Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Διαμαρτυρία για την παραχώρηση της καθαριότητας Δήμου Θερμαϊκού σε εργολάβους

Την έντονη αντίδρασή της για την παραχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού στα χέρια εργολάβων, ουσιαστικά για 4 χρόνια, διατυπώνει η δημοτική παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση Θερμαϊκού", και  καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση  δημοτικών δομών και υπηρεσιών στο όνομα της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής
"Οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική διοίκηση που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ήταν αυτές που οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών και στην ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Και όλες αυτές οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται , χωρίς συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων και με δημιουργία τεχνικών πλειοψηφιών.
Συγκεκριμένα, το θέμα της εκ νέου παραχώρησης της καθαριότητας σε εργολάβο, σύμφωνα με νόμο της ΝΔ, δεν χρειάστηκε να περάσει από το ΔΣ, αρκούσε η ψήφισή του από την ΟΕ (Οικονομική Επιτροπή), όπου δεν συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις και η πλειοψηφία της διοίκησης είναι δοσμένη από τον νόμο. Έτσι, εκτός των άλλων, απαξιώνεται και η λειτουργία και οι αποφάσεις των ΔΣ.
Πειθαρχημένες δημοτικές αρχές αλλά και παρατάξεις και από το χώρο της λεγόμενης αντιπολίτευσης, προχωρούν χρόνια τώρα σε εκποιήσεις, παραχωρήσεις και εμπορευματοποιήσεις δημοτικών δομών και υπηρεσιών στο όνομα της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων, κόντρα στο όφελος των μεγάλων λαϊκών συμφερόντων.
Σε συνέχεια λοιπόν από το 2013 -τότε που το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα απέτρεψε το διαγωνισμό- η σημερινή δημοτική αρχή προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, αυτή τη φορά επεκτείνοντας την, με διάρκεια ουσιαστικά 4 χρόνια. Τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής δεν πείθουν…
 για ένα δήμο καθαρό. Μα και τώρα που έχουμε ιδιώτη, με απόφαση της προηγούμενης διοίκησης, ο δήμος μας είναι καθαρός;
 έλλειψη μέσων και στόλου, μα έχουμε ήδη 5 νέα απορριμματοφόρα από την προηγούμενη διοίκηση και 7.000.000 ευρώ που έχει στο συρτάρι των ανταποδοτικών τελών και βγήκαν από το άγριο χαράτσωμα των δημοτών. Γιατί δεν τα ξαναγυρίζει στους ίδιους με την αγορά εξοπλισμού που θα κάνει το δήμο πλουσιότερο, ικανότερο και έτοιμο σε όλες τις συνθήκες, και τα δίνει στον οποιοδήποτε εργολάβο να αυγατίσει τα κέρδη του;
 έλλειψη προσωπικού, μα χρέος των δημοτικών αρχών δεν είναι η άσκηση πίεσης προς την κεντρική διοίκηση για την κάλυψη των αναγκών των δήμων τους; Γιατί οι δήμοι και οι δημόσιες υπηρεσίες συνολικότερα δεν επανδρώνονται με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, με ενίσχυση της χρηματοδότησης τους;
Η αποψίλωση και η απαξίωση των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών δεν είναι τυχαία, αποτελεί έναν εξελικτικό μηχανισμό που στόχο έχει να χρυσώσει στα μάτια των εργαζόμενων την επιλογή της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης τους και να έρθει ως σωτήρια για την απόδοση και αποτελεσματικότητά τους. Η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης δεν είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντός της για τη κάλυψη μιας ιδιαίτερα απαιτητικής ανάγκης αλλά πολιτική επιλογή στα χνάρια της διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών.
Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι πιστεύουν ότι στα αντιλαϊκά τους σχέδια δεν θα βρουν εμπόδια. Οι εργαζόμενοι στον τόπο μας έχουν πείρα, και δεν θα βλέπουν με ανοχή την περιουσία του δήμου τους να χωρίζεται σε κομμάτια και να ξεπουλιέται. Ήδη η πρώτη απάντηση δόθηκε με το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι του δήμου με τα σωματεία τους, την Παρασκευή 17/7 με την κινητοποίησή τους, ημέρα που συνεδρίαζε η Οικονομική Επιτροπή.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της περιοχής μας τους αυτοαπασχολούμενους , τους αγρότες τους εργαζόμενους να καταδικάσει την προσπάθεια της διοίκησης, που στηρίζεται στην κυβερνητική πολιτική, και όσες άλλες ακολουθήσουν στην ίδια κατεύθυνση, μετατρέποντας το δήμο μας σε επιχείρηση, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τις υπηρεσίες σε εμπόρευμα που θα πουλάν το προϊόν τους, το οποίο οι δημότες θα το αγοράζουν βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η απάντησή τους θα είναι οργανωμένη και συνεπής απέναντι σε αυτό που δικαιούνται και σε αυτό που τους ανήκει. Από αυτήν την υπεράσπιση δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.