Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Κηδεύεται σήμερα η αγωνίστρια της Αντίστασης Άννα Θεοφυλάκτου

Κηδεύεται σήμερα στις 11:30 το πρωί στα νεκροταφεία Αναστάσεως του Κυρίου, στη  Θέρμη, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, στέλεχος της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης Άννα Θεοφυλάκτου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών και υπήρξε η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος στην Ελλάδα, ενώ είχε διατελέσει επί χρόνια πρόεδρος  της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, συνεχίζοντας την προσφορά του πατέρα της στον ποντιακό ελληνισμό. 

Η Άννα Θεοφυλάκτου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924 από γονείς πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου. Κόρη του γιατρού και πολιτικού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου και δισέγγονη του μεγαλέμπορου και τραπεζίτη Γρηγόρη Καπαγιαννίδη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της Οφθαλμολογίας. 

Έζησε τον πόλεμο του 1940 και τη γερμανική κατοχή και πήρε μέρος στην εθνική αντίσταση, ενώ τα τελευταία χρόνια, παρά τη μεγάλη της ηλικία, συμμετείχε ανελλιπώς στις συναντήσεις που πραγματοποιούσαν οι τελευταίοι επιζώντες ΕΠΟΝίτες φοιτητές της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Καίτης Τσαρουχά. 

Η Άννα Θεοφυλάκτου ήταν η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος της Μακεδονίας και η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος χειρουργός στην Ελλάδα. Ασχολήθηκε με τα κοινά από τα φοιτητικά της χρόνια. Εργάσθηκε σε πολλά γυναικεία σωματεία, όπως «Σύλλογος Επιστημόνων Γυναικών», «Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Επιχειρηματιών Γυναικών» και άλλα και αγωνίσθηκε για την ισότητα των δύο φύλλων. Δικαίωμα ψήφου, ίση εργασία, ίση αμοιβή των δύο φύλλων κ.λπ.

Υπηρέτησε με σθένος στις τάξεις στη «Μέριμνα Ποντίων Κυριών», όπου διετέλεσε πρόεδρός της. Επί προεδρίας της ιδρύθηκε ο παιδικός σταθμός «ΑΡΓΩ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας και η «Μέριμνα» και η «Διαναντίδειος Στέγη», όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι. Ήταν το πρώτο σωματείο της Βόρειας Ελλάδος που επισκέφθηκε τη μαρτυρική Κύπρο το 1975 και το 1976 φιλοξένησε 62 παιδιά από την κατεχόμενη Κύπρο. Με εισήγησή της ο προστάτης της «Μέριμνας» και πολιούχος της Τραπεζούντας Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς, το 1979. Επίσης δούλεψε πολύ για τον σύνδεσμο φιλίας «Ελλάς – Κύπρος» του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μετέπειτα πρόεδρος.

Από το 1981 μέχρι και σήμερα πραγματοποίησε 21 ταξίδια στον Πόντο, δημιουργώντας σταδιακά μια συλλογή παλαιών φωτογραφιών του Πόντου και της Μικράς Ασίας που παρουσιάζουν ζωντανά τη ζωή και τον πολιτισμό των περιοχών εκείνων, πριν τη Μικρασιατική καταστροφή. Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών παραχωρήθηκε από την ίδια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2000. Για το έργο της αυτό βραβεύτηκε από την «Ακαδημία Αθηνών» το 1992. Τιμήθηκε επίσης από γυναικεία, ποντιακά και κυπριακά σωματεία.

Ή Άννα Θεοφυλάκτου, έφυγε ήρεμα στο σπίτι της στην οδό Σωκράτους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας πίσω της 3 παιδιά, 8 εγγόνια και 3 δισέγγονα.

Στοιχεία για τη δράση της ΕΠΟΝ στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα μπορεί να βρει κανείς στο σύνδεσμο:

https://farosthermaikou.blogspot.com/2015/03/blog-post.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.