Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Η εγκατάσταση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στην Περαία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την παραχώρηση, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), της έκτασης γης, εμβαδού 760 στρεμμάτων, στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς "Thess Intec", όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΑΖΚ ΑΕ, Κυριάκος Λουφάκης.

"Μετά τις εγκρίσεις και του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου για την παραχώρηση της γης, απομένουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις" πρόσθεσε ο δρ. Λουφάκης, με αφορμή την προσεχή ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό το τριώροφο κτήριο, επί τη οδού Φιλικής Εταιρείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έχει μετεγκατασταθεί η ΑΖΚ.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), επισημαίνει: «υλοποιώντας τον σχεδιασμό που εκπονήθηκε από την πρώτη στιγμή που ο κ. Θεόδωρος Καράογλου ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες που απομένουν ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό το τριώροφο "γυάλινο" κτήριο, όπου έχει μετεγκατασταθεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, επί της οδού Φιλικής Εταιρείας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κίνηση, η οποία σηματοδοτεί τη μετάβαση της ΑΖΚ στη νέα εποχή, αφού με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται στην "καρδιά" της πόλης μια "θερμοκοιτίδα" καινοτομίας και ανάπτυξης. Επίσης πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα προς την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τη λειτουργία του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς, "Thess Intec", στην περιοχή της Περαίας».
Ο κ. Καράογλου επισκέφθηκε τα νέα γραφεία της ΑΖΚ και ξεναγήθηκε στους χώρους από τον δρα Λουφάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πρόοδο της μεταφοράς των υπηρεσιών στα νέα γραφεία. Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) επισήμανε: "Τηρούμε με συνέπεια την προεκλογική δέσμευση της ανάπτυξης για όλους. Με τη μεταφορά των υπηρεσιών της στις νέες εγκαταστάσεις, η ΑΖΚ ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Παράλληλα ενισχύουμε την προσπάθειά μας να κρατήσουμε την ευρηματικότητα, κυρίως των νέων ανθρώπων, στη Βόρεια Ελλάδα, προχωρώντας στην υλοποίηση των στόχων μας με γοργούς ρυθμούς.
Υπενθυμίζεται, ότι παρουσιάζοντας στοιχεία μελέτης για το «Thess INTEC»,  ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, γνωστοποίησε, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2019, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει να έχει εξευρεθεί και η χρηματοδότηση για την κατασκευή του πάρκου, το οποίο σε πρώτη φάση θα απορροφήσει επενδύσεις της τάξης των 58 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ). Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το πάρκο προβλέπεται να απορροφήσει ιδιωτικές επενδύσεις 338 εκατ. ευρώ στη δεκαετία και 1,5 δισ. ευρώ στην εικοσαετία, αλλά και ότι αναμένεται να δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων 1.300 θα είναι ερευνητών) και να προστεθεί 6% στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης και 2% στο ΑΕΠ της χώρας. Σε βάθος χρόνου, πρόσθεσε, το «Thess INTEC», για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εγκατάστασης  70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικά εργαστήρια θα αποδίδει ετησίως 180 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ και φόρους στο δημόσιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.