Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

«Κραυγή αγωνίας» στη Ν. Κερασιά για τη Βιβλιοθήκη


του Γιώργου Μαντζανάρη*
Τι να πει κανείς και τι να ομολογήσει. Όταν η διοίκηση ενός δήμου καταδικάζει σε μαρασμό μια βιβλιοθήκη που αποτελεί δωρεά πολιτών, για μόλις, 13.000 ευρώ το χρόνο τότε είναι άξια της μοίρας της.

Το έγγραφο που έστειλαν πρόσφατα στο δήμαρχο οι άνθρωποι του Δ.Σ που ορίστικαν από τη Διοίκηση του Δήμου και μοχθούν καθημερινά για τη «Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεωργίου και Αικατερίνης Καβούνη», «μιλάει» από μόνο του. Διαβάστε και… θαυμάστε ευαισθησία, πολιτισμό, πρακτικές και μεθοδεύσεις!
«Η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γεωργίου και Αικατερίνης Καβούνη», όπως και η δωρεά έκτασης για την ανέγερση του «Πνευματικού - Πολιτιστικού Κέντρου και Βιβλιοθήκης Καβούνη», αποτελούν προσφορά αγάπης και παρακαταθήκη γνώσης και πολιτισμού για τα παιδιά μας καθώς και για όλη την Τοπική Κοινότητα της Νέας Κερασιάς.
Στις 11 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γ. & Αικ. Καβούνη, για την «Έγκριση Απολογισμού Οικονομικού Έτους 2012» και «Κατάρτισης Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2013». Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, ενώ είχε προβλεφθεί το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ ως τακτική επιχορήγηση από το Δήμου Θερμαϊκού, δόθηκε μόνον το ποσό των 2.000 ευρώ στο Νομικό Πρόσωπο.
Θεωρούμε ότι οι 2.000 ευρώ, που δόθηκαν το έτος 2012 από τον προϋπολογισμό του Δήμου Θερμαϊκού για τη λειτουργία της (π.χ. αγορά βιβλίων κ.α.), πρώτον, υποβαθμίζουν το έργο της και την προσφορά γνώσης που παρέχει προς τους δεκάδες των αναγνωστών – μελών και δεύτερον, δεχόμαστε παρατηρήσεις (από το αρμόδιο τμήμα) κατά την υποβολή των μηνιαίων οικονομικών στοιχείων της βιβλιοθήκης, στη βάση δεδομένων του Υπουργείου, γιατί τα οικονομικά στοιχεία είναι συνεχώς μηδενικά.
Η τακτική επιχορήγηση του έτους 2012, διατέθηκε για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, ως εξής:
• μετά από έγγραφη προσφορά που δόθηκε σε τρία βιβλιοπωλεία του Δήμου Θερμαϊκού, έγινε η προμήθεια 76 (εβδομήντα έξι) βιβλίων, αξίας 981,85 ευρώ.
• η επιλογή των βιβλίων έγινε από τους αναγνώστες και την κ. Αικατερίνη Καβούνη και
• η ταξινόμηση των βιβλίων έγινε από την Χριστοδούλου Βενετία, υπάλληλο του Δήμου Θερμαϊκού.
Επίσης, δωρίστηκαν πέντε βιβλία από την κ. Αικατερίνη Καβούνη και δύο βιβλία από την κ. Σφενδόνη-Μέντζου Δήμητρα, Καθηγήτρια Τμήματος Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ. και τον κ. Μέντζο Άρη, Καθηγητή Τμήματος Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ.
Η βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε με ιδιαίτερη αγάπη από τη δωρήτρια κ. Αικατερίνη Καβούνη, πριν 26 περίπου χρόνια, για την πνευματική μόρφωση των κατοίκων του οικισμού, μπορεί πλέον να καλύψει τα πνευματικά ενδιαφέροντα, την πνευματική αναζήτηση αναγνωστών, όλων των
ηλικιακών βαθμίδων, της περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού.
Αριθμεί 500 μέλη και ο δανεισμός των βιβλίων (με τελευταία στοιχεία της βιβλιοθήκης) έχει φθάσει και τα 38 βιβλία, τις τρεισήμισι ώρες (12:00μ.μ. – 15:30μ.μ.), τις ημέρες Δευτέρα & Πέμπτη, που λειτουργεί η βιβλιοθήκη. Δυστυχώς, η λειτουργία της πλέον έχει περιορισθεί με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέλη της.
Απαίτηση των κατοίκων και αναγνωστών – μελών, της περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού είναι να λειτουργεί η βιβλιοθήκη καθημερινά με πλήρη ωράριο.
Παρακαλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το παραπάνω έγγραφο γιατί είναι επιθυμία (απαίτηση των αναγνωστών), η συνεχής λειτουργία της βιβλιοθήκης και περιμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες».

*Ο Γιώργος Μαντζανάρης είναι πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ν.Κερασιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.