Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Φωτογραφικά ντοκουμέντα για τη δράση του εγκληματία Γ.Πούλου στη Μακεδονία

Μία σειρά φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος 101/Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2023 του Γαλλικού στρατιωτικού περιοδικού Ligne de Front, σε έρευνα/κείμενο του Pierre Cosmidis, δείχνουν για μία ακόμη φορά τις υπηρεσίες που πρόσφεραν στους Ναζί κατακτητές οi "Έλληνeς" συνεργάτeς τους, μεταξύ των οποίων ο συνταγματάρχης Γεώργιος Πούλος, ο εγκληματίας που βύθισε στο αίμα, στο πένθος και τη φρίκη πολλές περιοχές της Μακεδονίας.

Οι φωτογραφίες αυτές  με το Σώμα του Πούλου στη Μακεδονία, έρχονται σαν η καλύτερη απάντηση στους σύγχρονους αναθεωρητές της ιστορίας που προσπαθώντας να δικαιολογήσουν και να ωραιοποιήσουν τη δράση των δωσιλόγων, ισχυρίζονται πως ότι έκαναν οι συνεργάτες των κατακτητών κατά την περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής της πατρίδας μας, το έπραξαν για πατριωτικούς λόγους, απλώς επειδή εμφορούνταν από αντικομμουνιστικά αισθήματα που ήταν της ... μόδας εκείνη την εποχή, λόγω της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά που είχε προηγηθεί και του "Ιδιώνυμου" του Ελευθέριου Βενιζέλου!

Την αναδημοσίευση των φωτογραφιών από το περιοδικό, που προέρχονται  από το γαλλικό φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχείο ECPAD για την στρατιωτική ιστορία του 20ου αιώνα (https://www.ecpad),fr ), έκανε με ανάρτησή του στο Facebook ο γνωστός  ιστορικός Ιάσων Χανδρινός αξιολογώντας σαν την καλύτερη φωτο, το πορτρέτο του Πούλου με τον ναζιστικό αετό στο πέτο και τη λεπτομέρεια που σκοτώνει: ο αετός είναι δικέφαλος!!Θυμίζουμε ότι ο έγκλειστος στις φυλακές αρχηγός της "Χρυσής Αυγής", Νίκος Μιχαλολιάκος, λίγο πριν η νεοναζιστική οργάνωση περάσει για πρώτη φορά την πύλη του ελληνικού κοινοβουλίου στις εκλογές του 2012, δήλωνε με στόμφο: "Είμαστε η σπορά των ηττημένων. Αυτοί είμαστε! Είμαστε οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!".

Ξεπλύθηκαν στη Σιλωάμ της ¨εθνικοφροσύνης"
Δυστυχώς οι δωσίλογοι μετά τον πόλεμο, στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αλλά και μετά αναβαπτίσθηκαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ¨της "εθνικοφροσύνης" και ανταμείφθηκαν με αξιώματα και συντάξεις, την ίδια ώρα που οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης σάπιζαν στις φυλακές και τα ξερονήσια. Από τις ελάχιστες περιπτώσεις συνεργατών των κατακτητών που πλήρωσαν για τις πράξεις τους, ήταν ο Γεώργιος Πούλος που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 11 Ιουνίου 1949 στο Γουδί σαν αντίβαρο και προκειμένου να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινής γνώμης για τις εκατοντάδες εκτελέσεις φυλακισμένων κομμουνιστών.
Ο Πούλος (1889 – 1949) που ήταν απόστρατος αξιωματικός, υπήρξε φανατικός γερμανόφιλος και χιτλερικός, με πλούσια εγκληματική δράση. Δολοφόνος πολυάριθμων αμάχων και γνωστός για τη σαδιστική επιθυμία του να βασανίζει φρικτά διάφορα από τα θύματά του. 

Εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο μόλις άρχισε η περίοδος της γερμανικής κατοχής. Μέσα από τις γραμμές της ΕΕΕ αρχικά και του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος στη συνέχεια, εκφράζοντας δημόσια το άσβεστο μίσος που έτρεφε για τους Άγγλους και για τους κομμουνιστές, ο Πούλος άρχισε να κερδίζει την απόλυτη εμπιστοσύνη των Γερμανών κατακτητών, τους οποίους υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση. 

Το 1943 ίδρυσε μια δική του ένοπλη δωσιλογική οργάνωση με την ονομασία «Εθελοντικό Τάγμα Πούλου» ή «Poulos Verband». Το  τμήμα του εξοπλίστηκε από τους Γερμανούς, απέκτησε γερμανικές στολές με τα διακριτικά ΕΕΣ («Εθνικός Ελληνικός Στρατός») και συμμετείχε σε διάφορες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού κατοχής στη Μακεδονία, κυρίως εναντίον ανταρτών της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Όμως, δεν μπόρεσε ποτέ να συγκεντρώσει στις τάξεις του παραπάνω από 300 άνδρες. Την περίοδο 1943-1944 το «Εθελοντικό Τάγμα Πούλου» διέπραξε λεηλασίες, ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς (π.χ. πυρπόληση του χωριού Ερμακιά) και δολοφονίες εναντίον Ελλήνων δρώντας μόνο του ή σε συνεργασία με τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. 

Χέρι-χέρι με τους Δάγκουλα, Μιχάλαγα, Κισά Μπατζάκ
Σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργάστηκε με άλλους γνωστούς δωσίλογους όπως ο Αντώνης Δάγκουλας, ο Κισά Μπατζάκ και ο Μιχάλαγας. Πάνω από τη δεξιά τσέπη του χιτωνίου του υπήρχε ο γερμανικός αετός με τη ναζιστική σβάστικα.

Μια γερμανική αναφορά της Dienstelle AktivPropaganda της 4ης Μαϊου 1944 αναφέρει : «Στην υπηρεσία μας καταφθάνουν πληροφορίες ότι ο Πούλος χρηματίζεται ασυστόλως λεηλατών και αυτάς ακόμη τας προίκας νεαρών κορασίδων εις τα χωρία όπου δρώσι τα τμήματά του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.