Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Με πορεία κορυφώνονται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσεις στις 5 μ.μ. τη;ς Κυριακής 17 Νοέμβρη μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, με πρωτοπόρους τους φοιτητές και τους μαθητές, θα τιμήσουν την 46η επέτειο της ηρωϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διατρανώνοντας ότι τα συνθήματα εκείνης της κινητοποίησης, που αποτέλεσε την απαρχή της πτώσης της χούντας, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και σήμερα, ιδιαίτερα το "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία".

Τη συγκέντρωση της Κυριακής οργανώνουν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-1974 και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Ενώ την ίδια στιγμή, πλήθος κόσμου συνεχίζει να επισκέπτεται το Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα, που λειτουργεί σε χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Εκδήλωση Πρυτανείας ΑΠΘ και Κοσμητείας Πολυτεχνικής
Υπό την αιγίδα της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση τιμής για τους νεκρούς και τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος, αποκορύφωμα του οποίου υπήρξε το Πολυτεχνείο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019, από τις 14.30 έως τις 16.30, στο Αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:
-Ρία Καλφακάκου, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου
-Δανιήλ Σπαρτιάτης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
-Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
-Παύλος Παπαδόπουλος, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου
-Κωνσταντίνος Γκόρτζης, Αντιναύαρχος ε.α., Συμμετείχε στο «Κίνημα του Ναυτικού» με το αντιτορπιλικό «Βέλος»
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Τα άλλα Πολυτεχνεία».
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το ΕΚΘ
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων και αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από φοιτητικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης και καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος:
Στην κατάθεση στεφάνων από τη Διοίκηση του Ε.Κ.Θ. και τις Διοικήσεις των Σωματείων, των Συνδικαλιστικών παρατάξεων και των φορέων της πόλης που θα πραγματοποιηθεί, Κυριακή 17 Νοέμβρη,  ώρα 11:30 στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής.
Στη συγκέντρωση και πορεία, την ίδια ημέρα και ώρα 17:00 στην Πολυτεχνική Σχολή της Θεσσαλονίκης. "Έπειτα από 46 χρόνια, το μήνυμα των φοιτητών του 1973 για τα ύψιστα ιδανικά παραμένει ζωντανό" τονίζει το ΕΚΘ στην ανακοίνωσή του.

Τιμή στον αγωνιστή Θωμά Βασιλειάδη
Η οικογένεια, οι σύντροφοι και  οι φίλοι του αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης, Θωμά Βασιλειάδη, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, θα βρεθούν και φέτος για να τιμήσουν τη μνήμη του, την Κυριακή, 17 Νοέμβρη, στις 12.00' το μεσημέρι, στο ισόγειο του κτιρίου της Πολυτεχνικής Σχολής, μπροστά στην πλάκα που είναι εντοιχισμένη προς τιμήν του.  

Επίσκεψη στο αντιτορπιλικό-σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα
Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1874, οργανώνει επίσκεψη-ξενάγηση στα μέλη του στο αντιτορπιλικό "Βέλος", σύμβολο-μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα, που αγκυροβολεί στη Νέα Παραλία, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αυτό το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, ώρα 10 το πρωί.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Στις κινητοποιήσεις για την 46η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμμετέχει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργανώνοντας δράσεις προβολής και διάδοσης της μνήμης του αντιδικτατορικού αγώνα και καλώντας τους πολίτες να δώσουν το “ παρών”.
Για αύριο, Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη - ξενάγηση στον χώρο Μνήμης Αντιδικτατορικού Αγώνα στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ την Κυριακή 17/11, στις 5 το απόγευμα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στην πορεία για το Πολυτεχνείο.
“ Ο αγώνας για τη δημοκρατία δε σταματά ποτέ. Ειδικά σε εποχές που τα ΜΑΤ εισβάλλουν αυθαίρετα στα Πανεπιστήμια για να απομακρύνουν τους φοιτητές που ζητούν να μείνει το Πανεπιστήμιό τους ανοιχτό. Σε εποχές που ο ρατσισμός τείνει να αποτελέσει κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα, βάζοντας στο στόχαστρο τους πρόσφυγες ως την "πηγή κάθε κακού"”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΚΝΕ Κεντρικής Μακεδονίας
Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα «Νοέμβρης 1973 - Νοέμβρης 2019, 46 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, έμπνευση - δύναμη στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας». Η εκδήλωση γίνεται στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Καταλήψεις σε σχολές
Σε καταλήψεις σχολών,  προχώρησαν φοιτητές του ΑΠΘ ενόψει των εορτασμών για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Κυριακή 17 Νοεμβρίου.
Ήδη φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της Πολυτεχνικής, έχουν κρεμάσει ένα μεγάλο πανό στην είσοδο και έχουν στήσει μικροφωνική εγκατάσταση. Όπως οι ίδιοι σημειώνουν κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα υπάρχουν δράσεις μέσα στο ΑΠΘ με σκοπό να είναι ανοιχτό αλλά και ταυτόχρονα να περιφρουρείται.
Καταλήψεις έχουν ξεκινήσει και άλλες σχολές μεταξύ των οποίων η Φιλοσοφική, το Μαθηματικό, το Φυσικό, η σχολή Κινηματογράφου κ.α.

Επτά οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς
Με κοινή τους ανακοίνωση επτά οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλούν σε μαζική συμμετοχή στο τριήμερο του Πολυτεχνείου καθώς και στην κινητοποίηση της 17ης Νοεμβρίου με  συγκέντρωση στις 17:00 στο πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το κάλεσμα υπογράφουν: Αναμέτρηση- Ομάδα Κομμουνιστών/ριών, ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση, ΑΡιστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Κόκκινο Νήμα, Ξεκίνημα- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά

Μέτρα της Τροχαίας την Κυριακή
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης σημειώνει μεταξύ άλλων πως από τις 14:30, “το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί και δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων”.
Στη σχετική ανακοίνωση γίνονται γνωστοί οι δρόμοι που θα κλείσουν αλλά και εκείνοι στους οποίους δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων.

Μήνυμα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας
Επετειακό μήνυμα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου εξέδωσε αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ).
«46 χρόνια από την κορυφαία πράξη της φοιτητικής νεολαίας να οχυρωθεί στο Πολυτεχνείο και με τον μαχητικό δυναμισμό της να οδηγήσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία στη σύγκρουση με το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές. Ο αγώνας για αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία, όπως εκφράστηκε με το σύνθημα των φοιτητών "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία", έφερε τον άνθρωπο πάνω από τον φόβο, πάνω από την τυραννία κι έστειλε το μήνυμα: "Ποτέ ξανά καμία δικτατορία"».
Σύμφωνα με τους δασκάλους και νηπιαγωγούς, «ο αγώνας αυτός παραμένει επίκαιρος. Ζει κι ανασαίνει μέσα στην καθημερινή μάχη των εκπαιδευτικών για γνήσια και ισχυρή δημόσια - δωρεάν παιδεία, στον αγώνα όλης της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φοιτητών και των ανέργων για την προάσπιση της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του δικαιώματος των παιδιών μας για ένα μέλλον αντάξιο των ονείρων τους».
Οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνουν πως τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου, τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, τους αγωνιζόμενους φοιτητές «που πάλεψαν για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα».
«Με δυναμικούς αγώνες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια ειρηνική δημοκρατική και ελεύθερη κοινωνία, για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για πραγματική κοινωνική ασφάλιση, υγεία και πρόνοια, για πραγματικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Όλοι μαζί βαδίζουμε στον δρόμο που χάραξαν οι νέοι του 1973 στο Πολυτεχνείο, στον δρόμο του αγώνα για μια καλύτερη παιδεία, για μια καλύτερη κοινωνία. Ζήτω το Πολυτεχνείο, τιμή στους αγωνιστές Νοεμβρίου του 1973» καταλήγει η ΔΟΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.