Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Το θετικό αποτύπωμα της “Συμπολιτείας Θερμαϊκού”


του Σπύρου Κουζινόπουλου
Με τη λήξη, στις 31 Αυγούστου 2019 της θητείας του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού και την εγκατάσταση από 1ης Σεπτεμβρίου του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. και της νέας δημοτικής αρχής υπό τον κ. Γ.Τσαμασλή, ολοκληρώνεται ένας ολόκληρος κύκλος σκληρών αγώνων που έδωσε επί μία ολόκληρη πενταετία η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού".

Σκληρούς αγώνες τόσο εντός του δημοτικού συμβουλίου όσο και έξω από αυτό, κάτω από αντίξοες συνθήκες, αποκλεισμούς και προσπάθειες φίμωσής της από όσους ενοχλούνταν από τη φωνή της "Συμπολιτείας", τις προτάσεις, τις έρευνές της και την εποικοδομητική κριτική που ασκούσε. Δραστηριότητα η οποία αναγνωρίστηκε και εκτιμήθηκε όχι μόνο από τους δημότες του Θερμαϊκού αλλά και από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.
Αυτή τη δημοτική περίοδο 2014-2019, η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" με τους τρεις δημοτικούς της συμβούλους και τα υπόλοιπα στελέχη και μέλη της, παρέδωσε στο δημοτικό συμβούλιο μαθήματα ήθους, συνέπειας, αποφασιστικότητας. Με τις ασταμάτητες προσπάθειές της για τη βελτίωση της ζωής των συνδημοτών μας και την περιφρούρηση της δημοτικής περιουσίας.
Κάνοντας ένα σύντομο μικρό απολογισμό πρέπει να θυμίσουμε ότι η δημοτική μας παράταξη αυτά τα πέντε χρόνια αγωνίστηκε με σθένος, ασκώντας φορτικές πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για:
-Τη μείωση των ληστρικών δημοτικών τελών, των ακριβότερων σε όλη την Ελλάδα.
-Τη βελτίωση της καθαριότητας με την πλήρη δημοτικοποίηση της σχετικής υπηρεσίας και απομάκρυνση των εργολάβων.
-Την καλυτέρευση της απαράδεκτης σήμερα αστικής συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ, την ανακατασκευή των δρόμων-καρμανιόλα Θεσσαλονίκη-Περαία-Ν.Μηχανιώνα και Ν.Μηχανιώνα-Πλαγιάρι.
-Την απομάκρυνση των επικίνδυνων κεραιών κινητής τηλεφωνίας μακριά από σχολεία, γήπεδα και κατοικίες.
-Τη σωστή και προς όφελος των δημοτών αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αποτρέποντας το ξεπούλημα και τη δωρεάν εκχώρησή της.
-Τη βελτίωση της ύδρευσης και την απομάκρυνση των καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων από σημεία του δικτύου.
-Τη ριζική επίλυση του προβλήματος των κορεσμένων σήμερα κοιμητηρίων.
-Την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων με τη δημιουργία δημοτικής υπηρεσίας περίθαλψης των αδέσποτων.
-Την καλυτέρευση των αθλητικών χώρων, την αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών
κοινοτήτων, την επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας, την μετεγκατάσταση του οικισμού των Ρομά, την έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών κ.α.
Κοντά σε όλα αυτά, αξίζει να αναφερθούν οι επιτυχημένες ημερίδες που διοργάνωσε η "Συμπολιτεία" για τη ριζική αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος που προκύπτει από τη διάβρωση των ακτών, τη δημιουργία θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας, την αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου μετά τις πλημμύρες του 2016 αλλά και τους αγώνες της για την αποτροπή οικοπεδοποίησης του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και αξιοποίηση του κάμπινγκ Επανομής και τόσα άλλα.
Δυστυχώς, η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" με τις τόσες αγωνιστικές περγαμηνές, και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 19% που είχε λάβει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, δεν έγινε δυνατό να συμμετάσχει στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, λόγω κάποιων εσωτερικών αδυναμιών αλλά και αντιδεοντολογικών προσπαθειών υπονόμευσής της, για τις οποίες θα μιλήσουμε κάποια άλλη φορά.
Παρ' όλα αυτά, ο ωραίος αγώνας που έδωσε όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική μας παράταξη, δεν πρέπει να πάει στράφι, να σβήσει και να ξεχαστεί. Θα τον θυμίζουμε όσοι από εμάς θεωρούμε ότι επρόκειτο για μία τιτάνια προσπάθεια που απέβλεπε με ανιδιοτέλεια στο να βοηθήσει όσο μπορεί καλύτερα τους συνδημότες μας, μακριά από σκοπιμότητες, παρωπίδες και αποκλεισμούς. Και έστω χωρίς να συμμετέχουμε στο νέο δημοτικό συμβούλιο, θα είμαστε παρόντες στα δημοτικά δρώμενα, για να επαινούμε τις καλές προσπάθειες, να επισημαίνουμε λάθη και αδυναμίες, να βοηθάμε με τις υποδείξεις μας, να ασκούμε δημιουργική κριτική, προκειμένου να υπάρξει πορεία προς τα εμπρός και όχι νέα οπισθοδρόμηση στο κοινό μας σπίτι, το Δήμο Θερμαϊκού.
Έστω και υπό νέες συνθήκες, θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας ότι "η Συμπολιτεία ήρθε για να μείνει και θα μείνει". Δεδομένου ότι η παράταξή μας αποτέλεσε μια πολύτιμη κατάκτηση για τους δημότες του Θερμαϊκού αλλά επίσης και για το δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα της περιοχής μας. Και όλοι, ανεξαρτήτως κομματικής ή παραταξιακής τοποθέτησης, αναγνωρίζουν το θετικό αποτύπωμα που άφησε. Όλοι παραδέχονται τις αξίες που σηματοδότησε η δημοτική μας κίνηση, όπως το ήθος, την αξιοπρέπεια, τη μαχητικότητα στη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων των συνδημοτών μας.
Η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" αποτέλεσε πιστεύουμε μια πολύτιμη κατάκτηση για τους δημότες του Θερμαϊκού αλλά επίσης και για το δημοκρατικό και προοδευτικό κίνημα της περιοχής μας. Και όλοι πλέον, αναγνωρίζουν το θετικό αποτύπωμα που άφησε. Αυτή η παρακαταθήκη, αυτή η κατάκτηση, δεν πρόκειται ποτέ να απεμποληθεί.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ"
Ιδρυτική συνέλευση στο δημοτικό θέατρο Επανομής
Συγκέντρωση για αποτροπή τσιμεντοποίησης του κάμπινγγκ Αγίας Τριάδας

Ημερίδα για τη διάβρωση των ακτών
Ημερίδα της "Συμπολιτείας" για τη Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.