Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Απαράδεκτη η ΣΜΠΕ για τη Μαρίνα της Καλαμαριάς

Την έντονη αντίθεσή της με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Μαρίνα Καλαμαριάς εκφράζει με σχετική ανακοίνωση η περιφερειακή παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" με επικεφαλής τον Χρήστο Γιαννούλη. Όπως καταγγέλει, η μελέτη δεν πρόκειται για σχεδιασμό αλλά για παραχώρηση ενός παραλιακού φιλέτου της πόλης για τη δημιουργία μιας νέας προνομιακής συνοικίας με κυρίαρχο ξενοδοχειακό χαρακτήρα.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με το παρόν σχέδιο, θα αλλοιωθεί ανεπίστρεπτα η εικόνα και η ταυτότητα του τοπίου, ενώ δεν θα κερδίσει τίποτα η κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση και το περιβάλλον, ενώ εξηγούν τους λόγους για τους οποίους καταψήφισαν την μελέτη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης "Κοιτάμε Μπροστά":
Καταψήφισαν ως απαράδεκτη τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Μαρίνα Καλαμαριάς, που συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης (24.6.20), οι εκπρόσωποι της παράταξής μας Ανατολή Αγαθαγγελίδου και Γιώργος Ζέρβας, καθώς αφενός δεν πρόκειται για σχεδιασμό Μαρίνας, αλλά παραχώρηση ενός παραλιακού «φιλέτου» της πόλης για τη δημιουργία μιας νέας προνομιακής συνοικίας με κυρίαρχο ξενοδοχειακό χαρακτήρα και αφετέρου επειδή οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα επιδεινώσουν τη σημερινή κατάσταση. Όσον αφορά την πολιτική τοποθέτηση της παράταξης, ασκήθηκε κριτική στην επιλογή της ιδιωτικής πολεοδόμησης, ενώ υποστηρίχθηκε ότι ο Δήμος Καλαμαριάς έχασε μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπλαση και την αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος των δημοτών και όλων των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
Υπενθυμίζεται ότι από το 1993 μέχρι σήμερα, τοπικά κινήματα, σύλλογοι και δημοτικές παρατάξεις αντιδρούσαν στο ξεπούλημα της Μαρίνας και από το 2012 και μετά στη μεταφορά της στο ΤΑΙΠΕΔ. Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν μεγάλοι αγώνες για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλίας και για την παραχώρηση της Μαρίνας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων, καθώς διαθέτει 242 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, αλλά είναι και ένα από τα ομορφότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, με ανεμπόδιστη θέα και ελεύθερη περιοχή για περίπατο.
Η μελέτη που ήλθε στη Μητροπολιτική Επιτροπή για γωνομοδότηση προβλέπει σημαντική μείωση του δημόσιου χώρου, δραματική μείωση του προσβάσιμου χώρου προς τη θάλασσα, επιχωματώσεις, περιφράξεις, ξενοδοχεία, κατοικίες (κτήρια ύψους έως και 10 μέτρα), χώρους εστίασης, καταστήματα, αποθήκες, γραφεία κλπ. Ουσιαστικά προτείνει τη δημιουργία μιας νέας συνοικίας! Όχι μόνο δεν εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου, αλλά αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και αποσπασματικά, ως προνομιακή ιδιωτική περιοχή. Ο αιγιαλός, η υδρόβια ζωή, ο ναυταθλητισμός, η αναψυχή, δεν λαμβάνονται υπόψη στον τελικό σχεδιασμό.  Δεν αναφέρονται ξεκάθαρα, οι νέες χρήσεις που εισάγονται στην περιοχή, αλλά ούτε και οι οικονομικές ωφέλειες που θα προκύψουν από αυτές τις χρήσεις. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την φιλοξενία-ελλιμενισμό των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής, μέχρι να επιτευχθεί η κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου, 700m νοτίως της Μαρίνας, στον χώρο που έχει χωροθετηθεί.
Η Μαρίνα της Καλαμαριάς εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ελεύθερο χώρο δημιουργίας και ψυχαγωγίας. Εντός αυτής, εμβληματικά κτήρια, όπως το Remezzo, το οποίο για δεκαετίες φιλοξένησε το Συμβούλιο Νεολαίας και πλήθος πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, και η «Προποντίδα», έδρα πολιτιστικών συλλόγων και χώρος εκδηλώσεων του ΙΑΠΕ, θα πρέπει να διατηρήσουν τις χρήσεις τους και να παραχωρηθούν εκ νέου στον Δήμο Καλαμαριάς.  Το ίδιο ισχύει και για τη γειτνιάζουσα πλαζ Αρετσούς, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί ήπια, σεβόμενη τα φυσικά της χαρακτηριστικά. Στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου, οφείλει να δεσμευτεί το ΤΑΙΠΕΔ (ως καθολικός διάδοχος της ΕΤΑ) να αποσύρει την αίτηση ακυρώσεως της ΕΤΑ στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης για τα πρανή και τον δασικό χαρακτήρα αυτών, όπως εδώ και χρόνια έχουν αποδοθεί (2003).
Η γνωμοδοτούσα υπηρεσία της Περιφέρειας, αν και εισηγήθηκε θετική γνωμοδότηση, πρότεινε μια σειρά σημαντικών μέτρων, με το σύνολο των οποίων συμφωνούμε Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ άλλων προτείνει:
1. Στις προτεινόμενες χρήσεις γης της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας να μην περιλαμβάνονται α) ξενοδοχεία, ξενώνες κλπ και β) κατοικία προς μίσθωση, δεδομένου της μικρής διαθέσιμης έκτασης της Μαρίνας και της άμεσης γειτνίασής της με τον αστικό ιστό του Δήμου Καλαμαριάς.
2. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κτιριακών υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου και γενικότερα διαμόρφωσης της χερσαίας ζώνης, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη του τα ευρύτερα και τοπικά χαρακτηριστικά του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς και να παράγει ένα υψηλής ποιότητας και αισθητικής περιβάλλον.
Και ο Δήμος Καλαμαριάς κατέληξε να προτείνει μείωση του συντελεστή δόμησης και κάλυψης σε 0,1, γιατί διαφορετικά, όπως αναφέρει, «οδηγούμαστε σε μία καταφανή αλλοίωση της παραλιακής ζώνης, που μετατρέπει την Μαρίνα της Καλαμαριάς σε δελεαστικό …οικόπεδο προς τέρψη των απανταχού εργολάβων».
Για την παράταξή μας, η πρόβλεψη ξενοδοχείων, ξενώνων και κατοικιών προς μίσθωση ήταν σημαντικός λόγος για να καταψηφίσουμε, καθώς όλες αυτές οι εμπορευματικές υποδομές θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα της περιοχής, θα αυξήσουν τις εντάσεις χρήσης του, ακυρώνοντας πολλές από τις σημερινές της λειτουργίες αναψυχής και θα την αποκόψουν από τις συνολικότερες παρεμβάσεις ενοποίησης του παραλιακού μετώπου. Παραβλέποντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, ο δημόσιος χαρακτήρας της οποίας εξασφαλίστηκε από πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, πιστεύουμε ότι μια περιοχή «φιλέτο» της Θεσσαλονίκης παραχωρείται για βαριά δόμηση και κάλυψη με μπετόν και καθορίζεται τελειωτικά η χρήση της. Δεν θα είχαμε αντίρρηση για μια συμπληρωματικού τύπου δόμηση, η οποία θα είχε ως αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση της λειτουργίας μιας σύγχρονης Μαρίνας. Αλλά εδώ δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.
Η παραλία και ο θαλάσσιος χώρος ανήκουν σε όλους τους κατοίκους της πόλης. Με το παρόν σχέδιο, θα αλλοιωθεί ανεπίστρεπτα η εικόνα και η ταυτότητα του τοπίου, ενώ δεν θα κερδίσει τίποτα η κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση και το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.