Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Έντονο ενδιαφέρον για το Χώρο Μνήμης του Αντιδικτατορικού αγώνα 1967-1974 Θεσσαλονίκης

Συνεχίζονται οι επισκέψεις στο Χώρο Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 που λειτουργεί σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με ένα πλήθος εκθεμάτων που προσελκύουν τους επισκέπτες. Τις τελευταίες ημέρες, είναι έντονο το ενδιαφέρον σχολείων της περιοχής για την επίσκεψη στο μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης 46ης επετείου της ηρωϊκής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Ο Χώρος Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, έχει ιδιαίτερη σημασία για την αντιστασιακή ιστορία της Θεσσαλονίκης, για έναν επιπλέον λόγο, καθώς στα «πέτρινα χρόνια» της χούντας το σημερινό μουσείο στέγασε το ανακριτικό κολαστήριο των δημίων της χουντικής ΚΥΠ. Στο κτήριο αυτό, μαρτύρησαν πολλοί αντιστασιακοί πολίτες και στρατιωτικοί και στο χώρο αυτό βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στις 9 Μαΐου 1968 το κορυφαίο στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα και βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς.
Στο χώρο Μνήμης, με ενημερωτικά κείμενα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και αντιπροσωπευτικά τεκμήρια και ντοκουμέντα της περιόδου 1967-1974, ζωντανεύει η σκληρή εποχή της χούντας και η αντιδικτατορική αντίσταση των πολιτών, των φοιτητών, των στρατιωτικών και των αντιστασιακών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν.Βούτσης, που εγκαινίασε το Χώρο Μνήμης, τον
περασμένο Μάϊο, με την αδελφή του δολοφονημένου αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη
Παρουσιάζονται τα «όπλα της αντίστασης», πολύγραφοι, γραφομηχανές, προκηρύξεις και άλλα έντυπα, για τα οποία οι αγωνιστές/τριες καταδικάζονταν σε βαριές ποινές από τα Έκτακτα Στρατοδικεία. Επίσης προβάλλονται οι δίκες μελών των αντιδικτατορικών οργανώσεων στα στρατοδικεία, οι νεκροί του αγώνα, ντοκουμέντα από τις φυλακές και τις εξορίες, χειροτεχνήματα των πολιτικών κρατουμένων, ο αγώνας των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης κ.α.
Για πρώτη φορά, επίσης, παρουσιάζεται η αντίσταση στρατιωτικών κατά της χούντας στη Βόρεια Ελλάδα. Την ευθύνη και την οργάνωση του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει ο «Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974», ενώ τη συγκρότηση της Έκθεσης ανέλαβε ομάδα εθελοντών αντιστασιακών, μουσειολόγων και ερευνητών.
Στην έκκληση του ΣΦΕΑ για τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού ανταποκρίθηκαν με συγκινητικό ζήλο όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές της Αντιδικτατορικής Αντίστασης. Καθοριστική είναι η συμβολή του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης,  το οποίο, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, έχει οργανώσει ένα πλούσιο ηλεκτρονικό-ψηφιοποιημένο διαδραστικό αρχείο της περιόδου 1967-‘74.

Ο Χώρος Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης είναι ανοιχτός καθημερινά, και λειτουργεί σύμφωνα με το ωράριο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που είνα τις καθημερινές 09:00 - 18:00 και τις Κυριακές 09:00 - 17:00 με ελεύθερη είσοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.