Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. Θερμαϊκού η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου

Με συντριπτική πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού αποφάσισε τη συμμετοχή του Δήμου Θερμαϊκού στο μετοχικό κεφάλαιο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess-INTEC A.E.» με έδρα τον Δήμο Θερμαϊκού και το διακριτικό τίτλο «ΕΑΝΕΠ Thess-INTEC», κύριος σκοπός της οποίας θα είναι η ανάπτυξη και η διαχείριση του Διεθνούς Τεχνολογικού Κέντρου Thess-INTEC. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο για τη σύσταση της εταιρείας προσδιορίζεται στο ποσό των 200.000€ με συμμετοχή του Δήμου σε ποσοστό 10 %, ήτοι ποσό 20.000€.

Το επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε σε τρία (3) χρόνια από σήμερα χιλιάδες εργαζόμενοι να περνούν την πύλη του ThessINTEC, παρουσιάστηκε παρουσία του Υφυπουργού αρμόδιου για τα θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Θόδωρου Καράογλου, και του Προέδρου του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης Α.Ε., Νίκου Ευθυμιάδη.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, «εδώ θα χτυπά η καρδιά της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ η ανάπλαση και αναβάθμιση μιας ανενεργής περιοχής όπως αυτή, θα συμπαρασύρει θετικά και το Δήμο Θερμαϊκού». Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμιάδης αναφέρθηκε στην «επιβεβλημένη, πλέον, συνεργασία της ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα με σκοπό την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών από τους επιστήμονες των ελληνικών πανεπιστημίων».
Οι διαδικασίες επιταχύνονται και με την παραχώρηση χρήσης ισόγειου καταστήματος ιδιοκτησίας του Δήμου Θερμαϊκού στην ειδικού σκοπού υπό σύσταση εταιρεία με μέγιστη διάρκεια 5 ετών. Οι φορείς και οι επιχειρήσεις που καλούνται να συμμετάσχουν στην ίδρυση της ΕΑΝΕΠ Thess-INTEC είναι στο 58% από τον ιδιωτικό τομέα και στο 42% από τον δημόσιο τομέα.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, αναφέρθηκε στην  αναβάθμιση της υφιστάμενης περιοχής με την ολοκλήρωση του έργου, δεδομένου ότι το μεγάλο Τεχνολογικό Πάρκο 4 ης Γενιάς, Thess Intec που θα είναι αποκλειστικά και μόνο ελληνικών συμφερόντων, αναμένεται ν’ απορροφήσει επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ και να απασχολήσει 7.000 άτομα σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Καταψήφισε η "Λαϊκή Συσπείρωση"
Η επικεφαλής της "Λαϊκή Συσπείρωση", Ντίνα Μώραλη που ήταν η μόνη αρνητική ψήφος στο σχέδιο, αιτιολογώντας την αρνητική της ψήφο για την παραχώρηση των 760 στρεμμάτων και τη συμμετοχή του Δήμου Θερμαϊκού στη μετοχική σύνθεση της υπό σύσταση εταιρίας ΕΑΝΕΠ ThessIntec ανέφερε την αντίθεση της παράταξής της και του ΚΚΕ στην εμπλοκή της Τοπικής Διοίκησης σε επιχειρηματικά σχέδια με ανώνυμες εταιρίες. Δεδομένου ότι, όπως είπε, διαχρονικά αυτή η εμπλοκή έχει ως αποτέλεσμα την βαθύτερη προσαρμογή της λειτουργίας των Δήμων στις απαιτήσεις επιχειρηματικών ομίλων και στη μετατροπή τους σε τροχονόμους μεγάλων συμφερόντων χωρίς κάποιο όφελος για τους δημότες. Δήλωσε δε πως είναι προκλητικό να μπαίνει ο Δήμος και τα πανεπιστήμια της περιοχής ως «βιτρίνα» σε ένα εταιρικό σχήμα στο οποίο τον αποφασιστικό λόγο θα τον έχει ο ΣΒΕ, ο ΣΕΒΕ και μεγάλες επιχειρήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.