεματικής αποτελούν η στελέχωση του δήμου, η αναβάθμιση των συστημάτων διοίκησης και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών με ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη διεύρυνση πηγών χρηματοδότησης με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ευρωπαϊκών, περιφερειακών, εθνικών) τα δημοτικά τέλη, τη δημοτική περιουσία, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό.
Καλούμε λοιπόν όλες τις προοδευτικές, αυτοδιοικητικές δυνάμεις, παρατάξεις, Δημοτικούς και Διαμερισματικούς Συμβούλους καθώς και όλους τους προοδευτικούς πολίτες του δήμου μας σε έναν ουσιαστικό διάλογο επιδιώκοντας την σύγκλιση για τα παραπάνω ζητήματα με στόχο την συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος που θα αποτελέσει την βάση για την ίδρυση μιας δημοτικής παράταξης που θα διεκδικήσει την στήριξη του προοδευτικού Παύλου Μελά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές».
Πηγή: ThessNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.