Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Τα εγκαίνια της έκθεσης για τη στήριξη της ελληνικής αντίστασης κατά της χούντας από τη Γερμανία

Τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης : «Αλληλεγγύη και Αντίσταση : Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)» πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση αναδεικνύει μια σχετικά άγνωστη πτυχή εκείνης της περιόδου, αναφορικά με τη στάση της γερμανικής κοινής γνώμης, συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων, μέσων ενημέρωσης, προσωπικοτήτων, που «στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας».

Η υφυπουργός Κ.Νοτοπούλου
Στον χαιρετισμό της, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε ότι η παρούσα έκθεση αποτελεί «αναγνώριση της αλληλεγγύης» των γερμανικών «προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων» της τότε Δ. Γερμανίας προς στους χιλιάδες Έλληνες μετανάστες και μετανάστριες και στον αγώνα τους ενάντια στη δικτατορία. Επεσήμανε και τη θετική στάση, του τότε καγκελαρίου Βίλι Μπραντ, λέγοντας επίσης ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Δ.Γερμανίας ήταν σταθερά ενάντια στη δικτατορία σε όλη τη διάρκεια της, αλλά και στη ενεργή συμπαράσταση μεγάλων τμημάτων της γερμανικής κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης, που συνέβαλαν στην κατεύθυνση της διεθνούς απομόνωσης της δικτατορίας.
«Η Γερμανία αποτέλεσε, επίσης, το μεγαλύτερο κέντρο αντίστασης, εκτός της ελληνικής επικράτειας, ενάντια στην χούντα» είπε η κ. Νοτοπούλου.
«Οι γέφυρες, όμως, επικοινωνίας και συνεργασίας, μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη είναι σήμερα, που πρέπει να οικοδομηθούν ξανά» συνέχισε η υφυπουργός υπογραμμίζοντας τις σύγχρονες απειλές για τα ιδεώδη και τις αξίες της δημοκρατίας, ακόμη και μέσα στη Ευρώπη και υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από την εμφάνιση φαινομένων φασισμού, ρατσισμού και «καταπάτησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».
«Επομένως, απολύτως αναγκαίο, απαραίτητο και ζωτικής σημασίας κρίνεται ένα κοινό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε η κ. Νοτοπούλου.
Η υφυπουργός τόνισε ότι είναι σήμερα απαραίτητο «να μην ξεχάσουμε ποτέ όλους αυτούς τους αγώνες που δόθηκαν για τη δημοκρατία» και «να μην αγνοήσουμε τους κινδύνους που απειλούν τη δημοκρατία σήμερα» και πρόσθεσε :«Μα πάνω από όλα, να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά να είμαστε εμείς, πάντα, στην πρώτη γραμμή».

Ο πρόξενος της Γερμανίας
Σε στιγμιότυπα, από την πολιτική ιστορία, που αναδεικνύουν την αλληλέγγυα στάση γερμανικών ηγεσιών, κομμάτων, συνδικάτων, απέναντι στα αιτήματα του ελληνικού λαού για αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα παρέπεμψε, στο χαιρετισμό του, ο γενικός πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Walter Stechel.
Μεταξύ αυτών, υπενθύμισε, την κινητοποίηση των γερμανικών συνδικάτων την Πρωτομαγιά του 1967 στην Στουτγάρδη, που έστειλε ένα ισχυρό αντιδικτατορικό μήνυμα, την παρουσία εκεί πολλών ελλήνων με αντιδικτατορική δράση, όπως του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τη διαφυγή στη Γερμανία του δημοσιογράφου Βάσου Μαθιόπουλου με παρέμβαση του τότε καγκελαρίου Βίλι Μπραντ, αλλά και στην ιστορική ομιλία του γερμανού ποιητή και συγγραφέα Γκίντερ Γκρας το 1972 στην Αθήνα και στην αντιδικτατορική διαμαρτυρία, ένα χρόνο αργότερα, του δημοσιογράφου -συγγραφέα Γκίντερ Βάλραφ, ο οποίος αλυσοδέθηκε στην πλατεία Συντάγματος.
Ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας εξέφρασε την ικανοποίηση του που η παρούσα έκθεση υποστηρίζεται από το «Ταμείο του Μέλλοντος» του γερμανικού ΥΠΕΞ, το οποίο, όπως είπε, από το 2014 χρηματοδοτεί και προωθεί προγράμματα για την ανάδειξη της μνήμης και της κοινής κουλτούρας και πρόσθεσε:
«Ενόψει των προκλήσεων, τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, χρειαζόμαστε αυτή την κοινή μνήμη, χρειαζόμαστε την κατανόηση, χρειαζόμαστε τη συμφιλίωση περισσότερο από ποτέ. Η έκθεση «Αντίσταση και Αλληλεγγύη» είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού αφηγήματος, ένα αφήγημα το οποίο όλοι αναζητούμε, ένα αφήγημα συμμετοχής και υποστήριξης πέρα από σύνορα, ένα αφήγημα για μια Ευρώπη που βαδίζει σε ένα δρόμο δημοκρατικό, ένα δρόμο ανθρωπίνων αξιών».
Την ικανοποίηση του για την έκθεση εξέφρασε ο διευθυντής «Friedrich Ebert Stiftung» στην Αθήνα, Ulrich Storck, εστιάζοντας στην αλληλεγγύη τμημάτων της γερμανικής κοινωνίας και ιδιαίτερα - ως εκπρόσωπος ενός ιδρύματος προερχόμενου από τη σοσιαλδημοκρατία- των δυνάμεων της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, προς τους έλληνες εργαζόμενους και μετανάστες που είχαν καταφύγει στη Δ. Γερμανία την εποχή της δικτατορίας στη χώρα μας. Επίσης, αναφέρθηκε σε Γερμανούς που με τη στάση τους αντέδρασαν στο δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας, όσο και στη συνδρομή με υποτροφίες και με αλληλέγγυες δράσεις που παρείχε το «Friedrich Ebert Stiftung» σε Έλληνες στη Γερμανία. Τέλος, ανέφερε, την επιτυχία που σημείωσε η έκθεση σε γερμανικές πόλεις.
Επίσης, χαιρέτισαν, εκ μέρους των «Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας» ο γενικός γραμματέας των ΑΣΚΙ Βαγγέλης Καραμανωλάκης, αναφερόμενος στην δουλειά που έγινε για την οργάνωση της έκθεσης και στα γεγονότα που αναδεικνύονται μέσα από αυτήν, καθώς και ο διευθυντής του Goethe Institute στην Αθήνα, Rudolf Bartsch.
Στις δικές της εμπειρίες από την δημοσιογραφική της απασχόληση στη Βαυαρική Ραδιοφωνία και στο «Ράδιο Μόναχο ΙΙ» αναφέρθηκε η Νίκη Αναστασιάδη - Eideneier.
Η κ. Αναστασιάδη - Eideneier εργάστηκε στη Δ. Γερμανία την περίοδο της δικτατορίας ως μέλος της δημοσιογραφικής ομάδας που συντόνιζε ο Παύλος Μπακογιάννης, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια, τόσο για την προσωπικότητα του, όσο και για την αντιδικτατορική του στάση και δράση. Αναφέρθηκε, ακόμη, στα κείμενα που έδινε για το «Σπίγκελ» ο ανταποκριτής του στην Αθήνα Κώστας Τσαρτσαρώνης καθώς και στους λόγους προς τους Έλληνες ορθοδόξους, του επισκόπου Γερμανίας, εκείνη την εποχή. Μίλησε, επίσης, για τις δράσεις που προέβαλε η Ντόιτσε Βέλλε, με αντιδικτατορικό περιεχόμενο, τις οποίες οργάνωναν αγωνιστές ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς.
Στην εκδήλωση και στην έκθεση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ) , Γιώργος Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ), αντιδικτατορικοί αγωνιστές, εκπαιδευτικοί, σπουδαστές, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ σε ρεπορτάζ Φάνη Γρηγοριάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.