Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Διαδικτυακή δημοπρασία σπουδαίων ελληνικών έργων τέχνης

Ξανθούδης Δημήτρης: "Βροχερή Θεσσαλονίκη", 1990, λάδι σε καμβά

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020 στις 7:00 το βράδυ φιλότεχνοι από όλο τον κόσμο θα είναι συνδεδεμένοι διαδικτυακά μέσω της διεθνούς πλατφόρμας Invaluable.com με τον Οίκο δημοπρασιών Hellenic Auctions διεκδικώντας ένα από τα 130 και πλέον ζωγραφικά αριστουργήματα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της 31ης διεθνούς δημοπρασίας «Ελλήνων Τέχνη» του γνωστού Οίκου με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Κωνσταντίνος Παρθένης, "Αλληγορική σύνθεση"
Ενδιαφερόμενοι φιλότεχνοι και συλλέκτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης θα μπορούν να κάνουν τα «χτυπήματά/bids» τους online ως να βρίσκονται ζωντανά στην αίθουσα της δημοπρασίας. Ο ριζοσπαστικός αυτός θεσμός της διαδικτυακής ζωντανής δημοπρασίας (live auction) ενώνει ολόκληρο τον κόσμο, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της οθόνης, σε μια περιπέτεια διεκδίκησης  ενός έργου τέχνης μέσω των διαδοχικών «χτυπημάτων/bids». Πέραν της διεθνούς πλατφόρμας φιλοξενίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμμετέχουν και απ ευθείας τηλεφωνικά ή με γραπτές προσφορές.

Κώστας Μαλάμος: "Η μεγάλη του Γένους Σχολή"

Μεταξύ των έργων του καταλόγου που θα δημοπρατηθούν την προσεχή Πέμπτη το βράδυ περιλαμβάνονται σπάνιες δημιουργίες του 19ου αιώνα όπως π.χ μια μοναδική σπουδή του Νικολάου Γύζη του έργου «Η Τέχνη και τα Πνεύματά της», μια νυχτερινή θαλασσογραφία του Βολανάκη , η πανέμορφη«Νεκρή Φύση»του Περικλή Πανταζή κ.α. 

Από τα αριστουργήματα  του 20ου αιώνα ξεχωρίζουν η σπάνια «Αλληγορική σύνθεση» του Παρθένη, το «Σούνιο»του Μαλέα, το αντιπροσωπευτικό «Ομηρικό ακρογιάλι» του Γεράσιμου Στέρη αλλά και η περίφημη «Σκήτη Αγ. Ανδρέα» του Σπύρου Παπαλουκά, ένα σπανιότατο θέμα που βγαίνει για πρώτη φορά στην αγορά τέχνης, ο «Παλιός Μύλος» του Μιχάλη Οικονόμου καθώς και πολλά σημαντικά έργα των Φώτη Κόντογλου, Γουναρόπουλου, Διαμαντόπουλου,Τσαρούχη, Βασιλείου και του διεθνούς μας Γιάννη Κουνέλλη με την μοναδική του σύνθεση σε καμβά του 1989 κ.α. 

ΤΑΣΣΟΣ (Αλεβίζος): "Η Αρχόντισσα"
Ιδιαίτερης βαρύτητας είναι για τους συλλέκτες και τα τρία σπάνια αριστουργήματα  του Χατζηκυριάκου Γκίκα καθώς και τα εξαιρετικά έργα του Γιάννη Γαΐτη που φιλοξενούνται στον κατάλογο αλλά και ο μοναδικός ιδιαίτερα συλλεκτικός «Ορίζοντας» του Ακριθάκη με προέλευση από την Συλλογή του Ιόλα. 


Ειδικής μνείας χρήζει το  έργο «Η Αρχόντισσα» του μεγάλου Έλληνα χαράκτη ΤΑΣΣΟΥ (Αλεβίζου). Έργο ιστορικής σημασίας που κατατάσσεται στην πολιτιστική μας κληρονομιά καθ' ότι είναι η αυθεντική ξυλόγλυπτη Μήτρα που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος καλλιτέχνης αποκλειστικά για το εξώφυλλο του δίσκου «Τα ρεμπέτικα της Σωτηρίας Μπέλλου» και το οποίο αναζητά την θέση που του αρμόζει σε μια πραγματικά σοβαρή συλλογή αξιώσεων.   

Ένας πραγματικά πολύτιμος θησαυρός τέχνης, μια γεμάτη και αντιπροσωπευτική  συλλογή της πορείας της νεώτερης ελληνικής τέχνης των δύο τελευταίων αιώνων στα μέτρα του δυνατού, του προσιτού!

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του  Hellenic Auctions κ. Θάνος Ευαγγελινός, αναμένεται μια ακόμη σπουδαία διαδικτυακή βραδιά γεμάτη ομορφιά ελπίδα και, φυσικά, πολύ αδρεναλίνη με πολλές ευκαιρίες!

Φώτης Κόντογλου: "Η ώμορφη κόρη των Αγράφων"



Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας: "Τοπίο στην Ύδρα"

 

Κώστας Λούστας (1933-2014): "Καυκάσικα-Φλώρινα" 1990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.