Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

"Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση" απόψε στη Νέα Κρήνη

Την εξαιρετική ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη "Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση", με πρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Θανάση Βέγγο, θα παρουσιάσει ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κρήνης "Μπουμπουλίνα", σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020, στις 9:30 το βράδυ στην πλατεία Αγίου Γεωργίου της Ν.Κρήνης, έξω από τα γραφεία του συλλόγου.

Πρόκειται για μία ταινία για τον αγώνα του ανθρώπου να επιβιώσει (ειδικά στις απάνθρωπες συνθήκες του πολέμου) παλεύοντας με την πείνα και το φόβο. Μια δραματική σάτιρα με τραγικές στιγμές. Η ταινία καταχειροκροτήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1971, ο Θανάσης Βέγγος ανακηρύχθηκε το πρόσωπο του Φεστιβάλ και μετά το τέλος της προβολής ενθουσιασμένοι θαυμαστές του τον σήκωσαν στα χέρια θριαμβευτικά και τον περιέφεραν έξω απο το Φεστιβάλ. Τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (Καλλιτεχνικής ταινίας, Σεναρίου και Α Ανδρικού ρόλου)
Η ταινία διαδραματίζεται στην περίοδο της Κατοχής. Ο Θανάσης είναι ένας εργάτης εργοστασίου, ο οποίος κοιτάει μόνο την δουλειά του και το πως θα εξοικονομήσει λίγο φαγητό. Αντίθετα η αδελφή του Φρόσω βοηθάει όσο μπορεί την αντίσταση κατά των Γερμανών. Ο Θανάσης θα βρεθεί στο δικαστήριο υπερασπιζόμενος τον ταβερνιάρη της γειτονιάς Θόδωρο. Θα καταδικαστεί όμως ο ίδιος για ψευδορκία, σε είκοσι ημέρες φυλάκιση και θα βρεθεί στο ίδιο κελί με πατριώτες αντιστασιακούς. Ανάμεσά τους είναι και ο γνωστός Ιβάν. Ολοι μαζί αποφασίζουν και δραπετεύουν πλην του Θανάση, που μένει μόνος στο κελί. Οταν ο διοικητής ζητάει τον Ιβάν για ανάκριση, ο υπεύθυνος της φυλακής, έντρομος διαπιστώνει την απόδραση και στην θέση του Ιβάν παρουσιάζει τον Θανάση...
Αυτή η δικαίως πολυβραβευμένη ταινία του Κατσουρίδη, αναφέρεται σ'ένα εργατάκο της κατοχής που μπλέκεται άθελά του στις δραστηριότητες μιας απελευθερωτικής τότε οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.