Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Οι πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Πόσοι από τους σημερινούς δημάρχους θα είναι υποψήφιοι;
Τους πιθανούς υποψηφίους δημάρχους στο δήμο Θεσσαλονίκης και τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, παρουσίασε η εφημερίδα Μακεδονία, σε ρεπορτάζ της, επισημαίνοντας παράλληλα την κινητικότητα που παρατηρείται σε όλους τους πολιτικούς χώρους σχετικά με τα πρόσωπα που θα υποστηριχθούν στις δημοτικές εκλογλές του προσεχούς Μαίου.

Δήμος Θεσσαλονίκης
Έχοντας την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα διεύρυνση και προς άλλους χώρους όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, αλλά και κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπως η κίνηση των «58», η Δυναμική Ελλάδα η οποία ανακοίνωσε ήδη πως τον στηρίζει κτλ. Επιδίωξη του νυν δημάρχου είναι η συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου το οποίο θα έχει έντονο αυτοδιοικητικό στίγμα, με εκπροσώπηση από όλο το κοινωνικό και επαγγελματικό φάσμα. Επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, δεν αναμένονται σύντομα.

ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΕΙ Η ΝΔ
Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας η αναζήτηση υποψηφίου συνεχίζεται. Το κόμμα συλλέγει και αξιολογεί τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τις οποίες διεξαγάγει προκειμένου να διευκολυνθεί στην επιλογή υποψηφίου με τον τελικό λόγο, βεβαίως, να τον έχει ο Αντώνης Σαμαράς. Ως πιο πιθανές υποψηφιότητες φαντάζουν αυτές του πρώην υφυπουργού και νυν βουλευτή Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος δείχνει να μην έχει αντίρρηση και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη ο οποίος έχει δηλώσει αρμοδίως ότι δεν το επιθυμεί. Η Συγγρού διερευνά και το ενδεχόμενο υποψηφίου ο οποίος δεν θα ανήκει στο χώρο της πολιτικής, αλλά θα προέρχεται από την αγορά. Φανατικός οπαδός αυτής της λύσης εμφανίζεται ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος. Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι του Δημήτρη Λακασά, προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, του Νίκου Πέντζου, προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας και του προέδρου του ΕΒΕΘ Δημήτρη Μπακατσέλου. Στα υπόψη είναι και η περίπτωση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου, των δημοτικών συμβούλων Άννας Ευθυμίου, Χρήστου Μάτη και του δικηγόρου Δημήτρη Κούβελα. Η τελική απόφαση αναμένεται ως το τέλος του μήνα ή αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο.

ΠΡΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Δυστοκία παρατηρείται στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά την εκλογική του άνθηση αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση νέας δυναμικής υποψηφιότητας. Η περίπτωση επιστράτευσης κάποιου εκ των βουλευτών φαίνεται να έχει αποκλειστεί, ενώ καρποφόρησαν προτάσεις σαν κι αυτή του πανεπιστημιακού Άρι Καζάκου. Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» είναι σε κίνηση και το πιθανότερο είναι εκ νέου υποψήφιος να κατέβει πάλι ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Στον ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν κάθε συζήτηση συνεργασίας με τον κ. Μπουτάρη, ενώ αντιθέτως ευελπιστούν σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το τι θα κάνουν.
Το ΚΚΕ θα εκφραστεί ξανά μέσω της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της οποίας θα ηγηθεί ένας εκ των Γιάννη Δελή, νυν δημοτικού συμβούλου ή του περιφερειακού συμβούλου Γιάννη Ζιώγα.
Υποψηφιότητα ανακοίνωσε ήδη ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης ο οποίος την Παρασκευή έδωσε στη δημοσιότητα και τα ονόματα των πρώτων 24 υποψηφίων συμβούλων.
Από τον Σεπτέμβριο έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κουριανίδης που έχει τη στήριξη από το Εθνικό Μέτωπο και από τον Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας.
Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλου. Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε πρόσφατα και ο Φώτης Μπίμπασης ο οποίος επιδιώκει τη στήριξη των Οικολόγων.

Οι υποψήφιοι στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης
Συμπληρώνεται μέρα με τη μέρα το παζλ των υποψηφιοτήτων στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καθώς η αλλαγή του χρόνου σηματοδότησε και την είσοδο προς την τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών της 18ης και της 25ης Μαΐου.
Τα όποια κενά υπάρχουν ακόμη αναμένεται να κλείσουν έως το τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου το αργότερο. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι όλοι οι εν ενεργεία δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, ενώ και αρκετοί από τους υποψηφίους του 2010 εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξαναδοκιμάσουν. Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών αναγκάζουν τους υποψηφίους να κρατούν αποστάσεις από κόμματα, για τα χρίσματα των οποίων παλαιότερα δίνονταν πολύ σκληρές μάχες. Από τα μεγάλα ερωτηματικά των εκλογών θα είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων με πολιτική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής πάντως η δυναμική των όποιων υποψηφιοτήτων έχουν οριστικοποιηθεί αλλά και όσων συζητώνται εμφανίζεται αναντίστοιχη με τη δυναμική που απέκτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του Ιουνίου 2012.
Το μέχρι στιγμής προεκλογικό σκηνικό στους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος έχει ως εξής:

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Το προεκλογικό παζλ έχει ακόμη πολλά κενά. Ο νυν δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης θα είναι εκ νέου υποψήφιος και φυσικά θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο άλλωστε ανήκει. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό συζητείται εντόνως το ενδεχόμενο υποστήριξης και από τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις της ΝΔ. Το σενάριο αυτό τροφοδοτείται από το γεγονός ότι τόσο ο Χάρρυ Κλυνν όσο και ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, που ήταν υποψήφιοι το 2010 από το χώρο της ΝΔ, τώρα δεν φαίνεται να θέλουν να το επιχειρήσουν εκ νέου. Επίσης πληροφορίες θέλουν τον κ. Μπακογλίδη να είχε μέσα στις γιορτές συνομιλία με τον Καλαμαριώτη υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, με τον οποίο θήτευσαν από κοινού στα δημοτικά έδρανα και του οποίου η γνώμη για το τι θα κάνει η ΝΔ στην Καλαμαριά θα μετρήσει. Κοντά στον κ. Μπακογλίδη βρίσκεται επίσης ο Τάσος Αφεντουλίδης, ο «πατριάρχης» της «γαλάζιας» αυτοδιοικητικής παράταξης στην περιοχή. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέλιος Μαντζαρίδης και Δημήτρης Τζοβάνης, των οποίων τα ονόματα συζητώνται, δεν φαίνεται να έχουν τύχη, ενώ αποστασιοποιημένος εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης.
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πριν από λίγες εβδομάδες συγκρότησε νέα δημοτική παράταξη, αφού οι προσπάθειες συνεννόησης με τον επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Μιχάλη Παναγιωτίδη, υποψήφιο το 2010, δεν καρποφόρησαν, ως πιθανοί υποψήφιοι εμφανίζονται ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μανώλης Λαμτζίδης. Ο κ. Αμανατίδης δεν επιθυμεί εμπλοκή στα αυτοδιοικητικά, ωστόσο διαθέτει πολύ ισχυρή παρουσία στην Καλαμαριά και ίσως πιεστεί από την Κουμουνδούρου να είναι υποψήφιος. Σε διαφορετική περίπτωση η στήριξη θα δοθεί στον κ. Λαμτζίδη. Υποψήφιος της προσκείμενης στο ΚΚΕ «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα είναι ο Βικέντιος Αντωνάκης.

ΚΟΡΔΕΛΙΟ-ΕΥΟΣΜΟΣ
Ο νυν δήμαρχος Στάθης Λαφαζανίδης θα είναι ξανά υποψήφιος έχοντας τη στήριξη της ΝΔ. Στην πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης επιχειρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες να γίνει συνεννόηση για τη συγκρότηση ενιαίου συνδυασμού. Στη συνάντηση των στελεχών της αντιπολίτευσης συμμετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώην υποψήφιοι δήμαρχοι Χατζηβρέττας, Λεμπετλής, Πετρίδης, καθώς και οι Ρούμελης, Σωτηράκης, Κοντσίδης κ.ά. Επικεφαλής θα τεθεί ο πρώην αντιδήμαρχος Κώστας Σωτηράκης, η υποψηφιότητα του οποίου θα ανακοινωθεί την προσεχή Τετάρτη. Υποψήφιος θα είναι ξανά και ο Πέτρος Σούλας. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα υποστηρίξει τον Ανέστη Βασιλειάδη, υποψήφιο και το 2010. Η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί στη σημερινή γενική συνέλευση της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» και θα ανακοινωθεί επισήμως στις 19 του μήνα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα κατέλθει εκ νέου με τον Λεωνίδα Ναθαναηλίδη.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ
Τη στήριξη της ΝΔ θα έχει εκ νέου ο νυν δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου. Απέναντί του θα είναι ο δικηγόρος Γιώργος Κυριλλίδης, προς τον οποίο ενδέχεται να παράσχουν στήριξη το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝ.ΕΛ. Συνδυασμό επιχειρεί να συγκροτήσει ο πρώην αντιδήμαρχος του Κυρίζογλου, Γιώργος Καζαντζίδης, ο οποίος ίδρυσε την παράταξη «Όραμα για το μέλλον». Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός απροόπτου φαίνεται να καταλήγει στην εφοριακό Όλγα Ράπτη, η οποία θα έχει την υποστήριξη της υποψήφιας το 2010 με το ΠΑΣΟΚ Βούλας Τεκτονίδου, που συμμετέχει πλέον στην «Κοινωνική Συμφωνία», ενώ το ΚΚΕ θα κατεβάσει πιθανότατα εκ νέου το μηχανικό Γιάννη Κατσαρό. Συνδυασμοί και μάλιστα δύο ίσως υπάρξουν από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Ο ένας είναι η «Εργατική Αντεπίθεση», η οποία το 2010 είχε εκλέξει δημοτικό σύμβουλο τον Ηλία Βούζα, ενώ μαζώξεις γίνονται και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πρωτεργάτη τον Ηλία Σμίλιο.

ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ
Ο νυν δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης θα είναι ξανά υποψήφιος. Νέα κάθοδο στις εκλογές ανακοίνωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Ζιγκερίδης, ο οποίος αναμένεται να έχει τη στήριξη της ΝΔ. Υποψηφιότητα προετοιμάζει και ο Ανδρέας Σταυρίδης, πρώην συνεργάτης της βουλευτίνας Έλενας Ράπτη, όπως και ο πρώην αντιδήμαρχος Βασίλης Μιχαηλίδης, υποψήφιος και το 2010. Οι προσκείμενες στο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικές δυνάμεις κατέληξαν οριστικά στην υποψηφιότητα του πρώην δημοτικού συμβούλου Χρήστου Γιαρένη, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα κατεβάσει ξανά τον επιχειρηματία Χαράλαμπο Βέλλη. Κινητικότητα παρατηρείται και από τον πρώην δήμαρχο Νεάπολης Νάκη Λαδόπουλο, αλλά είναι άγνωστο εάν θα καταλήξει σε υποψηφιότητα. Αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις του Σωτήρη Σιωμάδη, υποψηφίου το 2010 με την ανανεωτική αριστερά.

ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος. Απέναντί του ενδέχεται να βρει πρώην στελέχη της παράταξής του, τα οποία αποχώρησαν στη διάρκεια της τρέχουσας θητείας. Ήδη ο Γιάννης Μοσχούλας ανακοίνωσε υποψηφιότητα, ενώ και ο Γιώργος Λίλτσης κινείται για τη συγκρότηση συνδυασμού. Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος θα έχει τη στήριξη της ΝΔ. Για νέα υποψηφιότητα προετοιμάζεται ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης παρά την πρόσφατη καταδίκη του, εξαιτίας της οποίας ενδέχεται να τεθεί σε αργία από δημοτικός σύμβουλος πριν από τις εκλογές. Ο κ. Θεοδωρίδης προετοιμάζεται πάντως για υποψηφιότητα και δηλώνει ότι θα ζητήσει επίσπευση της δίκης του στο εφετείο, ώστε να διεξαχθεί πριν από τις κάλπες του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και περίπου ενάμιση μήνα έχει συγκροτήσει δημοτική παράταξη με πρωτεργάτη το δημοτικό σύμβουλο Τάκη Θεοδοσιάδη, ο οποίος κάνει και τις διερευνητικές επαφές για την εξεύρεση υποψηφίου δημάρχου. Αυτόνομη θα κατέβει εκ νέου η «Λαϊκή Συσπείρωση» με υποψήφιο που θα ανακοινωθεί αργότερα.

ΠΥΛΑΙΑ-ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη ενδέχεται να έχουμε επανάληψη του προεκλογικού σκηνικού του 2010. Υποψήφιος εκ νέου θα είναι ο σημερινός δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος θα στηριχθεί από το χώρο της ΝΔ. Απέναντί του αναμένεται να βρεθούν οι Νίκος Νυφούδης, προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και στηριζόμενος και από τη Δημοκρατική Αριστερά, Απόστολος Αντωνούδης, ο οποίος κινείται εγγύτερα προς το ΣΥΡΙΖΑ, και ο Οδυσσέας Μάιτας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΘΕΡΜΗ
Ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος θα είναι ξανά υποψήφιος ως επικεφαλής της ανεξάρτητης παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα». Ωστόσο το υπόλοιπο παζλ είναι υπό διαμόρφωση. Η ΝΔ εμφανίζει δυστοκία, καθώς ο υποψήφιος του 2010 Νίκος Βεζυρτζής αποφάσισε να μην ξανακατέβει. Τα ονόματα που ακούγονται είναι του γιατρού Κώστα Γραικού, υποψήφιου με τη ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Πάλλα και της δημοτικής συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Μαριάννας Καπουσούζη.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2010 εμφανίστηκε διασπασμένος, καθώς ένα μέρος του (με Σωκράτη Φάμελλο και Αργύρη Κουγιάμη) συμμετείχε στο συνδυασμό του Θ. Παπαδόπουλου, ενώ άλλο τμήμα της οργάνωσης εκτός Θέρμης υποστήριξε τη Σοφία Βασιλειάδου. Ανάλογο ρήγμα υπάρχει και τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του γύρω στις αρχές Φεβρουαρίου. Από το χώρο του ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΗΜΟΙ
Στους υπόλοιπους δήμους του νομού το μέχρι στιγμής σκηνικό έχει ως εξής:
- Στο Λαγκαδά ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης θα είναι ξανά υποψήφιος, όπως και ο πρώην δήμαρχος Ασσήρου Γιάννης Ράβναλης. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θα έχουν επίσης υποψηφίους.
- Στο Ωραιόκαστρο υποψήφιοι θα είναι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος, ο πρώην δήμαρχος Μυγδονίας Αστέριος Γαβότσης, ενώ υποψηφιότητα θα υπάρξει και από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από το ΚΚΕ.
- Στο δήμο Βόλβης υποψήφιος με τη ΝΔ θα είναι ο προσφάτως εκλεγείς δήμαρχος στη θέση του παραιτηθέντος Δημήτρη Γαλαμάτη Διαμαντής Λιάμας. Υποψηφιότητα θα θέσουν επίσης ο Δημήτρης Στοΐτσας και η Βασιλική Πολυζωίδου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
- Στο Θερμαϊκό ο νυν δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά θα βρει απέναντί του τον επίσης προερχόμενο από τη ΝΔ, αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή. Υποψήφιος εκ νέου θα είναι και ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης. Υποψήφιοι θα υπάρχουν και από το ΣΥΡΙΖΑ (ακούγεται ο Παναγιώτης Ερμείδης) και από το ΚΚΕ (πιθανότατα η Ντίνα Μώραλη).
- Στο δήμο Δέλτα ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γλώσσης θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, όμως ενδεχομένως να βρει απέναντί του τον Κώστα Γιουτίκα, γιο του εκλιπόντος δημάρχου Νικόλαου Γιουτίκα, τον οποίο διαδέχθηκε στο αξίωμα μετά τον αιφνίδιο θάνατό του. Ενδιαφέρον από το χώρο της ΝΔ εκφράζουν και ο περιφερειακός σύμβουλος Μίμης Φωτόπουλος και ο Βαλάντης Παπαγεωργίου. Από το ΠΑΣΟΚ συζητείται το όνομα του πρώην δημάρχου Γρηγόρη Ουζούνη, ενώ ακούγεται και το όνομα του περιφερειακού συμβούλου Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου.
- Στο δήμο Χαλκηδόνας ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπίκος δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του. Φιλοδοξίες εκδηλώνονται από τον τέως δήμαρχο Χαλκηδόνας Παναγιώτη Δαϊκούδη, τον πρώην δήμαρχο Αγίου Αθανασίου Άρη Αραμπατζή και τον πρώην δήμαρχο Κουφαλίων Γιάννη Τσουκνιδά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.