Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας

Μία πολύ ουσιαστική πρωτοβουλία ανέλαβε η περιφερειακή παράταξη στην Κεντρική Μακεδονία "Κοιτάμε Μπροστά", καταγράφοντας λεπτομερώς τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, η οποία χτυπήθηκε σε άσχημο βαθμό από τον κορωνοϊό τους τελευταίους μήνες. 

Βασικό συμπέρασμα της έρευνας, η οποία έγινε σε συνεργασία με γιατρούς και νοσηλευτές, μέλη και φίλους της παράταξης σε όλη την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας, είναι ότι η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση πρέπει να παρέχει μια σαφή και κοστολογημένη υποστήριξη σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες της περιοχής αλλά κι έναν συνολικότερο ρόλο συντονισμού και ενημέρωσης με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να καλύψει τα κενά της κεντρικής διοίκησης. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της "Κοιτάμε Μπροστά", "από την πλευρά μας θεωρούμε χρήσιμη την άμεση ενίσχυση με τα παρακάτω δεδομένα και μέτρα που προέκυψαν από τηλεδιάσκεψη της παράταξής μας με τους εργαζόμενους και το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων. Είναι η πρώτη βάση συζήτησης για την κατάσταση της πανδημίας σήμερα. Η Περιφέρεια οφείλει να αξιοποιήσει κάθε οικονομικό εργαλείο και να αποτελέσει τον ουσιαστικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των μονάδων υγείας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως εξής:

Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι όλα στο κόκκινο, με τους προϋπολογισμούς τους αρνητικούς (εξάντληση αύξησης ορίων και δέσμευσης σε υλικά /μέσα ατομικής προστασίας).

• Κάθε νοσοκομειακή μονάδα έχει ακριβείς καταγραφές σε ανάγκες και ελλείψεις από καρότσες νοσηλείας και κλίνες μέχρι πάγιο εξοπλισμό σε στολές μίας χρήσης, γάντια, μάσκες, σκεπάσματα, αντισηπτικά, σκουφιά, ποδονάρια. Πρέπει να γίνουν άμεσα διαγωνισμοί για την προμήθειά τους, αλλά και για εξειδικευμένο εξοπλισμό (τομογράφοι ηλ. συντονισμού, συσκευές βήχα, υποδόριο μόνιτορ, συσκευές τραχειοσωλήνα, μετρητές εύρους κόρης/οφθαλμών).

• Οι κορωνοκλινικές διαθέτουν ελλιπή ιατροτεχνικό εξοπλισμό, με ελάχιστα μηχανήματα υψηλής παροχής οξυγόνου (π.χ. στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, το σωματείο εργαζομένων με δικά του έξοδα αγόρασε το εν λόγω μηχάνημα). Στο Παπαγεωργίου και στο Θεαγένειο υπάρχει ανάγκη για PCR μηχάνημα. Χρειάζονται σε όλες τις ΜΕΘ ξεχωριστοί θάλαμοι αρνητικής πίεσης, εξαερισμός, κλιματιστικά συστήματα με συχνό καθαρισμό. Ένα μόνιτορ ώστε να υπάρχει ενιαίο σύστημα παρακολούθησης ΜΕΘ σε όλες τις αίθουσες κοστίζει 6200 ευρώ και είναι εξαιρετικά ενισχυτικό της εργασίας του ιατρικού προσωπικου.

• Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με την παραγωγή οξυγόνου και παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε φιάλες. Μόνο το Παπαγεωργίου παράγει δικό του οξυγόνο, ενώ πρόκειται για μια υποδομή απαραίτητη για κάθε νοσοκομείο. Υπάρχουν ημέρες που πέφτει η τάση οξυγόνου στα νοσοκομεία και γίνονται δυσλειτουργικά, ενώ η κλινική Σαραφιανού είναι χωρίς παροχή οξυγόνου. Οι εν λόγω υποδομές θεωρούνται ζωτικής ανάγκης και μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ΕΣΠΑ. Επίσης, είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των συσκευών σε όλες τις ΜΕΘ και τις νοσοκομειακές μονάδες για την ροή του οξυγόνου. 

• Χρειάζονται νέα οχήματα ασθενοφόρων σε όλα τα νοσοκομεία και ειδικά στο ΑΧΕΠΑ, συν επιπλέον 2-3 οδηγοί για τις απογευματινές βάρδιες.

• Επειδή παρατηρείται αναμονή πολιτών με πυρετό 6-7 ώρες ως την εξέταση στο κρύο και στην ορθοστασία, χρειάζονται τέντες, προστατευτικές ζελατίνες/σκηνές, καρέκλες, εξωτερικές θερμάστρες («μανιτάρια»).

• Είναι απαραίτητες οι ενδιάμεσες δομές για νοσηλεία σε φορείς θετικούς σε covid 19 που δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους και πρέπει να απομονώνονται για 15 μέρες με παρακολούθηση διοικητικού, νοσηλευτή και γιατρού πρωτοβάθμιας σε ξενοδοχειακές μονάδες ώστε και να εξασφαλίζονται περισσότερες κλίνες σε ΜΕΘ και να έχουν αποσυμπιεσμένη λειτουργία τα νοσοκομεία.

• Είναι διαλυμένες και ανύπαρκτες οι μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική ανακούφιση από το πρώτο κύμα πανδημίας, παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα στα ελαφρά συμπτώματα του covid και βοήθεια στην πρόληψη και ενημέρωση, με παροχή οδηγιών προστασίας.

• Δεν συνταγογραφούνται μοριακά τεστ ελεύθερα, με το επιχείρημα της υπερβολικά μεγάλης ζήτησης. Μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου τέθηκε πλαφόν στα 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ και 10 ευρώ για τα rapid, αλλά θεωρείται ανεπαρκές ως μέτρο.

• Η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει τα κονδύλια για μαζικά τεστ, καταρχάς για υγειονομικούς και τις οικογένειες τους, για καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς. Επίσης, πρέπει να δημιουργήσει εγκαταστάσεις όπου θα παρέχονται οδηγίες του ΕΟΔΥ σε πληθυσμό που φέρει τον ιό σε αρχικό στάδιο έστω και τώρα και την στελέχωση όποιας μορφής δομών απομόνωσης πριν την είσοδο σε ΜΕΘ και την διασωλήνωση.

• Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας σε νοσούντες, αποκλεισμένους, ευπαθείς ομάδες και εφήβους με οποιονδήποτε τρόπο.


Νοσοκομείο Βέροιας

Σύμφωνα με μέλη και φίλους της παράταξης, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βέροιας είναι πολύ δύσκολη, καθώς νοσηλεύονται πολλοί ασθενείς με covid. Καθημερινά, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών είναι με covid. Οι ΜΕΘ από τέσσερις έγιναν οχτώ και είναι καθημερινά γεμάτες από ασθενείς με covid.

Σημαντική βοήθεια από την Περιφέρεια προς την Ημαθία θεωρούμε ότι θα ήταν:

• Η ενίσχυση του νοσοκομείου της Βέροιας με νέα φορεία, καρότσια μεταφοράς ασθενών και αναπνευστήρες.

• Η βοήθεια για τη συντομότερη ολοκλήρωση της επέκτασης του Νοσοκομείου, έτσι ώστε να επιτευχθεί επάρκεια χώρων.

• Η προμήθεια τεστ (rapid και μοριακών), ώστε να υποστηριχθεί η διενέργεια μαζικών τεστ και ελέγχων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, super market, συγκοινωνίες, κλειστές δομές, γηροκομεία και ψυχιατρικές δομές.

• Η δημιουργία χώρων για τη διενέργεια τεστ (δομές covid), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας και να νοσηλεύονται εκεί ασθενείς με ήπια συμπτώματα και όσοι βρίσκονται σε στάδιο αποθεραπείας. 

Νοσοκομείο Κατερίνης

Σύμφωνα με μέλη και φίλους της παράταξης, η διασπορά στον νομό είναι πολύ μεγάλη. Νοσούν πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και ιερείς. Δυστυχώς, ορισμένοι είχαν αντιστρατευθεί στα μέτρα πρόληψης. Το νοσοκομείο Κατερίνης έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μίας νόσου. Ο 3ος όροφος έχει μετατραπεί σε κλινική covid αφού μεταφέρθηκε η χειρουργική και ορθοπεδική κλινική. Επίσης το τμήμα επειγόντων έγινε «επείγοντα covid». Εκτός της ΜΕΘ αξιοποιούνται και άλλοι χώροι αυξημένης φροντίδας, αίθουσες ανάνηψης, χειρουργεία κτλ. Τα περιφερειακά ιατρεία (αγροτικά) έκλεισαν και τα κέντρα υγείας αποδυναμώθηκαν, αφού όλοι οι γιατροί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Όλα τα κρεβάτια είναι γεμάτα. Οι αντοχές του ΕΣΥ από άποψη υποδομών έχουν εξαντληθεί. Αυτό που κρατά ακόμα το σύστημα υγείας όρθιο είναι το φιλότιμο και η υπεράνθρωπη και συγκινητική προσπάθεια του προσωπικού. Μόνο που και αυτές έχουν όρια. Γι' αυτό χρειάζεται ενίσχυση του ηθικού των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.

Σημαντική βοήθεια από την Περιφέρεια προς την Πιερία θεωρούμε ότι θα ήταν:

• Η ενίσχυση του νοσοκομείου Κατερίνης με φόρμες και φορητούς αναπνευστήρες.

• Η δημιουργία χώρων για τη διενέργεια τεστ (δομές covid), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

• Η προμήθεια τεστ (rapid και μοριακών), ώστε να υποστηριχθεί η διενέργεια μαζικών τεστ και ελέγχων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, super market, συγκοινωνίες, κλειστές δομές, γηροκομεία και ψυχιατρικές δομές.

• Η δημιουργία πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, σε χώρους που θα μπορούσε να παραχωρήσει η Περιφέρεια, ώστε να νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα και όσοι βρίσκονται σε στάδιο αποθεραπείας.

• Η παροχή αντισηπτικών και μέτρων προσωπικής προστασίας στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, όπως και η χορήγηση δωρεάν τεστ για όσους έχουν νοσήσει.

• Η τοποθέτηση πλεξιγκλάς σε γραφεία με πολλούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους που εξυπηρετούν κοινό.

Νοσοκομείο Κιλκίς

Στα δύο νοσοκομεία που υπάρχουν εδώ, το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς και το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Γουμένισσας, δεν υπάρχει ΜΕΘ. Το Νοσοκομείο Κιλκίς δημιούργησε στην πρώτη φάση ιατρείο Covid το οποίο διαθέτει 12-14 κλίνες. Επικουρικά άνοιξε και η ορθοπεδική κλινική με 35-40 κλίνες. Στη δεύτερη φάση του κορωνοϊού μέσα σε μία νύχτα προστέθηκαν και περίπου άλλες 10 κλίνες του τμήματος ΩΡΛ.

Στην παρούσα φάση, η ταλαιπωρία του κόσμου είναι μεγάλη. Οι ασθενείς θετικοί ή αρνητικοί που προσέρχονται για διάγνωση στο Νοσοκομείο του Κιλκίς (μεταφερόμενοι και από το νοσοκομείο της Γουμένισσας) είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στα σκαλοπάτια για να κάνουν το rapid test. Εάν διαγνωστούν θετικοί, τότε τους κάνουν μοριακό τεστ, το οποίο ΔΕΝ γίνεται στο Νοσοκομείο Κιλκίς, εφόσον δεν εξασφαλίστηκε ο αναγκαίος εξοπλισμός, αλλά στέλνεται σε συνεργαζόμενο ιδιωτικό εργαστήριο. Σε αυτούς που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, παρέχεται μια βασική περίθαλψη και τους στέλνουν στα σπίτια τους. Εάν χρειαστούν ΜΕΘ τότε διακομίζονται στη Θεσσαλονίκη. Τελευταία, με την έξαρση και την πλήρωση των κλινών ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης στέλνονται περιστατικά στα Γιαννιτσά, στη Βέροια, στην Καβάλα, στις Σέρρες και Λάρισα.

Μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι θετικοί: ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνική υπηρεσία (περίπου το 50%), διοικητικοί, τραυματιοφορείς, άτομα που δουλεύουν στα μαγειρεία, καθαρίστριες. Υπήρξαν μέρες που μια καθαρίστρια είχε την ευθύνη της καθαριότητας όλου του νοσοκομείου! Με αδρούς υπολογισμούς, θετικό είναι ένα 10% επί του γενικού συνόλου των εργαζόμενων. Οι περισσότεροι από αυτούς υπηρετούν σε θέσεις "κλειδιά" και όσο περνάει ο καιρός ολοένα και μειώνονται.

Από τις 60 περίπου κλίνες της κλινικής Covid-19 οι 40 είναι καθημερινά γεμάτες. Οι παθολόγοι έχουν φτάσει στα όρια εξάντλησης και προσπαθούν να τους βοηθήσουν και άλλες ειδικότητες. Δημιουργούνται ελλείψεις σε υλικά στις άλλες κλινικές, στην προσπάθεια να έχουν την κλινική Covid σε επάρκεια.

Σημαντική βοήθεια για το νοσοκομείο θα ήταν:

• Άσπρες ολόσωμες φόρμες με κουκούλα

• Φορητοί αναπνευστήρες γιατί υπάρχουν μόνον 4

• Άμεση στελέχωση από παθολόγους

Μπορεί το isobox που ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Ανδρίτσος υποσχέθηκε ότι θα εξασφαλίσει, να μην ήρθε ποτέ, εφόσον ο ίδιος αργότερα ανακοίνωσε ότι κρίνεται κοστοβόρα μια τέτοια αγορά, αλλά θα μπορούσε το καλοκαίρι να ασκήσει την απαραίτητη πίεση για να είναι το νοσοκομείο Κιλκίς καλύτερα προετοιμασμένο σήμερα.


Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών

Προσπαθώντας να συλλέξουμε πληροφορίες για τις άμεσες υγειονομικές ανάγκες που υπάρχουν στις Περιφερειακές Ενότητες της Κ. Μακεδονίας, στις οποίες θα μπορούσε να σταθεί αρωγός η Περιφέρεια, αναφέρουμε την περίπτωση της Π.Ε. Πέλλας.

Σύμφωνα με μέλη και φίλους της παράταξης, αυτό που χρειάζεται κατά βάση είναι εξοπλισμός προστασίας των υγειονομικών, ο οποίος είναι μιας χρήσης, ακριβός και εντελώς απαραίτητος. Οι προδιαγραφές για την εξασφάλιση Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) ήταν γνωστές ήδη από τον Φεβρουάριο. Σε πρόσφατο έλεγχο στον Δήμο Έδεσσας με rapid test, ένα ποσοστό 20% βρέθηκε θετικό κυρίως από ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους και καθαριότητα, οι οποίοι επίσης στερούνται ΜΑΠ. Πληροφούμαστε ότι το ίδιο συνέβη και στο Διοικητήριο της Έδεσσας, έδρα της Αντιπεριφέρειας, με παραπλήσιο ποσοστό (15%), αλλά δεν υπήρξε επίσημη πληροφόρηση. Συνεπώς, χρειάζονται συνεχή τεστ στους ανθρώπους που εργάζονται υπό τις παρούσες συνθήκες με ξεκάθαρο προγραμματισμό (0-7-14 ημέρες).

Το Νοσοκομείο της Έδεσσας έχει γεμίσει όπως και το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και υπήρξε αίτημα προς τον Δήμο Έδεσσας να ετοιμαστεί το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, ώστε να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση.

Σημαντική βοήθεια από την Περιφέρεια προς την Πέλλα θεωρούμε ότι θα ήταν:

• Η ενίσχυση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών με ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης και άλλο εξοπλισμό (ειδικές μάσκες με φίλτρα, γυαλιά εργασίας, γάντια, ποδονάρια).

• Η δημιουργία χώρων για τη διενέργεια τεστ (δομές covid), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

• Η προμήθεια τεστ (rapid και μοριακών), ώστε να υποστηριχθεί η διενέργεια μαζικών τεστ και ελέγχων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, super market, συγκοινωνίες, κλειστές δομές, γηροκομεία και ψυχιατρικές δομές (συνταγογράφηση με κάλυψη 100%).

• Η δημιουργία πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, σε χώρους που θα μπορούσε να παραχωρήσει η Περιφέρεια, ώστε να νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα και όσοι βρίσκονται σε στάδιο αποθεραπείας.


Νοσοκομείο Σερρών

Η κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης είναι οριακή, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραμένει σταθερός ο αριθμός των νοσηλευομένων: 125 με 145 διαθέσιμες κλίνες covid-19. Η ΜΕΘ έχει 14 κλίνες που έχουν καταληφθεί όλες από διασωληνωμένους ασθενείς, ενώ γίνεται προσπάθεια να προστεθούν άλλες 2-3 κλίνες σε χώρους των χειρουργικών θαλάμων. Καθημερινά καταγράφονται 5 με 7 απώλειες ασθενών, οι οποίοι προέρχονται από απλές κλίνες covid-19 και πρόκειται κυρίως για άτομα μεγάλης ηλικίας, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική ενίσχυση του προσωπικού του νοσοκομείου, εκτός από 7 ιατρούς και 15 περίπου νοσηλευτές που μετακινήθηκαν από τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Σερρών. Ο αριθμός του εξειδικευμένου προσωπικού στη ΜΕΘ είναι ο ίδιος που ήταν όταν είχε έξι κλίνες. Την ίδια στιγμή, 15 περίπου άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται σε καραντίνα. Ελλείψεις υπάρχουν και στο βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες).

Δυστυχώς, κρούσματα υπάρχουν και στα γηροκομεία της πόλης Σερρών και Σιδηροκάστρου. Μετά τη διάθεση ορισμένων κλινών από την κλινική Ευθυμίου, δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες κλίνες για επίταξη σε ιδιωτικές δομές. Η έλλειψη πρωτογενών μονάδων υγείας είναι αισθητή, καθώς οι άνθρωποι που ασθενούν δεν ξέρουν που να απευθυνθούν.

Η Περιφέρεια δεν χορηγεί δωρεάν τεστ για όσους υπαλλήλους της έχουν νοσήσει, πριν αυτοί επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Σημειώνουμε ότι ο δήμος Σερρών έχει αγοράσει και rapid και μοριακά τεστ.

Σημαντική βοήθεια από την Περιφέρεια προς την πόλη των Σερρών θεωρούμε ότι θα ήταν:

• Η ενίσχυση του νοσοκομείου με φόρμες και φορητούς αναπνευστήρες.

• Η παροχή αντισηπτικών και μέτρων προσωπικής προστασίας στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, όπως και η χορήγηση δωρεάν τεστ για όσους έχουν νοσήσει.

• Η τοποθέτηση πλεξιγκλάς σε γραφεία με πολλούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους που εξυπηρετούν κοινό.

• Η δημιουργία χώρων για τη διενέργεια τεστ (δομές covid), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

• Η δημιουργία πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, σε χώρους που θα μπορούσε να παραχωρήσει η Περιφέρεια, ώστε να νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα και όσοι βρίσκονται σε στάδιο αποθεραπείας. 


Νοσοκομείο Χαλκιδικής

Σύμφωνα με μέλη και φίλους της παράταξης, στην Χαλκιδική η κατάσταση είναι δραματική, όπως και στους άλλους νομούς της Κ. Μακεδονίας. Στο νοσοκομείο Χαλκιδικής όλες οι κλίνες (συμβατικές και ΜΕΘ) είναι κατειλημμένες, ενώ ο διοικητής ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει έλλειψη υλικών. Η κατάσταση στο προσωπικό είναι τραγική. Ειδικά στη Βόρεια Χαλκιδική, όπου υπήρξε εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία για την διενέργεια τεστ και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων, η κατάσταση θεωρείται ανεξέλεγκτη.

Σε επιστολή του από τις 20 Νοεμβρίου προς το Υπουργείο Υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο Χαλκιδικής αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι είναι σε απόγνωση. Όλες οι κλινικές (παθολογική, χειρουργική, ορθοπεδική, ουρολογική) έχουν συγχωνευτεί στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου και λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό. Το χειρουργείο και το αναισθησιολογικό είναι αποδυναμωμένα, ενώ τα εξωτερικά ιατρεία, Τ.Ε.Π. και ιατρείο covid είναι αποδεκατισμένα.

Έχουν αναπτυχθεί 2 κλινικές covid και ετοιμάζεται άλλη μία, με σύνολο κλινών περί τις 100. Πέραν της μίας ΜΕΘ 5 κλινών, ετοιμάζεται και δεύτερη. Στις επείγουσες εκκλήσεις του Σωματείου για ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο διοικητής του νοσοκομείου απάντησε: «όποιος δεν μπορεί να παραιτηθεί»! Το Σωματείο ζητά τουλάχιστον τα απαραίτητα για την εργασία μέσα προστασίας.

Σε άλλη επιστολή από τις 17 Νοεμβρίου προς τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης έβγαζε κραυγή αγωνίας για τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έχουν κλείσει όλα τα περιφερειακά ιατρεία με την έναρξη λήψης τεστ covid και έγιναν μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Το νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας δεν ανανεώνεται, οι περισσότεροι νοσηλευτές είναι ηλικίας 45-55 ετών με 20-30 χρόνια εργασίας στο κυκλικό ωράριο και δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού παρατηρείται ιδιαίτερα στα Κ.Υ. Καλλικράτειας και Ν. Μηχανιώνας. Από το πρώτο κύμα πανδημίας δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Μπορεί η Περιφέρεια να μην έχει αρμοδιότητα για την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά σημαντική βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει στην Π.Ε. Χαλκιδικής θεωρούμε ότι θα ήταν:

• Η ενίσχυση του νοσοκομείου Χαλκιδικής και των Κέντρων Υγείας με ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, φορητούς αναπνευστήρες και άλλον εξοπλισμό (ειδικές μάσκες με φίλτρα, γυαλιά εργασίας, γάντια, ποδονάρια).

• Η προμήθεια τεστ (rapid και μοριακών), ώστε να υποστηριχθεί η διενέργεια μαζικών τεστ και ελέγχων σε μεγάλους χώρους δουλειάς, super market, συγκοινωνίες, κλειστές δομές, γηροκομεία και ψυχιατρικές δομές.

• Η δημιουργία χώρων για τη διενέργεια τεστ (δομές covid), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας και να νοσηλεύονται εκεί ασθενείς με ήπια συμπτώματα και όσοι βρίσκονται σε στάδιο αποθεραπείας.

Πρόταση της παράταξης

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, η περιφερειακή παράταξη "Κοιτάμε Μπροστά" Καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προβεί σε άμεση υποστήριξη των  νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας και της πρωτοβάθμιας υγείας. Να δημιουργήσει αντίβαρα στη μείωση των δαπανών για την υγεία από την κυβέρνηση. Δικαιολογίες περί οικονομικής δυσπραγίας δεν υπάρχουν. Ας τεθεί η ενίσχυση του υγειονομικού τομέα σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ενίσχυση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.